5 dolog, amire a gyereknek szüksége van a boldoguláshoz

Borítókép: 5 dolog, amire a gyereknek szüksége van a boldoguláshoz Forrás: Unsplash/Kevin Jarrett
A szereteten túl a legnagyobb ajándék, amit a gyerekednek adhatsz, ha felkészíted őt a valódi világ kihívásaira. Ha segítesz neki rátalálni arra a tevékenységre, amiben örömét leli és amiben jónak érzi magát.

Mire van szükségük a mai gyerekenek ahhoz, hogy jól boldoguljanak a világban? Az Edisonplatform és a Gemius által megkérdezett szülők szerint így néz ki a toplista: kommunikáció (61%), kitartás (56 %), problémamegoldás (55 %), alkalmazkodóképesség (54 %), önismeret, önbizalom (49 %).

Érdekes módon ezek megelőztek olyan tényezőket is, mint a jó szakmai vagy a tárgyi tudás.

“A jövőben a specializált, dobozolt szaktudás mellett felértékelődnek azok a képességek, amelyek minden helyzetben, és bármilyen váratlanul, dinamikusan változó szakmában, iparágban, világban relevánsak.
Az lesz a fontos, hogy merünk-e a bátorságunkra, kíváncsiságunkra, kreativitásunkra támaszkodva alkalmazkodni a kihívásokhoz - és erre kell tanítanunk, bátorítanunk a gyerekeket is. Ezt a magyar szülők közül is sokan érzik.
Mi abban szeretnénk segíteni nekik, hogy megmutatjuk, hol tudják ezt elkezdeni.” - mondta Veres Rita, az Edisonplatform stratégiai vezetője.

Dobozolt ismeretek helyett jövőbarát tudást és készségeket kínálnak azok a kezdeményezések, melyek 2020-ban az Edison100-as listára felkerültek. 100 olyan innovatív és jövőbarát kezdeményezésről van szó, amelyek óvodások és iskolások jövőben kritikus tudását és készségeit fejlesztik, iskolai kereteken túl. Idén szülők jelölték a gyerekeket fejlesztőket, és a 440 jelölés feldolgozása és szűrése után végül szakmai zsűri választotta ki azt a százat, amelyet most bemutatnak a szülőknek.

Az Edisonplatform egyik célja, hogy hiteles iránytűként segítsen a szülőknek, akik keresik a lehetőségeket a gyerekeik fejlesztéséhez, és szeretnének tudatosan készülni a jövőre.

A lista szereplői közül saját kategóriájában legkiemelkedőbbeket augusztus 26-án díjazzák, emellett augusztus első hetétől közönségszavazás is indul, hogy kiderüljön, a szülők és pedagógusok véleménye szerint, melyik kezdeményezés érdemes a közönségdíjra.

Az idei Edison 100 egyébként már a második ilyen lista – az első 2019-ben jelent meg. Most több újdonságot is tartogat: többek között jobb országos lefedettség, már óvodásoknak szóló fejlesztő programok segítik is a szülőket, valamint iránymutatást adnak nekik, hogy megtalálhassák a legjobb programot gyerekeiknek érdeklődési kör vagy éppen kompetenciák mentén.

Idén 8 kategóriában böngészhetnek a szülők, hogy megtalálják a gyerekük számára legjobb programot: tudomány, digitális világ, kreatív, egészség, fenntarthatóság, esély, tudatos nevelés, illetve a “A világ és én” kategória. Ez utóbbi új kategória, de kiemelten fontos. Arról szól, hogy a gyerekek tudatosan és felelősen viszonyuljanak önmagukhoz és másokhoz. Önismeretet, önbizalmat fejlesztenek, illetve érzékennyé teszik a gyerekeket mások és a világ kérdései felé, így segítik a gyerekeket megtalálni a helyüket a világban.
A 100 kezdeményezése Komáditól Szombathelyig, 187 városban és településen kínál olyan lehetőségeket és programokat, amelyek a jövőben fontos tudást és képességeket fejlesztik.

Nézd át a listát és ha szavazni is kedvet kapsz, 2020. augusztus 25-ig itt teheted meg.

Persze gyermeked képességeinek kibontakoztatását te magad is sokféleképpen támogathatod – galériánkban például a kreativitás fejlesztéséhez adunk néhány tippet.