JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Miért kell beáztatni a babot főzés előtt? Utánajártunk, valóban szükség van-e rá!

Borítókép: Miért kell beáztatni a babot főzés előtt? Utánajártunk, valóban szükség van-e rá! Forrás: Pexels/Digital Buggu
Miért kell beáztatni a babot főzés előtt? Van ennek valami haszna, vagy csak azért csináljuk így, mert a nagymamánk ezt tanította? Mi a helyzet a lencse és a szárított borsó áztatásával? A rövid válasz az, hogy a bab áztatása, bár nem szükséges, számos előnnyel jár – beleértve az emésztés során keletkező gáz mennyiségének csökkentését.

Muszáj beáztatni a babot főzés előtt?

A lencse és a borsó lágyabb, mint a szárított bab, 5-20 perc alatt megsülnek áztatás nélkül is. De szinte minden hagyományos szakácskönyv azt mondja, hogy a szárított babot főzés előtt be kell áztatni. A modern főzéssel foglalkozó internetes oldalak viszont gyakran azt mondják, hogy nincs rá szükség. Bizonyos értelemben mindkettőjüknek igaza van.

A bab áztatása segíthet javítani a végtermék állagát, miután a bab megfőtt, és csökkentheti az élelmiszer emésztése során keletkező gáz mennyiségét. De nem feltétlen szükséges áztatni.

Forrás: Pexels/ icon0 com

Az áztatott bab előnyei

A bab áztatásának célja attól függ, hogy kit kérdezel. Sokan szeretik áztatni a babot, különösen a forró áztatási módszerrel, mert így a bab puhább lesz főzés után. Mások azért áztatják be a babot, hogy könnyebben emészthető legyen, és megakadályozzák a gázképződést.

Az ázatlan szárított bab oligoszacharidokat tartalmaz, amelyeket nehéz megemészteni – ugyanis a bab nem emészthető meg teljesen, amikor eléri a vékonybelet. Amikor a bab eléri a vastagbelet, a jó baktériumok lebontják, hogy tovább emésszék. Ez gáztermeléshez vezet.

Az áztatás segíthet eltávolítani néhány oligoszacharidot, és megkönnyíti a szervezet számára a bab lebontását, így kevésbé valószínű, hogy beindulna a gázképződés. Az éjszakai áztatás segíthet feloldani az oligoszacharidok 75-90%-át az áztatóvízben, amit az áztatás után kiönthetünk.

Ha a babot áztatás nélkül szeretnéd főzni, kövesd a galériában található lépéseket: