Mégsem hizlal a tészta? Egy tanulmány döntötte meg az évtizedes tévhitet

Borítókép: Mégsem hizlal a tészta? Egy tanulmány döntötte meg az évtizedes tévhitet Forrás: Pexels / Pixabay
A tésztával kapcsolatban hosszú évek óta él az emberek fejében az a tény, hogy bár nagyon finom, tele van szénhidráttal, ezáltal hizlal. Egy tanulmány azonban bebizonyította ennek ellenkezőjét, és azt állítja, hogy nem fogunk meghízni a rendszeres tésztafogyasztástól.

Ha a tésztára gondolunk, rögtön bekúszik a fejünkbe egy nagy tál spagetti tészta képe paradicsom vagy carbonara szósszal leöntve, jó sok sajttal és egy kis friss fűszernövénnyel meghintve. Nem is beszélve a lasagne-ról. Ki tudna ellenállni egy tésztalapokkal és paradicsomos-húsos raguval rétegezett tálnak, amit a besamel tesz még sűrűbbé, és aminek tetején olvad a sült sajt? (Garfield biztos nem!) De valljuk be, nem ez az étel az, amely a diétás receptek élén szerepel. Sőt, a legtöbb fogyókúra esetén a tésztás ételek kifejezetten tiltólistásnak számítanak.

Mégsem olyan nagy ellenség a tészta?

Lisa Sanders és Joanne Slavin kutatásából azonban kiderül, hogy bár az emberek mindig egy igencsak hizlaló élelmiszerként gondolnak a tésztára, a jelenlegi megfigyelések alapján fogyasztása egyáltalán nem hozható összefüggésbe a testtömeg vagy a testösszetétel alakulásával. Azaz nem vonhatunk közvetlen kapcsolatot a tésztafogyasztás és a túlsúly között.

A szakértők 38 esetben tanulmányozták a fehér tészta-fogyasztás és a testtömeg alakulásának összefüggéseit, kitérve többek között arra is, hogy az hogyan hat az étvágyhoz kapcsolódó hormonokra és a szervezet glikémiás válaszreakciójára. A tészta egyébként nemcsak kalciumban, magnéziumban és folsavban gazdag, hanem vas- és cinkforrás is, így a gyermekek és felnőttek számára is könnyen az egészséges étrendbe illeszthető.

Forrás: Pexels / Lisa Fotios
Nem kell lemondanod a finom tésztaételekről, de azért nem árt pár szabállyal tisztában lenned!

Nem hízunk, ha sok tésztát eszünk?

Ez sajnos azért így nem igaz. A hangsúly mindenképpen az adagok nagyságán és a főzés módján van. A tökéletes állag az úgynevezett „al dente” főzési technika, amikor még nem teljesen puhának, hanem picit roppanósnak érzed a tésztát. Ebben az állagban rezisztens keményítő marad a tésztában, amely hasonló glikémiás index-szel bír, mint a barna rizs vagy a hajdina. Ez a fajta keményítő lassítja az emésztést és az glükózra bontást, sőt, még még a bélbaktériumoknak is jót tesz.

Jobban járunk, ha a teljes kiőrlésű verziót választjuk?

Alapvetően a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek majdnem ugyanannyi kalóriát tartalmaznak, mint a fehér lisztből készült társaik. Ennek ellenére mégis jobban jársz, ha a péksütikből, kenyerekből és tésztákból is a teljes kiőrlésű verziót választod, hiszen a teljes kiőrlésű termékekben lévő szénhidrátok sokkal lassabban szívódnak fel, ezáltal sokkal később leszünk éhesek, ha ezeket az ételeket fogyasztjuk. Ráadásul a teljes kiőrlésű ételeknek nemcsak a rosttartalmuk, hanem vitamin- és nyomelem tartalmuk is magasabb.

Forrás: Pexels / Pixabay
A tésztát azért is szeretjük, mert számtalan formában elérhető.

A tészta minősége tehát sok esetben a főzési technikán múlik. A lenti galériában mutatunk pár tippet, hogyan tudsz tökéletes állagú tésztát főzni!

Neked melyik a kedvenc tésztaételed?
Bolognai spagetti
Carbonara spagetti
Lasagne