Karrierváltás, álláskeresés járvány után – mit mond a coach?

Karrierváltás, álláskeresés járvány után – mit mond a coach?
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A járvány teljesen átrendezte a munkaerő-piaci helyzetet, amihez még most kezdünk alkalmazkodni. De hogyan kezdjünk neki az álláskeresésnek az új harcmezőn? Milyen oldalakat böngésszünk, ha új képességeket szeretnénk megszerezni? A kérdéseinkre Svéda Dóra karrier- és üzleti coach, a Coachingcentrum alapítója válaszolt.

Ha globálisan szeretnénk nézni, hogy miként változtatta meg a pandémia a munkaerőpiacot, akkor hol tudunk tájékozódni?

A leghasznosabb és legnagyobb adatalapon végzett kutatást a Világgazdasági Fórum végzi, ezeket a szcenáriókat figyeljük mi is karrier- és üzleti coachként, hogy a megfelelő versenyképes kompetenciákat fejlesszük az ügyfeleknél, amikor állást szeretnének találni, vagy váltani.

Melyek azok a szakmák, amelyekre ez a leginkább hatott?

A járványválság szakmákat és ágazatokat is erősen érintett, rövidtávon a turizmus, a vendéglátás, a fuvarozás, a szolgáltatószektor, és sajnos a kulturális szektor szenvedi meg a jelenlegi helyzetet. Míg a válság előtt például szakács végzettséggel menedzseri szintű fizetés járt, most álláskeresővé vált sok szakember. Jellemző, hogy az alacsonyabb, végzettséget nem igénylő pozíciókból történtek a legnagyobb elbocsátások.

Olvasd el ezt is!

Mit tehetünk, ha pont a mi szakmánk is a járvány áldozatává vált?

Aki a válság miatt elveszítette a munkáját, és a szakmájában kis eséllyel találna állást, annak kompetencia-alapon segítünk állást keresni. Személyes és szakmai kompetenciáit megmérjük és feltérképezzük, hogy milyen más átkapcsolási területeken tud elhelyezkedni, ezt most már nagyon sok kompetenciaalapú állásportál is segíti, például a Dreamjobs. Ha az ügyfél számára releváns, akkor az önfoglalkoztatóvá válását támogatjuk a munkavállalás helyett. Amikor nincs más lehetőség, mint kompromisszumot kötni, akkor érdemes tudatosítani, hogy csak köztes megoldásról van szó, ami átmeneti, nem végleges.

A váltás hétlépcsős folyamata

Svéda Dóra szerint ezeket a lépéseket alkalmazzák a coachingfolyamatban, ha karrierváltásra kerül sor

  • Először is megalkotjuk a jövőket (diagnózis, helyzetfelmérés, információgyűjtés és priorizálás alapján.
  • Felmérjük az erősségeket és a fejlesztendő kompetenciákat.
  • Kidolgozunk az ügyféllel egy karriertervet, hogy előkészítsük az önálló döntést, ez lehet táblázatos, vagy vizuális, fontos, hogy az álláskereső lássa, hogy merre tart.
  • A felkészülést a csatornák, kapcsolatok, támogatók, szövetségesek listázásával folytatjuk.
  • Mindeközben folyamatosan dolgozunk az ügyfél „lelkiállapotával”, segítjük, hogy elfogadja az álláskereső identitást és erősítjük abban, hogy átmeneti állapotként tudjon tekinteni a helyzetre.
  • Kialakítunk egy pályázási portfóliót és kísérjük a pályázási folyamatot, vagy amennyiben az ügyfél vállalkozás indítása mellett dönt, akkor átkapcsolunk üzletfejlesztési üzemmódba.
  • Amikor lezárunk egy karriercoachingot, akkor értékelünk és mérünk is, illetve, ha szükséges, újratervezzük a folyamatot.

Te konkrétan hogyan tudsz segíteni a hozzád fordulóknak?

Az álláskeresés és karriertervezés mindig személyes és testreszabott, mert nagyon jelentősek az egyéni eltérések. Bármilyen munkakörben is dolgozik valaki, vagy bármilyen élethelyzetben is van, mindig megnézzük a rövidtávú és a hosszútávú (nagy tudatosságot igénylő) lehetséges kifutásokat is. Ha valaki kényszerhelyzetben van, akkor nem életpályát tervezünk, hanem állást keresünk, és lépcsőzetesen építjük fel a hosszabb távú megoldást. Én vállalkozáspárti is vagyok, tehát a coachingfolyamataimban finoman mindig megemlítem ezt a lehetőséget is.

Rengeteg hirdetés ugrik fel a sztárszakmákból, de vajon mi értelme van újságíróként számítástechnikai tanfolyamra menni?

Az infokommunikációs szektor mindenképp nyerő választás, mert hosszútávon a digitális ágazatban fejlődik ki a legtöbb munkakör és jön létre legtöbb új szakma. Nagyon sok mentorprogram is segíti a váltást, olykor maguk az iskolák is segítik az álláskeresést, pl. Greenfox Academy. A ShareIt-Lab Egyesület it-szakmabemutatókkal, karrierváltók jó példáinak bemutatásával és a váltás pszichológiai akadályainak leküzdését segítő foglalkozásokkal kimondottan a nőket támogatja.

Ha most éppen teljesen kétségbeesetten keresném azt a szakmát, ami kihúz a szorult helyzetemből, akkor mit ajánlanál?

Nagyon sok időt érdemes az információszerzésre fordítani, az álláskeresés munka, amire olykor napi több órát kell szánni. Közösségi oldalak specifikus csoportjai rengeteget segíthetnek, de én nagyon szeretek kutatásokat és tudományos cikkeket is olvasni erről a témáról, hogy lássam, mire van szükség a jövőben. Állásportálok rengeteg hasznos információt gyűjtenek össze, érdemes ezeken tájékozódni, például a profession.hu vagy a randstad.hu nagy adatmennyiségre lát rá, ezért pontosabb tippeket is tudnak adni. A siker általában azoknak jön gyorsabban, akik a saját elvárásaikat pontosan és részletesen fel tudják mérni. A jelenlegi helyzetben óriási rugalmasságra és lelki ellenállóképességre van szükségünk és bármennyire nehéz, dolgozni kell saját önismeretünkön, egy munkáltató sem szeretne sértett attitűdből kommunikáló kollégát. A változások mindenkit nagyon megviseltek, mind munkáltatói, mind álláskeresői oldalon, érezhető a cégek oldalán is a megnövekedett empátia.


Ezeket a szempontokat is érdemes figyelembe venned, ha munkát váltasz:

Nézd meg a galériánkat>10 kép
Kérdések, amiket jó ha felteszel magadnak, ha épp munkát akarsz váltani
Tovább olvasok
Kép
Feltöltéshez és regenerációhoz: nyári saláta eperrel és quinoával

Ízkavalkád, amit érezni fogsz, ha ezt a salátát megkóstolod: citromos öntettel, friss fűszernövényekkel, quinoával, kecskesajttal és édes eperrel készült. Minden hozzávaló magas tápanyagtartalmú, egészséges alapanyagok közül való!

Kép
Hogyan szabadulj meg az otthonodban élő veszélyes baktériumoktól, vírusoktól, gombáktól?

A koronavírus-járvány legnehezebb időszakát – ha csak egy időre is, de – magunk mögött hagytuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a COVID-19 teljesen eltűnt volna az életünkből. A vírus továbbra is köztünk van, saját magad és környezeted egészsége érdekében tehát fontos, hogy otthonod tisztaságára továbbra is kiemelten figyelj. A következőkben ehhez adunk tippeket.

Kép
10+10 perc alatt kész teljes kiőrlésű csokis keksz

Oké, tudjuk, hogy a rekkenő hőségben semmi kedved sütit sütni, de ezek a kekszek 10 perc alatt elkészülnek, és mindenért kárpótolnak.

Kép
Hogyan lehet biztonsággal kiterelni a denevért a lakásból?

Nyári éjszakákon bizony megtörténhet, hogy berepül a szobádba egy denevér. Ha ez megtörténne, fontos tudatosítanod: valószínűleg ő is halálra van rémülve, és valószínűleg neki komolyabb oka van rá. És bár neki is van néhány érdekes szuperképessége - pl. hogy ultrahanggal tájékozódik a sötétben -, az biztos, hogy kettőtök közül te vagy az okosabb, ezért tudsz is tenni a helyzet megoldásáért. De vajon mit? És kell-e félned a koronavírustól? Megmagyarázzuk!

Kép
Mit kéne szeretnem a lógó melleimen és a kinyúlt hasamon? Hát pont ezt!

Egész életemben arra készültem, hogy ha majd várandós leszek és szülök egy gyereket, akkor biztos nagyon meghízok és úgy is maradok. Ez részben igaz, mindkét terhességem alatt pont 17 kilóval mutatott többet a mérleg. Viszont 4-5 hónappal a gyermekeim világrajövetele után már konkrétan vékonyabb voltam, mint a teherbeesés előtt.

Kép
Napi horoszkóp július 1.: a Kosoknak jut egy kis idejük önmagukra, az Ikrek közelebb szeretnének kerülni valakihez

A hónap első napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem