Mit árul el a gyereked agyáról, ha összefirkálja a falat?

gyerek,rajz,fal,falfirka
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

B

Biztosan te is azt szeretnéd, ha a gyereked nyitott és érdeklődő lenne a világ és a tudomány dolgai iránt. De vajon mit teszel azért, hogy ez így legyen?

Persze szép dolog, ha ismeretterjesztő könyveket vásárolsz neki vagy természettudományi múzeumba viszed, de vajon hogyan reagálsz arra, ha saját maga kezdeményez? Mondjuk összefirkálja a falat? Bármennyire is sajnálod a frissen festett (vagy már amúgy is maszatos ujjlenyomatokkal tarkított) falat, jusson eszedbe ilyenkor az is, hogy a gyereked nem tett mást, mint ifjú kutatóként az ok-okozati összefüggéseket vizsgálta behatóan. Mielőtt kiabálni kezdenél, számolj tízig (oké, akár húszig is) és gondolj arra, amit Neil deGrasse Tyson kétgyerekes amerikai apa, mellesleg asztrofizikus mondott egy podcastban: a gyerekek eredendően kíváncsiak és folyton rendetlenséget meg felfordulást okoznak. A felfordulás annak a kísérletezésnek az eredménye, amit éppen elvégeztek: Mi ez a pohár az asztalon? Elveszem és játszom vele – hoppá! Leesett. Vagy: Mi ez a kinövés ezen a növényen? Letéphetem ezt a levelet? Ó, az egész ág leszakadt!

Tyson szerint ideje nézőpontot váltani: szülőként nem az a dolgod, hogy felkeltsd a gyerek érdeklődését a tudomány és a világ működése iránt, hanem hogy biztosítsd, hogy ez a természetes érdeklődés ne szűnjön meg. Ennek pedig az is része, hogy elfogadod a rendetlenséget. Úgyhogy ha legközelebb a gyereked pocsolyába készül ugrani az oviból hazafelé tartva, akkor ne az legyen az első, ami eszedbe jut, hogy le kell majd mosnod a csizmáját és bedobnod a mosógépbe a nadrágját, hanem az, hogy éppen lehetőséget adsz neki arra, hogy megtapasztalja a kráterek kialakulását. Valami becsapódik, a víz fröcsköl és kialakul a kráter pereme. A valami pedig ebben az esetben a te gyereked. Ne felejtsd el, hogy a legjobb kísérlet az, amit saját magunk találunk ki.

Persze azt is fontos megtanítani a gyereknek, hogy szabályok és keretek mindig vannak. Egy amerikai blogger anya például hagyja, hogy a gyerekei rajzoljanak a falra otthon, sőt, időnként ő is melléjük kucorodik a zsírkrétával. De ahhoz, hogy ez működjön, a következő “házirendet” alakították ki:

• A konyhában egy kosárban lemosható filctollakat tartanak a hűtő mellett, ami fehér, és gyakorlatilag egy nagy lemosható táblaként tekintenek rá.

• Az étkezőben nagy papírokat ragasztanak fel a falra (szétvágott papírzacskókat, de a hagyományos barna csomagolópapír is tökéketesen megfelel erre a célra), a gyerekek erre készítik falfestményeiket.

• A fürdőszobában lemosható zsírkrétával alkothatnak a gyerekek tisztálkodás közben.

Az anya bevallja, hogy természetesen hátránya is van ennek a hozzáállásnak: például az, hogy a náluk vendégeskedő szülők aggódva figyelik, ahogy saját gyerekeik is kibontakoztatják tehetségüket a falon vagy a hűtőn, mert attól tartanak, hogy majd otthon is ezt akarja csinálni. Előnyből azonban jóval több van: mivel a gyerekrajzok folyamatosan szem előtt vannak, a gyerekek sokat beszélnek róluk, így már egészen kis korukban meg tudták nevezni a formákat és a színeket és el tudták mesélni a történeteket, amiket megpróbáltak megjeleníteni. Az iskolai értékelésekben pedig rendre kiemelik kreativitásukat. Na tessék.

Te hagyod, hogy kibontakozzon a gyereked természetes kíváncsisága?
Még zsírkrétát meg vízfestéket sem tartok otthon, nem bírom a maszatolást.
Naná. Majd az általános iskolai ballagásra kifestjük a lakást.
Megosztom az eredményt

Máskor is biztattunk már arra, hogy ne ijedj meg egy kis maszattól, mert az csak elősegíti a gyereked fejlődését. Íme tippjeink, amivel kordában tarthatod a felfordulást:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Hagyd kibontakozni a gyerek kreativitását - ilyen keretek között

Tovább olvasok
Kép
7 szobanövény, aminek szinte semmi fényre nincs szüksége

Elfogyott a hely az ablakban? Vagy épp olyan helyiségbe is raknál növényt, ahol nincs ablak, ergo természetes fény sem? Nem baj, mert most mutatunk pár olyan szobanövényt, akik gyakorlatilag fény nélkül is vígan elélnek.

Kép
Meddőnek nyilvánították, pedig egészen hétköznapi módon kezelhető volt a baja

Akár a kivizsgálásnál, akár a sokadik lombiknál tartunk, a babatervezés nehézségei alaposan igénybe veszik testünket és lelkünket egyaránt. Néha reményt és eltökéltséget mozgósítanak bennünk, máskor dühösek leszünk magunkra, a párunkra és az egész világra. A testünkre pedig egyre inkább ellenségként kezdünk tekinteni, amiért nem azt teszi, amit elvárnánk tőle. Így volt ez Barbinál is.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 26.: a Nyilasok az árral sodródnak, a Bakoknak éberségre van szükségük

Hétvégén sem érdemes kihagynod a horoszkópod, izgalmas üzeneteket tartogatnak ugyanis az egyes csillagjegyek!

Kép
Évekig nem szeretkeztünk a feleségemmel… de aztán újra egymásra találtunk

Hosszú és fájdalmas volt a küzdelem, de megérte. István elmeséli, hogyan találták vissza az intimitáshoz hosszú évekig tartó szexmentes időszak után.

Kép
Mit jelent, ha azzal álmodsz, hogy terhes vagy?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kép
A koronavírus-tanév első hónapja egy tanár szemszögéből

Milyen a legeleje ennek a furcsa, szabálytalan 2020-as tanévnek? Egy tanár beszámolója.

Kép
A testével védte a gyerekeket a nekik rohanó autótól a dada

A lopott autót vezető ismeretlen férfi ezután elmenekült. Az asszonyt a környezete mindig is „rendkívül védelmezőnek” ismerte.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem