Élet karanténban: naponta mást gondolok erről az egészről

home office,maradj otthon
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egyik nap úgy érzem, simán kibírom a karantént, a kijárásit, akár a vírust is. Másik nap meg teljesen kivagyok. Gondolom sokan éljük meg így most a világot.

Amikor felszívom magam

Ilyenkor arra koncentrálok, hogy gyönyörű helyen lakom, kiülhetek a kertbe, bámulhatom az ősszel ültetett, most bújó virágokat, megszámolhatom a tulipánfa bimbóit, és örülhetek, hogy egyre melegebben süt a nap. Hálát adok az égnek, hogy el tudtunk költözni a panelből, és a gyerekeket is kivezényelhetem a kertbe. A gyerekeim miatt is hálás vagyok. Hálás, hogy már nem kisbabák, nem totyogók, nem dühöngő dackorszakosak, elképzelni se merem, milyen lett volna az életem, ha a vírus akkor érkezik, amikor két óvodással meg egy újszülöttel nyomtuk a hétköznapokat, és a segítségem az ovi és a nagyszülők voltak. Akiket most a járvány kihúzott a listáról, tehát a férjemen kívül nem volna más támaszom, ő pedig akkor is, és most is folyton dolgozik.

El se tudom mondani, micsoda könnyebbség, hogy úgy ért minket a digitális oktatás, hogy öt okostelefon, két notebook és egy ipad kering körbe-körbe a lakásban, és mindenki remekül kezeli az összes eszközt. Az is jó, hogy el tudunk vonulni, a gyerekeknek van a saját szobája, sőt, ha nagy munka akad, még dolgozószoba is van, és persze mindenhova elér a wifi. Tévéről nézzük a mozit, hihetetlen, mennyi film, sorozat ingyen elérhető. Mióta a gyerekeim megszületettek, alig jutottam el színházba, koncertre, erre most tessék, szinte minden kulturális program elérhető a neten.

Olvasd el ezt is!

Már régóta éreztem, hogy a fogyasztói társadalom agyonnyomott, túl sokat és túl sokszor vásároltam, hogy aztán azonnal dobjam is el, amit szereztem. Most az élet megtanít, hogy lehet másként is élni és próbálom ezt az üzenetet beépíteni. Csodálatos családom van. A bajban összetartunk, és legyünk akárhogy is bezárva, jól érezzük magunkat együtt. Belegondolni is rossz, hogy mit csinálnak azok, akik ki nem állhatják egymást, és megőrülnek már a másik hangjától is. Ahol úgy éltek, hogy amint megjött az egyik, indult a másik. Akik szeretőt tartanak, és csak kifelé vágyakoznak, akik egyedül vannak, és azt számolgatják, hogy leghamarabb a nyáron jöhet egy kis alkalmi szex.

Aztán jön a másik nap

Végtelenített mókuskerékben érzem magam, a főzés-tanulás-takarítás háromszögében. Hiába nagy a lakás, valójában sose vagyok sehol egy percre sem egyedül. A gyerekeim nem ismerik az elvonulás fogalmát, képesek a videótelefonjaim közben bármikor rám nyitni az ajtót, legyen az interjú, megbeszélés vagy barátnős lelkizés. És nem csak rám nyitják, hanem azonnal mondják is, amit akarnak. Hogy éhesek, hogy összevesztek, hogy lefagyott a gép, és hogy hova tettem a nagyobbik hosszabbítót.

A gyerekeim amúgy is idegállapotba hoznak majd minden percben. A kilencéves képtelen egyedül tanulni, végig ott kell ülni a gép előtt, segíteni, noszogatni, javítani, a nyelvtan ötöst én írtam, és a török-magyar harcát is én rajzoltam. A kamaszlányaim a mobilozás egy új szintjére léptek, értelme sincs korlátokat állítani, mert követhetetlen, hogy tanulnak, instáznak, filmet néznek vagy csetelnek. Lelki szemeim előtt már látom, hogy szétszedi az agyukat a teló, és elképzelem, hogy ha egyszer vége lesz ennek, újra felrakom a kütyü-szabályokat. Aztán beugrik, hogy felesleges a jövőn gondolkodni.

A tévénken csak híradó és mese megy, néha feltűnik rajta egy-egy youtuber, kultúrára még nem jutott időm. A konyhám átalakult üzemi étkezdévé, azzal a változtatással, hogy nálam all inclusive ellátás van. Bár a suli bezárás első napján átbeszéltük a gyerekekkel a napirendet, a szabályokat, hogy mindenki maga után mosogat, esténként együtt pakolunk, és nem eszünk a szobában, erre már csak én emlékszem. Minden második nap rekedtre kiabálom magam, hogy vidd ki, mosd el, pakold el, teljesen hiába. Napirendünk nincs, elengedtem, hogy ezen a fronton is harcoljak. Kelnek, fekszenek, amikor jól esik (késő délelőtt és késő este), örülök, ha reggelente van pár órám, amikor csönd van és még alszanak.

Bár a tavaszi kollekciót a boltokból kompletten kihagytam, azért a vásárlás nem marad el: elképzelhetetlen mennyiségű ételt veszünk és eszünk meg naponta. Mégis, ha kinyitom a hűtőt, mindig azzal szembesülök, hogy szinte minden elfogyott. A férjem otthonról tárgyal, intéz, szervez, ami azt jelenti, hogy mindenhol az ő hangját hallom, a dolgozószobába próbálok elbújni, de sokszor oda is utánam jön. Amúgy soha nem vagyunk kettesben, mert a gyerekek folyton jönnek-mennek körülöttünk, úgy számoltuk, talán a nyáron jutunk oda, hogy huzamosabb időt tölthetünk a hálószobába.

Ma kivoltam és bőgtem. A holnap jó lesz.

Tovább olvasok
Kép
Bizony, a korai vacsi sokat segít, ha fogyni szeretnél

A korai vacsora igazán egészséges dolog: nem csak a fogyásban segít sokat, de a vércukorszintre is remek hatással van!

Kép
12 tipp, hogyan lehetne jobb evő a gyereked

Csak ezt az egy kis szelet paprikát kóstold meg! Nézd csak a Mami hogy szereti a paradicsomot, a kedvemért edd meg ezt a pici darabot! Te is minden egyes alkalommal megküzdesz a gyerekkel, hogy bele tudj csempészni egy kis zöldséget, netán valamilyen újdonságot az étkezésébe?

Kép
Napi horoszkóp július 5.: A Bikák változás előtt állnak, az Ikrek pozitív visszajelzéseket kapnak

A hét utolsó napján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
Hogyan védd ki az öt leggyakoribb nyári gyerek sérülést, avagy ami mindig legyen az útipatikában

A statisztikák szerint nyáron mindig megnő a sérülések, apró balesetek száma. Leégés, rovarcsípés, fülgyulladás vagy bokaficam? Így védhetitek ki! A szakértő pedig elmondja, mi legyen mindig veletek, ha strandolni, kirándulni mentek vagy vízpartra utaztok.

Kép
A nem, az nem, akkor is, ha egy kis ember mondja

Azt mondják minél több emléked van a gyerekkorodból, annál szebb volt ez az időszak. Az agy tudatosan “töröl” (vagyis mélyebb szintekre raktároz) védve ezzel bennünket a negatív emlékektől.

Kép
Napi horoszkóp július 4.: az Ikrek elvakultan küzdenek valamiért, az Oroszlánok készen állnak a továbblépésre

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok hétvégére is izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Környezettudatos és magyar termék? A legjobb párosítás

Ha környwezetbarát termékeket vásárolsz, válaszd elsősorban a hazai márkákat!

Kép
6 sikeres művész, aki testi hibával küzdött

Amikor művészekre gondolunk, legtöbbször a kreativitás, az egyéni látásmód, a víziók jutnak eszünkbe. És miközben az is megfordul a fejünkben, hogy a siker mindig kemény, szívós munka eredménye, hajlamosak vagyunk a művészeket - és általában a híres embereket - zseniknek látni, akik nem hasonlítanak a hétköznapi emberekre, pláne nem saját magunkra. Fogadni merek, hogy nem is sejted, milyen sok világhírű művész van, akik nemcsak nagyon tehetségesek voltak, hanem valamilyen testi nehézséggel is meg kellett küzdeniük.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem