A gyereked legyen képes önálló játékra, amíg te home office-ban vagy

játék,home office,önálló,kisgyerek,pikler emmi
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Négy és fél éves kislányom, aki egyke, a #maradjotthon időszakban szinte állandóan igényli a jelenlétünket, és az aktív közreműködésünket. Most, ahogy a leleményes anyukák által posztolt napirendeket böngészem, és próbálok rájönni, hogyan marad idejük dolgozni, szembeötlött egy fogalom, amivel feltűnően sokszor találkozom: önálló játék. Hoppá, mi is az?

Önálló játék 1. rész

A téma, amibe belefutottam, olyan nagy, hogy nem is tudom egy cikkbe belesűríteni. Máté-Féniász Nóra Pikler-kisgyermekgondozóval első körben azt jártuk körül, hogy hogyan fejlődik az önálló játékra való képesség csírája már a babáknál, és mihez kezdj ezzel szülőként.

Nem csak egy passzív lény

A csecsemőre ma már a pszichológia sem úgy tekint, mint egy passzív, pusztán fiziológiai szükségletekkel rendelkező lényre. Több figyelem irányul az érzelmi igényeire, a környezetével való kapcsolatára és tanulási folyamataira.

Az autonómia kialakulása a születéskor kezdődik, de a fejlődés minden egyes fázisában más és más formát nyer. A játék fontos terepe ennek.

Kifogyhatatlanok

A játék belső szükséglet. A jó állapotban lévő, egészséges gyerekek kifogyhatatlanok az ötletekből, hajtja őket a megismerni, felfedezni, kipróbálni akarás vágya. Az önálló játék azonban nem egyenlő azzal, hogy a szülő magára hagyja a gyermeket („tessék, itt vannak az építőkockáid, játssz szépen, mert nekem home office-ban kell dolgoznom közben!”). A felnőttnek igenis nagy szerepe van abban, hogy a gyerek képes legyen az önálló játékra, tevékeny részese a folyamatnak, fenntartja gyermeke spontán érdeklődését a világ iránt, megteremti a játék kibontakozásához szükséges tárgyi feltételeket.


Engedjétek el magatokat!

Nem kell tanítani

Sokan gondolják, hogy a csecsemőt a megfelelő fejlődése érdekében tanítani kell, vagy legalábbis gyakoroltatni kell vele képességeit. A felnőtt „csináltat” valamit a gyerekkel, amit magától még nem csinálna, megmutatja neki, hogyan tegye és buzdítja, hogy utánozza a gesztusokat, vagy egyszerűen csak helyette cselekszik. Ezek a szülők nemcsak a csecsemő és a kisgyerek önálló aktivitásának nem tulajdonítanak fontosságot, hanem a kibontakozásának kedvező környezeti feltételeknek sem.

Felnőttként szereped a kisgyereked önállóságra nevelésében (legyen szó játékról, evésről, vagy mondjuk öltözködésről) nem a serkentés vagy direkt tanítás, hanem az, hogy együttérző figyelemmel támogasd a gyerek egyéni kezdeményezéseit.

Bizonyított, hogy a saját kezdeményezésre végzett tevékenység rövid és hosszú távon egyaránt sokkal hasznosabb, mint a más személy által kiváltott, vagy passzívan átélt cselekvés.

Lényeges, hogy minél többre egyedül jöjjön rá a gyerek. Ha mi mindenben segítjük a feladatok megoldása során, akkor éppen azt vesszük el tőle, ami értelmi fejlődése szempontjából a legfontosabb lett volna. Egészen másfajta tudásra tesz szert az a gyermek, aki önálló kísérletek révén jut el valamihez, mint az, aki készen kapja a megoldást.

- Pikler Emmi

Beavatkozás

Ha közvetlenül beavatkozol a gyerek játékába, azzal megfosztod őt az önálló cselekvés örömétől, s ez megváltoztatja elvárásait, kezdeményezéseit. Ezen kívül ez a beavatkozás olyan függőséget okozhat, amiről később nehezen mond le. A gyereket elkedvteleníti és frusztrálttá teszi, hogy nem sikerül olyan gyorsan és könnyen eredményt elérnie, mint ahogy azt a felnőtt segítségével elérné, csökken önbizalma, függése nő.

De az önálló aktivitás tiszteletben tartása nem jelenthet közönyt a részedről (még akkor sem, ha közben nyomnak a home office-elvárások). A felnőtt jelenlétét játék közben is igényli a kisgyerek. Ez azonban nem egyenlő a játékban való tevékeny részvétellel, jó, ha mintegy mellékszereplőként vagy jelen, látó- és hallótávolságon belül, kapcsolat van közöttetek. Szóval és gesztusokkal kísérheted, elismerheted a tevékenységét.Hagyd

Ha senki nem mondja meg, hogy mivel és hogyan játsszon, és nem hívja fel, vagy nem tereli el a figyelmét, a gyerek addig foglalkozik egy tárggyal, ameddig az érdekli, és akkor, amikor valóban figyelni tud rá.


Játékból sosem elég!
Játékból sosem elég! Mivel játsszon a gyerek 2020-ban?

Nézd meg, miben lehetnek hasznodra a gyerek megunt játékai!

Nézd meg a galériánkat>11 kép
Gondold újra a kölyök megunt játékait!
Tovább olvasok
Kép
Karantén utáni első koncert: fényesen tündöklő Kiscsillag

Hogy pontosan milyenek is lesznek a koncertek a karantén után, azt csak találgattuk eddig. Ismétlem: eddig. Ugyanis elmentem helyettetek egy Kiscsillag-koncertre, és most be tudok számolni arról, hogy a szép, új világban hogy is néz ki egy ötszáz fő alatti szabadtéri rendezvény.

Kép
Kísértetjárta helyek Magyarországon: borzongató fotók!

Kopottas falak, lepergő vakolat és síri csönd. Magyarországon is rengeteg az olyan elhagyatott hely és kísérteties épület, amelyekben egyszer csak megállt az idő.

Kép
Beyoncé nem is fekete, hanem ezt figyeld: olasz! Ja és az igazi neve...

Egy floridai politikus szerint az énekesnő az egész világot felültette.

Kép
A doktornő, aki nem csak Covid-teszteket elemez, hanem állatmenhelyt is alapított

Durván ezer kóbor kutyát mentett meg ez az indonéziai patológus orvosnő.

Kép
Napi horoszkóp július 7.: az Oroszlánok ügyei rendeződni látszanak, a Szüzeknek változtatniuk kell a siker érdekében

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópod, fontos dolgokat tudhatsz ugyanis meg a csillagjegyedből!

Kép
Ezért készít ki idegileg a Zoom-meeting

Lefagy a képernyő. Furcsa visszhangokat hallasz. Egy tucat arc mered rád a képernyőn. Itt zajlik a munkahelyi értekezlet, az aznapi intrika, a személyes míting. Aztán a munkaidő lejártával még csetelhetsz anyáddal is. És úgy érzed, nem bírod tovább a videózást: teljesen ki vagy facsarva. Létező szindróma a Zoom-kiégés.

Kép
Jennifer Lopezék új otthona egy valóra vált álom

Valószínűleg te is szívesen eltöltenél ebben a házban némi időt! A joy.hu összeállítása.

Kép
Emlékezz Ennio Morriconéra legismertebb dalaival

91 évesen elhunyt az Oscar-díjas zeneszerző.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem