Karrierváltás, álláskeresés járvány után – mit mond a coach?

Karrierváltás, álláskeresés járvány után – mit mond a coach?
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A járvány teljesen átrendezte a munkaerő-piaci helyzetet, amihez még most kezdünk alkalmazkodni. De hogyan kezdjünk neki az álláskeresésnek az új harcmezőn? Milyen oldalakat böngésszünk, ha új képességeket szeretnénk megszerezni? A kérdéseinkre Svéda Dóra karrier- és üzleti coach, a Coachingcentrum alapítója válaszolt.

Ha globálisan szeretnénk nézni, hogy miként változtatta meg a pandémia a munkaerőpiacot, akkor hol tudunk tájékozódni?

A leghasznosabb és legnagyobb adatalapon végzett kutatást a Világgazdasági Fórum végzi, ezeket a szcenáriókat figyeljük mi is karrier- és üzleti coachként, hogy a megfelelő versenyképes kompetenciákat fejlesszük az ügyfeleknél, amikor állást szeretnének találni, vagy váltani.

Melyek azok a szakmák, amelyekre ez a leginkább hatott?

A járványválság szakmákat és ágazatokat is erősen érintett, rövidtávon a turizmus, a vendéglátás, a fuvarozás, a szolgáltatószektor, és sajnos a kulturális szektor szenvedi meg a jelenlegi helyzetet. Míg a válság előtt például szakács végzettséggel menedzseri szintű fizetés járt, most álláskeresővé vált sok szakember. Jellemző, hogy az alacsonyabb, végzettséget nem igénylő pozíciókból történtek a legnagyobb elbocsátások.

Olvasd el ezt is!

Mit tehetünk, ha pont a mi szakmánk is a járvány áldozatává vált?

Aki a válság miatt elveszítette a munkáját, és a szakmájában kis eséllyel találna állást, annak kompetencia-alapon segítünk állást keresni. Személyes és szakmai kompetenciáit megmérjük és feltérképezzük, hogy milyen más átkapcsolási területeken tud elhelyezkedni, ezt most már nagyon sok kompetenciaalapú állásportál is segíti, például a Dreamjobs. Ha az ügyfél számára releváns, akkor az önfoglalkoztatóvá válását támogatjuk a munkavállalás helyett. Amikor nincs más lehetőség, mint kompromisszumot kötni, akkor érdemes tudatosítani, hogy csak köztes megoldásról van szó, ami átmeneti, nem végleges.

A váltás hétlépcsős folyamata

Svéda Dóra szerint ezeket a lépéseket alkalmazzák a coachingfolyamatban, ha karrierváltásra kerül sor

  • Először is megalkotjuk a jövőket (diagnózis, helyzetfelmérés, információgyűjtés és priorizálás alapján.
  • Felmérjük az erősségeket és a fejlesztendő kompetenciákat.
  • Kidolgozunk az ügyféllel egy karriertervet, hogy előkészítsük az önálló döntést, ez lehet táblázatos, vagy vizuális, fontos, hogy az álláskereső lássa, hogy merre tart.
  • A felkészülést a csatornák, kapcsolatok, támogatók, szövetségesek listázásával folytatjuk.
  • Mindeközben folyamatosan dolgozunk az ügyfél „lelkiállapotával”, segítjük, hogy elfogadja az álláskereső identitást és erősítjük abban, hogy átmeneti állapotként tudjon tekinteni a helyzetre.
  • Kialakítunk egy pályázási portfóliót és kísérjük a pályázási folyamatot, vagy amennyiben az ügyfél vállalkozás indítása mellett dönt, akkor átkapcsolunk üzletfejlesztési üzemmódba.
  • Amikor lezárunk egy karriercoachingot, akkor értékelünk és mérünk is, illetve, ha szükséges, újratervezzük a folyamatot.

Te konkrétan hogyan tudsz segíteni a hozzád fordulóknak?

Az álláskeresés és karriertervezés mindig személyes és testreszabott, mert nagyon jelentősek az egyéni eltérések. Bármilyen munkakörben is dolgozik valaki, vagy bármilyen élethelyzetben is van, mindig megnézzük a rövidtávú és a hosszútávú (nagy tudatosságot igénylő) lehetséges kifutásokat is. Ha valaki kényszerhelyzetben van, akkor nem életpályát tervezünk, hanem állást keresünk, és lépcsőzetesen építjük fel a hosszabb távú megoldást. Én vállalkozáspárti is vagyok, tehát a coachingfolyamataimban finoman mindig megemlítem ezt a lehetőséget is.

Rengeteg hirdetés ugrik fel a sztárszakmákból, de vajon mi értelme van újságíróként számítástechnikai tanfolyamra menni?

Az infokommunikációs szektor mindenképp nyerő választás, mert hosszútávon a digitális ágazatban fejlődik ki a legtöbb munkakör és jön létre legtöbb új szakma. Nagyon sok mentorprogram is segíti a váltást, olykor maguk az iskolák is segítik az álláskeresést, pl. Greenfox Academy. A ShareIt-Lab Egyesület it-szakmabemutatókkal, karrierváltók jó példáinak bemutatásával és a váltás pszichológiai akadályainak leküzdését segítő foglalkozásokkal kimondottan a nőket támogatja.

Ha most éppen teljesen kétségbeesetten keresném azt a szakmát, ami kihúz a szorult helyzetemből, akkor mit ajánlanál?

Nagyon sok időt érdemes az információszerzésre fordítani, az álláskeresés munka, amire olykor napi több órát kell szánni. Közösségi oldalak specifikus csoportjai rengeteget segíthetnek, de én nagyon szeretek kutatásokat és tudományos cikkeket is olvasni erről a témáról, hogy lássam, mire van szükség a jövőben. Állásportálok rengeteg hasznos információt gyűjtenek össze, érdemes ezeken tájékozódni, például a profession.hu vagy a randstad.hu nagy adatmennyiségre lát rá, ezért pontosabb tippeket is tudnak adni. A siker általában azoknak jön gyorsabban, akik a saját elvárásaikat pontosan és részletesen fel tudják mérni. A jelenlegi helyzetben óriási rugalmasságra és lelki ellenállóképességre van szükségünk és bármennyire nehéz, dolgozni kell saját önismeretünkön, egy munkáltató sem szeretne sértett attitűdből kommunikáló kollégát. A változások mindenkit nagyon megviseltek, mind munkáltatói, mind álláskeresői oldalon, érezhető a cégek oldalán is a megnövekedett empátia.


Ezeket a szempontokat is érdemes figyelembe venned, ha munkát váltasz:

Nézd meg a galériánkat>10 kép
Kérdések, amiket jó ha felteszel magadnak, ha épp munkát akarsz váltani
Tovább olvasok
Kép
7 szobanövény, aminek szinte semmi fényre nincs szüksége

Elfogyott a hely az ablakban? Vagy épp olyan helyiségbe is raknál növényt, ahol nincs ablak, ergo természetes fény sem? Nem baj, mert most mutatunk pár olyan szobanövényt, akik gyakorlatilag fény nélkül is vígan elélnek.

Kép
Meddőnek nyilvánították, pedig egészen hétköznapi módon kezelhető volt a baja

Akár a kivizsgálásnál, akár a sokadik lombiknál tartunk, a babatervezés nehézségei alaposan igénybe veszik testünket és lelkünket egyaránt. Néha reményt és eltökéltséget mozgósítanak bennünk, máskor dühösek leszünk magunkra, a párunkra és az egész világra. A testünkre pedig egyre inkább ellenségként kezdünk tekinteni, amiért nem azt teszi, amit elvárnánk tőle. Így volt ez Barbinál is.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 26.: a Nyilasok az árral sodródnak, a Bakoknak éberségre van szükségük

Hétvégén sem érdemes kihagynod a horoszkópod, izgalmas üzeneteket tartogatnak ugyanis az egyes csillagjegyek!

Kép
Évekig nem szeretkeztünk a feleségemmel… de aztán újra egymásra találtunk

Hosszú és fájdalmas volt a küzdelem, de megérte. István elmeséli, hogyan találták vissza az intimitáshoz hosszú évekig tartó szexmentes időszak után.

Kép
Mit jelent, ha azzal álmodsz, hogy terhes vagy?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kép
A koronavírus-tanév első hónapja egy tanár szemszögéből

Milyen a legeleje ennek a furcsa, szabálytalan 2020-as tanévnek? Egy tanár beszámolója.

Kép
A testével védte a gyerekeket a nekik rohanó autótól a dada

A lopott autót vezető ismeretlen férfi ezután elmenekült. Az asszonyt a környezete mindig is „rendkívül védelmezőnek” ismerte.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem