Hogyan válhatsz saját magad legjobb barátjává?

önmagad legjobb barátja
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egyszerűen gonoszak vagyunk magunkhoz. Ha látnánk valakit, aki úgy bánik egy idegennel, ahogy mi magunkkal, megütköznénk rajta. Meg kell tanulnunk, hogy igazi barátja legyünk magunknak. Ez nem jön magától.

Miért bánunk szigorúbban, sőt akár kegyetlenebbül magunkkal, mint egy baráttal? Ha egy barátod hibát követ el, valószínűtlen, hogy „jaj, de béna vagy”, esetleg „sose lesz belőled semmi” jellegű reakciókkal fog találkozni. Inkább támogatásodról biztosítod ilyenkor, illetve tippeket adsz neki, hogyan kerülhetné el ezeket a ballépéseket a jövőben. Viszont a legtöbb ember a saját tévedéseire igen durván reagál: lényegében érzelmileg inzultálja, ostorozza saját magát.

Megdöbbentő, hogy az az ember, akihez a legnehezebb kedvesnek és együttérzőnek lenni, éppen mi magunk vagyunk. Pedig az érzelmileg teljes élet feltétele, ha a saját magunk barátjává válunk.

Ha te is gyakran kapod magad azon, hogy negatívan beszélsz saját magadhoz, itt van két alapvetés, amelynek segítségével átállíthatod az agyad. A tippeket a The School of Life londoni bázisú oktatóintézmény fenti videójából kölcsönöztük.

Egy jó barát elfogad olyannak, amilyen vagy.

Ettől még persze adhat neked javaslatokat, tanácsokat, de minden ilyesmi az elfogadásra épül. Amikor azt mondja neked, hogy próbálj ki egy új irányt, az sohasem fenyegetés vagy ultimátum. Sosem jár azzal, hogy „mert különben”. Nem mondja azt, hogy meg kell változnod, különben magadra maradsz. A barátod jó embernek tart, és azért ad neked tanácsokat – ha egyáltalán –, hogy te magad profitálj belőlük. Emellett nem felejti el újra és újra megemlítetni, mi az, amit jól csinálsz.


Egy jó barát együttérez veled, ha hibázol.

Tévedni, mint ez köztudott, emberi dolog. Valamint megbotlani és elcseszni is. Mindannyian nap mint nap hibázunk. Ha képes vagy azt mondani egy barátodnak, hogy „ne aggódj, ez teljesen oké”, akkor magadnak is tudod ezt mondani. Gyakorold az együttérzést magaddal szemben – mondogasd magadnak az alábbi keretesben található mondatokat akár minden nap.

Mondatok, amikkel gyakorolhatod az önelfogadást és az együttérzést saját magaddal:


  • Megérdemled, hogy létezel.
  • Szabad hibázni.
  • Meg lehet neked bocsátani.
  • Tudom, milyen keményen küzdesz és mekkora akadályokat gyűrtél már le.
  • Nem érdekel, mások mit gondolnak.
  • Mellettem lehetsz gyenge. Széteshetsz, kiborulhatsz, lehetsz tökéletlen.
  • Cserben hagyhatsz.
  • Melletted vagyok. Megindít, mennyi erőfeszítést tettél és milyen sokat szenvedtél.
  • Nekem nem kell bizonyítanod. Nincs szükségem arra, hogy valaki legyél. Képes vagyok szeretni téged olyannak, amilyen vagy, mindennek ellenére.
  • A legjobb barátod vagyok. Mindig. És itt vagyok melletted.


Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat>14 kép
14 mondat, amit sosem mondanál egy barátodnak – miért mondanád hát magadnak?

Tovább olvasok
Kép
Miért olyan különlegesek az októberi gyerekek?

A tudománynak erre is megvan a válasza. Egészen pontosan 5 válasza.

Kép
Napi horoszkóp október 21.: a Skorpiók kilépnek a komfortzónájukból, a Vízöntők komoly kihívás előtt állnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas üzeneteket küldtek ismét a csillagok!

Kép
Sipos Pál tettei nem évülnek el: Visszatérés Epipóba

Kávéztunk tanár barátnőmmel, fecsegtünk mindenféléről, és akkor egyszer csak nekem szegezte a kérdést: Olvastad azt a cikket? Milyen cikket, kérdeztem. Nézett. Nem is tudsz róla? Mindenki erről beszél. Én akkor hallottam életemben először Sipos Pálról.

Kép
Legyen buli a szüret! – Íme, 5 biztos tipp hozzá

A bor összehoz – ezt régóta tudjuk. De az talán sokaknak új információ, hogy magának a borkészítésnek is megvan ez a varázsereje, kezdve rögtön a szürettel. Ahogy egy disznótor vagy egy paintball csata, úgy a szőlő betakarítása is lehet igazi társasági esemény – annyi különbséggel, hogy ez utóbbi biztos nem ér véget naplementével.

Kép
Nyilván téged sem érdekel: az édeshármas kultúrtörténete

A hármas szex az egyik leggyakoribb erotikus fantázia: tízből kilenc felnőtt el-eljátszik a gondolattal. A megvalósításig sokkal kevesebben jutnak el. Mi olyan izgató és nehezen kivitelezhető a hármasban?

Kép
Palya Bea: „Netni vagy nem netni – ez itt a kérdés"

Megzabolázlak, betörlek, mint egy vadlovat – fenyegeti az internetet Palya Bea énekesnő, majd elmeséli, hogy miért nem olyan egyszerű ez.

Kép
Még most is csak 64 éves lenne Carrie Fisher

Mindenki Leia hercegnőként ismerte, pedig Carrie Fisher intelligens és sokoldalú személyiség volt.

Kép
Huzella Júlia: Miért kezdtem el hanyagolni az okostelefont

Huzella Júlia színésznőnek elege lett abból, hogy a telefonja szinte hozzánőtt a kezéhez. Úgy döntött, „lejön a szerről”, vagyis megpróbál okostelefon nélkül is létezni. Elmeséli, hogy sikerült.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem