Hogy szabályozd okosan a a gyerek webhasználatát

gyerek,szülő,okoseszközök,tiltás Forrás: GettyImages
Időkorlát, éjszakára kikapcsolt wifirouter, fiókba zárt telefon – az otthoni eszköz- és internethasználat bevált módszerei. Hatékonyságuk azonban megkérdőjelezhető, és egyáltalán nem adnak rálátást a gyerekek által elérhető tartalmakra. Muszáj egy kicsit mélyebbre ásni és a használt operációs rendszernek, illetve eszközöknek megfelelő védelmet kialakítani.

Ez a cikk a Gyereklélek magazin egyik korábbi számában jelent meg először.

Állítólag az a legbiztonságosabb, ha nem tiltjuk az eszközhasználatot, de nem is hagyjuk magukra a gyerekeket okoseszközökkel, hanem közösen használjuk a telefont vagy a tabletet. Szép gondolat, de a való életben ez egészen másképp szokott alakulni. Fél percre félrenézünk és máris töltődik le a játék, a videó. Jó hír, hogy a legtöbb okoseszközön bevetésre készen állnak a védelmi funkciók, csak aktiválni kell őket, illetve néhány letölthető alkalmazás segítségével kiegészíteni.

Korhatáros böngészés

5 év alatt Kezdj alacsony időkorláttal és közvetlen szülői felügyelettel, a böngészőt korlátozd néhány biztonságos weboldalra. Később ez a „fehér lista” bővíthető.
5–8 év között Iktasd ki a szokásos böngésző-alkalmazásokat – Safari, Chrome, Firefox –, és telepíts gyerekbarát böngészőt, mint pl. az ingyenes Mobicip, amelyben három szinten lehet biztonsági szűrőt beállítani, illetve konkrét oldalakat, keresőszavakat és tartalomkategóriákat letiltani.
9 éves kortól Biztos tipp a Google SafeSearch, ami az operációs rendszerbe épített korlátozásokkal együtt hatékonyan kiszűri a nem kívánatos tartalmakat. A Google Testreszabás menüjében lehet bekapcsolni és zárolni a SafeSearch-funkciót. Mobileszközön a Google Beállítások menüjében a kereső opcióknál lehet kiszűrni a szókimondó és felnőtt tartalmat. Ne felejtsd el az eszközre telepített összes böngészőben elvégezni
a beállítást.

Android

Funkciók: Alkalmazások, játékok, filmek és TV-tartalom korlátozása a Google Play Store felületén.
Korlátozás / nyomkövetés: A Family Link-alkalmazás letöltése után nyiss egy Google-hozzáférést a gyerek nevére. Jó tudni, hogy alapesetben 13 éves kortól rendelkezhet valaki a saját Google-profilja fölött, de ez a korhatár országonként változó. Magyarországon 16 éves kor alatt csak a szülő vagy gondviselő kezelheti a gyermek Google-profilját. A szűrők beállításával ellenőrizhető és korlátozható az aktív képernyő előtt töltött idő, amelynek lejártával a készülék egy ideig nem használható. Beállíthatunk nyomkövetést is, amely jelzi a bekapcsolt eszköz pozícióját. A Family Link esetében a céleszköz mindenképpen Android rendszerű, az irányító okoseszköz – a szülői telefon vagy tablet – azonban lehet iOS operációs rendszerű is.
Kinek ajánlott? Minden korosztálynak. Kamaszok telefonjára érdemes letölteni a ShieldMyTeen-alkalmazást is, amely kiszűri a felnőtt tartalmat.
Beállítások: A telefon Play Store alkalmazásában a Beállítások menüpont alatt adhatod meg a PIN-kódot, amellyel a szülői korlátozásokat módosíthatod. Kiválaszthatod a korlátozás szintjét is.
Mire figyelj? Az időkorlát és követés már fél siker, azonban az elérhető tartalmak korlátozását az egyes alkalmazásokban – pl. YouTube, böngészők – külön kell beállítanod.

A cikk további részét a famiily.hu-n olvashatod!

Mitől függ, hogy kaphat-e mobiltelefont a gyerek?