A gyereked legyen képes önálló játékra, amíg te home office-ban vagy

játék,home office,önálló,kisgyerek,pikler emmi
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Négy és fél éves kislányom, aki egyke, a #maradjotthon időszakban szinte állandóan igényli a jelenlétünket, és az aktív közreműködésünket. Most, ahogy a leleményes anyukák által posztolt napirendeket böngészem, és próbálok rájönni, hogyan marad idejük dolgozni, szembeötlött egy fogalom, amivel feltűnően sokszor találkozom: önálló játék. Hoppá, mi is az?

Önálló játék 1. rész

A téma, amibe belefutottam, olyan nagy, hogy nem is tudom egy cikkbe belesűríteni. Máté-Féniász Nóra Pikler-kisgyermekgondozóval első körben azt jártuk körül, hogy hogyan fejlődik az önálló játékra való képesség csírája már a babáknál, és mihez kezdj ezzel szülőként.

Nem csak egy passzív lény

A csecsemőre ma már a pszichológia sem úgy tekint, mint egy passzív, pusztán fiziológiai szükségletekkel rendelkező lényre. Több figyelem irányul az érzelmi igényeire, a környezetével való kapcsolatára és tanulási folyamataira.

Az autonómia kialakulása a születéskor kezdődik, de a fejlődés minden egyes fázisában más és más formát nyer. A játék fontos terepe ennek.

Kifogyhatatlanok

A játék belső szükséglet. A jó állapotban lévő, egészséges gyerekek kifogyhatatlanok az ötletekből, hajtja őket a megismerni, felfedezni, kipróbálni akarás vágya. Az önálló játék azonban nem egyenlő azzal, hogy a szülő magára hagyja a gyermeket („tessék, itt vannak az építőkockáid, játssz szépen, mert nekem home office-ban kell dolgoznom közben!”). A felnőttnek igenis nagy szerepe van abban, hogy a gyerek képes legyen az önálló játékra, tevékeny részese a folyamatnak, fenntartja gyermeke spontán érdeklődését a világ iránt, megteremti a játék kibontakozásához szükséges tárgyi feltételeket.


Engedjétek el magatokat!

Nem kell tanítani

Sokan gondolják, hogy a csecsemőt a megfelelő fejlődése érdekében tanítani kell, vagy legalábbis gyakoroltatni kell vele képességeit. A felnőtt „csináltat” valamit a gyerekkel, amit magától még nem csinálna, megmutatja neki, hogyan tegye és buzdítja, hogy utánozza a gesztusokat, vagy egyszerűen csak helyette cselekszik. Ezek a szülők nemcsak a csecsemő és a kisgyerek önálló aktivitásának nem tulajdonítanak fontosságot, hanem a kibontakozásának kedvező környezeti feltételeknek sem.

Felnőttként szereped a kisgyereked önállóságra nevelésében (legyen szó játékról, evésről, vagy mondjuk öltözködésről) nem a serkentés vagy direkt tanítás, hanem az, hogy együttérző figyelemmel támogasd a gyerek egyéni kezdeményezéseit.

Bizonyított, hogy a saját kezdeményezésre végzett tevékenység rövid és hosszú távon egyaránt sokkal hasznosabb, mint a más személy által kiváltott, vagy passzívan átélt cselekvés.

Lényeges, hogy minél többre egyedül jöjjön rá a gyerek. Ha mi mindenben segítjük a feladatok megoldása során, akkor éppen azt vesszük el tőle, ami értelmi fejlődése szempontjából a legfontosabb lett volna. Egészen másfajta tudásra tesz szert az a gyermek, aki önálló kísérletek révén jut el valamihez, mint az, aki készen kapja a megoldást.

- Pikler Emmi

Beavatkozás

Ha közvetlenül beavatkozol a gyerek játékába, azzal megfosztod őt az önálló cselekvés örömétől, s ez megváltoztatja elvárásait, kezdeményezéseit. Ezen kívül ez a beavatkozás olyan függőséget okozhat, amiről később nehezen mond le. A gyereket elkedvteleníti és frusztrálttá teszi, hogy nem sikerül olyan gyorsan és könnyen eredményt elérnie, mint ahogy azt a felnőtt segítségével elérné, csökken önbizalma, függése nő.

De az önálló aktivitás tiszteletben tartása nem jelenthet közönyt a részedről (még akkor sem, ha közben nyomnak a home office-elvárások). A felnőtt jelenlétét játék közben is igényli a kisgyerek. Ez azonban nem egyenlő a játékban való tevékeny részvétellel, jó, ha mintegy mellékszereplőként vagy jelen, látó- és hallótávolságon belül, kapcsolat van közöttetek. Szóval és gesztusokkal kísérheted, elismerheted a tevékenységét.Hagyd

Ha senki nem mondja meg, hogy mivel és hogyan játsszon, és nem hívja fel, vagy nem tereli el a figyelmét, a gyerek addig foglalkozik egy tárggyal, ameddig az érdekli, és akkor, amikor valóban figyelni tud rá.


Játékból sosem elég!
Játékból sosem elég! Mivel játsszon a gyerek 2020-ban?

Nézd meg, miben lehetnek hasznodra a gyerek megunt játékai!

Nézd meg a galériánkat>11 kép
Gondold újra a kölyök megunt játékait!
Tovább olvasok
Kép
Napi horoszkóp szeptember 21.: az Oroszlánokban érik a váltás gondolata, a Szüzek hálásak a jelenlegi helyzetükért

A hét első munkanapján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz ismét izgalmas üzenetek várnak!

Kép
Petőfi és Szendrey Júlia zaklatott szerelme és a Szeptember végén

A 26 éves Petőfi Sándor és a 18 éves Szendrey Júlia 1847 szeptemberét Koltón töltötte a Teleki-kastélyban. A költő feltehetőleg gyakorta bámult ki nászutas lakosztályuk ablakából a vadregényes tájra, s mintegy mellékesen megírta a magyar irodalom talán legszebb szerelmes versét, a Szeptember végént.

Kép
Mosás 26 forintból? – Leteszteltem az Ecoegget

Mióta először hallottam róla, azóta ki akartam próbálni. Alig vártam, hogy a betárazott mosószerem elfogyjon, és cipekedés nélkül szerezhessem be az Ecoegget, ami rengeteg fantasztikus dolgot ígért!

Kép
3 dögös avokádós szendvics recept reggelre

Képtelenek vagyunk megunni az avokádót, és nem is akarjuk, hiszen számtalan fantasztikus hatása van a szervezetre. Mutatunk is 3 avokádós toast receptet, amiket érdemes bevezetned a reggeli rutinba!

Kép
A feleségemnek négy abortusza volt, mégis vele maradok

Örökre kitart a felesége mellett annak ellenére, hogy nagyon szeretett volna gyereket. De mi történt Katával? Dávid elmeséli.

Kép
Akkor most tényleg a kutyák is vegánok lesznek?

Több kutatás megerősíti, hogy a húsmentes kutyatáplálás még mindig jobb, mint a feldolgozott adalékanyagoktól hemzsegő konzervek és száraztápok, amikkel nap mint nap etetjük a kedvencünket.

Kép
Te melyik koronavírus pszicho-típusba tartozol?

Van olyan barátod, aki már akkor betárazott C-vitaminból és univerzális fertőtlenítőszerből, amikor Vuhan épp csak előkerült a hírekben? Vagy esetleg olyan, aki csak legyint: ugyan, ennyien influenzában is meghalnak! És te hogyan reagáltál, amikor szembesültél vele, hogy nem mehetsz be dolgozni?

Kép
Ki gondolta volna, hogy a bagoly lehet ennyire cuki?

„A baglyok nem azok, aminek látszanak!” – mondta Cooper ügynök a Twin Peaks-ben. Nem hát! A baglyok tök cukik!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem