JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Evőeszköz-válogatás, zoknipárosítás és szalvétahajtogatás: így vond be gyermekedet játékosan a házimunkába!

Borítókép: Evőeszköz-válogatás, zoknipárosítás és szalvétahajtogatás: így vond be gyermekedet játékosan a házimunkába! Forrás: Getty Images/Liudmila Chernetska
Senki sem szereti a házimunkát, ezt megerősíthetjük. Ha pedig a gyerek már olyan korban van, hogy be lehet, sőt be kellene vonni őt is, még nehezebb az ember dolga, mert amint szóba kerül a házimunka szükségessége, szeretett csemeténk rögtön lejjebb veszi olykor fülsiketítő hangnemét, egyből kedves és előzékeny lesz velünk, és pillanatok alatt mi leszünk a világ legjobb szülői. Mindezt miért? Mert nem igazán fűlik a foga a házimunkához.

Persze, egyik gyerek se szereti csinálni az otthoni kötelező feladatokat. Egy ideig mindegyik viccesnek és játékosnak érzi, de aztán eljön az a pont, amikor már gyanús lesz számára a dolog, hogy a teregetőről vagy szárítógépből kiszedett ruhát bizony össze kell hajtogatni, a játékok pedig tényleg nem mennek a tároló dobozba a saját lábukon, és bizony a már három napja a napon szomorkodó kisbicikli sem tekeri be magát a garázsba vagy a tárolóba. Röviden, segíteni kell anyának és apának a házimunka elvégzésében.

Az elején persze fő a játékosság és a móka. Egy nagyon kicsi gyereket még nem szívesen terrorizál az ember azzal, hogy porszívózza fel a szobáját, és mossa le a kiscipőjét, amikor hazatér egy esős napon az óvodából. De bizony, amint szeretett csemeténk elér egy bizonyos életkort, be kell vonjuk a házimunkába, különben soha nem fogja megtanulni, hogy a dolgok nem másznak maguktól a helyükre, és sajnos nem lesznek tiszták egy varázsütésre. Meg kell találjuk gyermekünk számára az életkorának megfelelő feladatokat, természetesen egészséges mennyiségben, hiszen a gyerek nagyon sokáig mégis csak gyerek. De hogy néhány Disney-hercegnős hasonlattal éljek, nem szabad elvetnünk a sulykot, nehogy már méhünk gyümölcse Hófehérkéhez hasonlóan minden idegen házban elkezdjen takarítani, és hát az sem a legjobb megoldás, ha mindent rásózunk, és Hamupipőkét megszégyenítő katonasággal végzi el a ház összes feladatát.

Forrás: Getty Images/Guido Mieth
A házimunka játékosan is megtanítható a gyerekeknek.

Tudományos úton bizonyított: jót tesz a házimunka

Számos kutatás született már a témában, mely azt boncolgatja, van-e létjogosultsága a házimunkának kisgyermekkorban? A válasz, igen! A Minnesotai Egyetemen például 20 éven keresztül gyűjtöttek adatokat erre vonatkozóan, és arra jöttek rá, hogy azok a gyerekek, akik 4 éves koruk környékén elkezdenek részt venni egy-egy feladatban otthon, sokkal sikeresebb felnőttek lesznek, és a házimunkában való segédkezés gyermekkorban összefüggésben áll a gyerekek későbbi karrierútjával, tanulmányaival és személyes kapcsolataikkal.

Egy másik, harvardi tanulmány szerint a házimunkát valamilyen formában végző gyerekek függetlenebb és sikeres felnőttek lettek a későbbiek során, nagyfokú önállósággal. A gyerekeknek mindemellett a házimunka sikerélményt ad, hiszen akár az ágyuk megvetéséről, akár néhány szalvéta összehajtásáról, akár a padló felsepréséről van szó, büszkék magukra, ha elvégzik a feladatot – legyen az bármennyire is teljes és sikeres.

Természetesen az ember olykor nem akarja leterhelni és túlhajszolni sem a gyereket, mert az iskolai lét, a különórák, a házifeladatok és egyéb délutáni elfoglaltságok így is túl nagy nyomást helyeznek a gyerekekre, ez vitathatatlan. Meg kell találni azt a középutat, melyben biztosítjuk gyermekünk szabadságát és pihenését, illetve a megfelelő szabadidős programokat számára, ugyanakkor segíteni kell az élet rögös útján, hogy egy idő után megtapasztalja, mi az a felelősségtudat és kötelesség.

Az, hogy a gyerekekre milyen házimunkát lehet bízni, nagyban függ a gyermek személyiségétől, képességeitől és érdeklődési körétől. Szerencsére vannak olyan feladatok, melyek nagyfokú önállóságot, kreativitást és szabadságot adnak a kicsiknek.

Galériánkból megtudhatod, melyik az a 12 legjobb közös feladat, melyekből gyermeked garantáltan kiveheti a részét!