Online oktatás: mostantól a 14 éves lányomnak is van digitális lábnyoma

digitális lábnyom,virtuális,internet,függő,távoktatás
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Marcsi igyekezett kizárni a gyerekei életéből a képernyő minden formáját és az internetet is. Eddig sikerült, de amikor a koronavírus-járvány miatt bezártak az iskolák, 14 éves lányának pár nap alatt kellett elvégeznie egy digitális gyorstalpalót. Marcsi beletörődött, Franci pedig szélsebesen felzárkózott.

Nem mondom, hogy az internet az ördögtől való, nagyon hasznos és az én munkámat is nagyban segíti, de azt gondolom, hogy egy gyerek, sőt még egy kiskamasz sem képes arra, hogy igazán vigyázzon magára a virtuális térben, amitől ráadásul nagyon könnyen függővé is válhat – mondja Marcsi.

Nagylányom, Franci ráadásul az átlagnál befolyásolhatóbb, naiv, gyermeklelkű kamasz: arra megy, amerre viszi az ár, és nem vagyok benne biztos, hogy a megfelelő pillanatban bekapcsolna a segélyhívó ösztöne.


Ha az, amit használunk az internetből, csak a jéghegy csúcsa, akkor mi a jéghegy teste?
Ha az, amit használunk az internetből, csak a jéghegy csúcsa, akkor mi a jéghegy teste? Az internet sötét mélyére azok látogatnak el, akik pontosan tudják, mit keresnek

Nemrég még telefonja sem volt, de most már van. Persze tettünk rá szülői szűrőket: látom, merre jár, mit csinál a neten, és ha valami hülyeségbe szaladna bele, leállíthatom.

A távoktatás most rákényszerített bennünket arra, hogy Francinak e-mailcímet hozzunk létre. A tanárok először a Kréta rendszerben küldték az anyagokat, de elég hamar kiderült, hogy az nem jól használható, és áttértek a Google Classroomra. Franci már a Google Drive-ot is tudja használni, valamint a táblázatkezelőt. Redmentában írják a teszteket, a Discordba is be kellett regisztrálnia, és néha egy-egy YouTube-videót is meg kell néznie, máskor pedig Google-kérdőív kitöltését kérik tőle. Az osztály közös Viber-csetcsoportjába eddig nem engedtük belépni, de most már igen, azt gondolva, hogy ott hasznos eszmecsere folyik majd (már látjuk, hogy nem).


Amikor már nem érted, miről beszél:
Amikor már nem érted, miről beszél: Szótár a gyerekedhez: megfejtem a kamasz szakszavait

A Facebook- és az Instagram-regisztrációt továbbra sem engedjük, és amikor egy tanár Facebook-linken küldött egy feladatot, bevállaltam, és azt mondtam, hogy Franci ezt nem fogja megcsinálni. Erre még nem reagált a pedagógus.

Azt sem értem, az osztályfőnök a keddi osztályfőnöki órát miért egy alapvetően gamerek számára fenntartott platformon szervezi, amikor vannak kifejezetten erre a célra létrejött alkalmazások.


Történelmi időket élünk, örökítsük meg!

Eléggé megváltozott az életünk. Azt tulajdonképpen nem bánom, hogy Franci most képbe került a digitális eszközökkel kapcsolatban, mert a gimi, amit kinézett magának, sok digitális módszert alkalmaz. Csak abban reménykedem, hogy nem csúszik ki a kezünk közül az irányítás.


Csak pár év, és az iskolákban már űrjogot is fognak tanítani. Meg még a következőket:

Nézd meg a galériánkat>10 kép
10 új tantárgy, amit a következő 10 évben már tanítani fognak az iskolákban

Tovább olvasok
Kép
Dobozban altatta újszülött babáját a barátnőm – megkérdeztem, miért

A barátnőm fiai életük első pár hónapjukat egy papírdobozban töltötték. Egy nagyon szép darabban, de mégis egy papírdobozban. Megkérdeztem, hogy miért.

Kép
„Amíg anya ilyen csúnya tablettát szed, neked nem lesz kistestvéred!”

Beszólnak. Kommentálják a legbelsőbb magánügyeidet. Akár a gyerek előtt is.

Kép
Vihetjük az újszülöttet levegőre? Ezt mondja a gyerekorvos:

Jó dolog összebújni egész nap az újszülöttel és a biztonságot nyújtó négy fal között lenni, ismerkedni, kiélvezni az első, közös időszakot. Ám pár nap után az újdonsült anyukáknak is elkezd hiányozni a levegő, hogy elmenjünk valahova otthonról. De vajon ki lehet egy pár napos/hetes újszülöttel már mozdulni?

Kép
7 szobanövény, aminek szinte semmi fényre nincs szüksége

Elfogyott a hely az ablakban? Vagy épp olyan helyiségbe is raknál növényt, ahol nincs ablak, ergo természetes fény sem? Nem baj, mert most mutatunk pár olyan szobanövényt, akik gyakorlatilag fény nélkül is vígan elélnek.

Kép
Meddőnek nyilvánították, pedig egészen hétköznapi módon kezelhető volt a baja

Akár a kivizsgálásnál, akár a sokadik lombiknál tartunk, a babatervezés nehézségei alaposan igénybe veszik testünket és lelkünket egyaránt. Néha reményt és eltökéltséget mozgósítanak bennünk, máskor dühösek leszünk magunkra, a párunkra és az egész világra. A testünkre pedig egyre inkább ellenségként kezdünk tekinteni, amiért nem azt teszi, amit elvárnánk tőle. Így volt ez Barbinál is.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 26.: a Nyilasok az árral sodródnak, a Bakoknak éberségre van szükségük

Hétvégén sem érdemes kihagynod a horoszkópod, izgalmas üzeneteket tartogatnak ugyanis az egyes csillagjegyek!

Kép
Évekig nem szeretkeztünk a feleségemmel… de aztán újra egymásra találtunk

Hosszú és fájdalmas volt a küzdelem, de megérte. István elmeséli, hogyan találták vissza az intimitáshoz hosszú évekig tartó szexmentes időszak után.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem