Tanítsd a gyereket tanulni!

Tanítsd a gyereket tanulni!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

L

Létfontosságú, hogy a diákok már az iskolában megtanulják: az életben bizony semmit nem adnak ingyen!

Kit okolnak a gyerekek (tisztelet persze a kivételnek), ha rossz jegyet kapnak az iskolában?

Természetesen a tanárokat. És manapság egyre többször szóvá is teszik nekik, vitába szálnak velük, és balhét csapnak, ha nem az elvárásaiknak megfelelő osztályzatot kapnak. Sajnos egyre gyakoribb (nálunk és Nyugat-Európában is – elég csak megnézni Az osztály című francia filmet), hogy a diákok irreális elvárásokat támasztanak a tanárok irányába és anélkül várják a dicséretet, a jó jegyet, hogy ők bármilyen erőfeszítést tennének az ügy érdekében. Egyszerűen úgy érzik: jár nekik. És ha elég határozottan követelik, gyakran meg is kapják. Annak, hogy ez a magatartásforma kifejlődhetett, igen komplex okai vannak: a felületes szülői figyelem, a konfliktuskerülő, megúszásra játszó tanári hozzáállás és még sorolhatnánk.
A jelenségnek hosszú távon igen komoly negatív következményei lehetnek. Ha a diákok az általános és középiskola alatt ahhoz szoknak, hogy kevés munkával is jó eredményeket érhetnek el, a való életben nehezen fognak boldogulni. Rengeteg kudarcélményben lesz részük az egyetemen, a munkahelyen – hisz itt semmi nem pottyan csak úgy az ember ölébe. Amerikai pszichológiai kutatások kimutatták, hogy ezek a tinédzserek a való világba kikerülve gyakran nem találják a helyüket, aminek depresszió, kapcsolati nehézségek és dühkezelési problémák lesznek a következményei.
A tanárokon és a szülőkön múlik, hogy pozitívan befolyásolják a gyerekek munkához való hozzáállását és hogy életképes fiatal felnőtteket neveljenek belőlük.Marilyn Price-Mitchell amerikai pszichológus hét pontban szedte össze a szülők legfontosabb tennivalóit. Íme:

--pagebreak--

1. Magyarázd el a gyerekednek, hogy a tudás kiváltság, amelyet kemény munkával és küzdelemmel lehet csak megszerezni.

2. Segíts neki megérteni azt, hogy a tanulás nem mások elvárásainak kielégítéséről szól: a tanulás elengedhetetlen ahhoz, hogy ő maga a későbbiekben elégedett legyen az életével.

3. Tudatosítsd a gyerekben, hogy ha nehézségei adódnak, van hova segítségért fordulnia. Értesd meg vele, hogy az ő felelőssége segítséget kérni, ha egyedül nem boldogul. A példaképek és felnőtt mentorok létfotosságúak egy útját kereső tinédzser számára.

4. Tanítsd meg arra, hogy tévedni emberi dolog, a kudarc pedig az élet velejárója.

5. Magyarázd el neki, hogy minden diák más, mindenkinek megvannak a saját gyengeségei és erősségei, de mindenki jó valamiben.

6. Támogasd a gyereked tanárait, ne mondj rosszat róluk a gyerek előtt. Ha gondjaid vannak a tanárok módszereivel, beszéld meg velük fogadóórán, esetleg kérd az igazgató segítségét, de soha ne ásd alá a tanárok tekintélyét a gyerek előtt.

7. És végül a legfontosabb: értesd meg a gyerekekkel, hogy a tanár feladata a tananyag átadása, a tanulás elősegítése, nem pedig az, hogy helyettük elvégezze a munkát!

Fotók: photl.com

Tovább olvasok
Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kép
Pozitív lett a koronavírus-tesztem: elmesélem, miért örültem neki

Nem őrültem meg, természetesen nem voltam boldog, hogy elkaptam a fertőzést. Elmondom, hogy volt.

Kép
Öt szuper kirándulóhely (nem csak) az őszi szünetre

Nincs jobb program az őszi szünetben, mint az újabb és újabb természeti csodák felfedezése, ami minden korosztály számára óriási élmény lehet.

Kép
Integrált kirekesztés – avagy mire nevel az oktatás?

Zoltán annak idején egy kertvárosi iskolában dolgozott, ahonnan néhány év után eljött. Megkérdeztük, miért, és talán túlságosan is részletes választ kaptunk tőle.

Kép
Az Aloe vera 5 fantasztikus hatása, amik különösen hasznosak a hideg idő beálltával

Nyáron sebgyógyításra, napégésre fantasztikus az Aloe vera, de az igazság azt, hogy ezt a csodanövényt az év 365 napján érdemes lenne használni - mondjuk is, hogy miért!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem