JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Így készülj az érettségire! Gyakorlati tanácsok gyakorló tanároktól

Borítókép: Így készülj az érettségire! Gyakorlati tanácsok gyakorló tanároktól Forrás: pexels/cottonbro studio
Az érettségi az élet egyik rettenetes próbatételének tűnik, aztán a diákok többsége utólag rájön, hogy nem is volt olyan nagy dolog. Ugyanakkor történt és történik mostanság egy és más a világban, ami miatt a ma tizenévesei nehezített kötélpályára kerültek, és bizonyos szempontból jóval rosszabb a helyzetük, mint a korábbi generációknak.

Egyrészt a Covid időszaka volt az, ami a kötelező maszkhordással, a home schoollal, a szociális távolságtartással, a puszitilalommal és az ezek nyomában özönlő félelemmel nagy csapást mért az akkortájt tanuló-vizsgázó gyerekek pszichéjére, és egyáltalán nem biztos, hogy ezek a sebek azóta teljesen összeforrtak. Másrészt – mondhatni pompás időzítéssel – 2024-től több érettségi tantárgy feltételei is megváltoztak, melyek közül a magyar nyelv és irodalom szenvedte el a legtöbb igazítást és átnyesegetést. Nem könnyű megbirkózni a tudattal, hogy az idén érettségiző diákok és érettségiztető tanárok lesznek azok a kísérleti nyulak, akiken az oktatáspolitika kipróbálja a maga igazát. A bizonytalanság pedig a legszörnyűbb dolgok egyike.

Röviden: nem irigyeljük az idei érettségizőket (sem). Próbálunk azért néhány gyakorlati tanácsot adni, hogyan tehetik elviselhetőbbé a készülési stresszt, és élhetik túl ezt a borús kísérleti szezont.

Általános tanácsok:

Beszélgess a tavaly, tavalyelőtt érettségizett ismerőseiddel! Kérdezd meg tőlük, hogy ők milyen trükkökkel segítették át magukat a nehezén, hogyan érezték magukat előtte és utána!

Érettségi előtti nap ne zabálj túl sokat, fogyassz sok vizet, az alkoholt kerüld, jógázz, és próbáld meg kialudni magad! A tanulás az utolsó éjszakán sokszor többet árt, mint használ: szerintünk inkább ne erőltesd.

Az érettségi napján mindenképpen reggelizz, és ne felejtsd otthon a kaját, a vizet, a szőlőcukrot!

A puskát viszont hagyd a dolgozóasztalodon. Ne feledd, ez már nem a középiskola, ha észreveszik, hogy tiltott segédeszközöket használsz, nemcsak elveszik tőled egy ejnyebejnyével, de felfüggesztik a vizsgát is, és az esetről jegyzőkönyv készül. Ne kockáztass!

Forrás: pexels/George Milton

Írásbeli vizsga

Mivel magyarból először idén dobják be a sokak által kritizált műveltségi tesztet, tanulni, tanulni, tanulni, azaz magolni kell… évszámokat, életrajzokat, memoritereket, korstílusokat, szinte bármit. Ez van. Nem ismerünk mi sem más csodareceptet.

A magyar szövegértési részre leginkább úgy készülhetsz, ha a korábbi évek érettségi feladatsorait oldogatod meg. Tényleg hatékonyak.

Szintén magyarhoz ajánljuk: a szövegalkotási feladat jobban megy majd, ha áttanulmányozod az akár interneten is fellelhető műelemzési lépéseket, tanácsokat.

Matekból kevésbé vagyunk naprakészek, de a megkérdezett tanárok szerint az a leghatékonyabb, ha sokat gyakorlod azokat a példákat, amelyek kevésbé mennek. Tudjuk, sajnos ez sem a bölcsek köve.

Ami a nyelveket illeti: a magolás tudománya itt tényleg cserben hagy mindenkit, marad a remény, hogy eleget gyakoroltuk a nyelvtant vagy a listeninget.

És ami nagyon fontos: mindig alaposan olvasd el a feladatokat! Ha kell, akár három-négyszer, nehogy félreérts valamit.

Szóbeli vizsga

Ne tarts az érettségi elnöktől! Azért van ott, hogy a te jogaid ne csorbuljanak, nem azért, hogy bárkivel is kiszúrjon.

A jó kommunikáció fontos, de ez nem azt jelenti, hogy állandóan a tanárt kell bámulnod. Ha úgy kényelmes, mélyedj a jegyzeteidbe, akár olvasd fel őket. Ahogy számodra a legtermészetesebb.

Ne hadarj, ne légy túl lassú, és legfőképp ne próbálj meg másról beszélni! Ha eltérsz a tételtől, mérget vehetsz rá, hogy leállítanak.

Ha egy mód van rá, ne sírd el magad. A szélsőséges érzelemkinyilvánításokat valamiért nem szeretik a szóbeliztetők.

Mindegyik tételről tudj beszélni legalább valamennyit. A póttételt nagy ívben kerüld el. Mivel ebben az esetben maximum hármas lehetsz, megnő az esélye, hogy az egész vizsga mehet a levesbe.

A CEU Határtalan Iskola digitális tudástára ingyenesen elérhető a pedagógusok és tanulók számára, és nagyszerű segédlet az érettségire való felkészülésben. A Határtalan Tudás programokra pedig ezen a linken iratkozhatnak fel az érdeklődők.

A celebek is túlvannak rajta: galériánkban hírességek érettségi fotóját nézegetheted!