6 étel, ami sokáig eltelít, mégis tartós fogyást okoz: egészséges, laktató finomságok, amit lelkiismeretfurdalás nélkül ehetsz

Borítókép: 6 étel, ami sokáig eltelít, mégis tartós fogyást okoz: egészséges, laktató finomságok, amit lelkiismeretfurdalás nélkül ehetsz Forrás: Getty Images
Mit szólnál ebédre egy laktató salátához vagy egy könnyű tésztához? Ha nem az ételre fordítod, több energiád marad mozogni, sportolni, gondolkodni, akár jógázni is.

Ez a cikk az Éva Magazin 2013-as 3. lapszámában jelent meg először „A kevesebb több" címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

FEHÉRBAB ASZALT PARADICSOMMAL

ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 8 ÓRA

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 45 PERC

HOZZÁVALÓK: (1 FŐRE)

  • 15 deka fehérbab
  • 7 deci alaplé
  • babérlevél
  • kisebb hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • csili (elhagyható)
  • olívaolaj
  • aszalt paradicsom
  • petrezselyem
  • citromlé
  • bors

ELKÉSZÍTÉS:

1. Áztasd be a babot egy éjszakára. Másnap öntsd fel a babot az alaplével, add hozzá a babérlevelet, a csilit, a hagymát és 1 gerezd fokhagymát. Fedő alatt főzd puhára. Ha kell, öntsd fel közben alaplével.

2. 1 gerezd fokhagymát szeletelj fel és futtasd meg pár evőkanál olívaolajon. Hűtsd le, keverj hozzá egy kevés citromlevet, 1 evőkanál petrezselymet, és forgasd a puha babhoz.

3. Szeletelj fel 8 darab aszalt paradicsomot és keverd a babhoz.

Forrás: Getty Images

PANZANELLA

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 15 PERC

HOZZÁVALÓK: (1 FŐRE)

  • 2 szelet pár napos kenyér
  • 1 nagyobb paradicsom
  • 1 kisebb lilahagyma
  • olívabogyó
  • olívaolaj
  • fokhagyma
  • bazsalikom
  • balzsamecet

ELKÉSZÍTÉS:

1. Pirítsd meg a kenyérszeleteket és dörzsöld meg fokhagymával. Tépkedd falatnyi darabokra és tedd egy tányérba.

2. A paradicsomot és a lilahagymát kockázd fel, forgasd a kenyérdarabokhoz. Locsold meg olívaolajjal és balzsamecettel. Sózd-borsozd. Adj hozzá olívabogyót és bazsalikomleveleket.

Forrás: Getty Images

TÚRÓS LENCSESALÁTA

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 1 ÓRA

HOZZÁVALÓK: (1 FŐRE)

  • 15 deka lencse
  • 4 deci zöldségalaplé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • balzsamecet
  • friss koriander
  • 2 evőkanál túró

ELKÉSZÍTÉS:

1. A lencsét tedd egy edénybe, öntsd fel az alaplével, add hozzá a fokhagymát. Sózd ízlés szerint és főzd puhára. Ha kell, közben öntsd fel alaplével.

2. A puha lencsét locsold meg olívaolajjal és balzsamecettel, s keverj hozzá egy evőkanál korianderlevelet és a túrót.

Forrás: Getty Images

SPENÓTOS TOFU VADRIZZSEL

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 40 PERC

HOZZÁVALÓK: (1 FŐRE)

  • 15 deka vadrizs
  • 10 deka tofu
  • 5 deka friss spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál margarin
  • bors

ELKÉSZÍTÉS:

1. A rizst főzd kábé 20 perc alatt puhára. A tofut vágd kockákra.

2. A margarint az olívaolajjal hevítsd fel. Pirítsd meg a tofukockákat és add hozzá a zúzott fokhagymát és a spenótot. Főzd addig, amíg a spenót összeesik.

3. Sózd, borsozd ízlés szerint, és tálald vadrizzsel.

Forrás: Getty Images

TABULÉ SÜLT KÁPIAPAPRIKÁVAL ÉS FRISS SPENÓTTAL

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 40 PERC

HOZZÁVALÓK: (1 FŐRE)

  • 2 deci bulgur
  • 2 kápiapaprika
  • 1 marék friss spenót
  • 4 deci alaplé
  • 1 teáskanál kömény
  • natúr joghurt
  • harissa

ELKÉSZÍTÉS:

1. A paprikát vágd fel, kapard ki a magját és 220 fokon süsd meg.

2. Tedd zacskóba és kösd be 20 percre. Húzd le a paprika héját, vágd csíkokra.

3. A bulgurt öntsd fel alaplével, fűszerezd köménnyel és sóval. Főzd 20 perc alatt puhára.

4. Keverd a bulgurhoz a paprikát, szórd meg spenótlevelekkel.

5. Pár evőkanál joghurtot keverj el egy kevés harissával, azzal tálald.

Forrás: Getty Images

TELJES KIŐRLÉSŰ SPAGETTI CITROMOS ZÖLDBABBAL

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 30 PERC

HOZZÁVALÓK:(1 FŐRE)

  • 15 deka teljes kiőrlésű spagetti
  • 15 deka zöldbab
  • fél citrom héja
  • 1 diónyi hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál mascarpone
  • 1 deci sűrű tejszín (30–32 százalékos)
  • olívaolaj
  • bors

ELKÉSZÍTÉS:

1. A zöldbabot vágd 2 centis darabokra és párold puhára.

2. A spagettit lobogó sós vízben főzd al dentére (kábé 8 perc).

3. A hagymát vágd apróra és párold meg 1 evőkanál olívaolajon. Add hozzá a zúzott fokhagymát és forgasd hozzá a párolt zöldbabot.

4. Öntsd fel tejszínnel és add hozzá a mascarponét. Sózd-borsozd ízlés szerint, reszelj hozzá friss citromhéjat és forgasd a megfőtt spagettihez. Azonnal tálald.

Forrás: Getty Images

Nincs kedved sokáig a konyhában lenni? Mutatunk 7 könnyed augusztusi receptet!