JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

6 hiba, amit elkövethetsz az etetőszék kiválasztásánál

Borítókép: 6 hiba, amit elkövethetsz az etetőszék kiválasztásánál Forrás: Mart Production / Pexels
A hozzátáplálás megkezdése nagy mérföldkő a kisbabák és a szüleik életében is, ami magával hoz egy sor fontos kérdést. Honnan tudod például, hogy a pici készen áll a szilárd ételekre? Milyen ízekkel ismertesd meg először? És milyen a jó etetőszék? Utóbbi megválaszolásában segítünk most.

Három gyerkőc után azt hittem, hogy már eléggé képbe kerültem, mi az a babakelengye, amire valóban szükség van és megéri áldozni rá, és mi az, ami teljesen felesleges (helló, kocsicipő és pelenkaszemetes!). De nemrég be kellett ismernem magamnak, hogy egy téren nagyon mellélőttünk, ez pedig az etetőszék vásárlása volt. Még az első kislányomnál ajándékba kaptunk egy márkás, klasszikus darabot: dönthető, párnázott üléssel, hatalmas tálcával. Először nagyon örültem, de hamar megutáltam, mert még összecsukva is óriási helyet foglalt el a pici lakásunkban, plusz nehézkes volt a takarítása is, mivel a varrás réseiből úgy kellett kivakarni a morzsát és pürémaradékot. Ezek után, amint önállóan ülni tudott a gyerek, váltottunk a közkedvelt svéd bútorlánc egyszerű etetőszékére, ami azóta is elnyűhetetlen társnak bizonyult.

Forrás: Karolina Grabowska / Pexels
A hozzátáplálás sikeressége a jó etetőszék kiválasztásán is múlik.

12 éves korig szükség van etetőszékre

Ennek az etetőszéknek viszont nagy hibája, hogy nincs lábtartója, amire egészen eddig legyintettem, hogy „Ugyan, nem olyan fontos, túlhájpolják az egészet!”, de sajnos tévedtem. Mikor nemrég a Mesélj, anyukám! podcastban arról meséltem, hogy mekkora küzdőtérré vált a vacsora nálunk, mert állandóan felugrálnak a gyerekek, nem tudnak nyugton maradni, Füstös Móni Pozitív Fegyelmezés szülőoktató többek között azt tanácsolta, hogy legyen megtámasztva a lábuk. Pár nappal később elutaztunk egy családbarát hotelbe, ahol nagyon spéci székek várták a gyerekeket az étteremben, és láss csodát, nem volt felugrálás, pedig ezernyi inger hívogatta őket minden irányból.

Azóta motoszkál a fejemben a dolog, és ahogy elkezdtem jobban beleásni magam a témába, rájöttem, hogy még mindig nem késő váltani. Elsőre úgy tűnhet, hogy etetőszékre csak az első néhány évben van szükség, de szakértők ajánlása szerint az a jó, ha a gyerekek 12 éves korukig (vagy amíg elérik a kb. 150 centiméteres magasságot) nem a rendes, felnőtt étkezőszéken ülnek. Ezért tulajdonképpen az etetőszék – vagy nevezzünk inkább gyerekszéknek – az egyik legfontosabb beruházás a babaholmik közül, hiszen ideális esetben jóval tovább használjuk, mint például a babakocsit vagy a kiságyat. Nemcsak az múlhat rajta, hogy a gyerekek mennyire tudnak „szépen ülni az asztalnál”, hanem az is, hogyan alakul a hozzátáplálás, milyen lesz a viszonya az étellel.

Az alábbi galériában összegyűjtöttem, hogy a lábtartó hiányán kívül még milyen bakikra érdemes figyelni az etetőszék vásárlásánál: