Karriertervezés tudatosan: 10 kérdés, amit minden évben tegyél fel magadnak

karriertervezés,kérdések Forrás: Unsplash.com
Apukám ötödéves egyetemista korában lépett be az első munkahelyére. Negyven év folyamatos munkaviszony után nemrég onnan is ment nyugdíjba. Nekem a mostani a hetedik munkahelyem (és egyik munkaköröm sem az eredeti végzettségemhez kapcsolódott).

Ez a cikk az Éva magazin egy korábbi számában jelent meg először.

A mi generációnk számára már mást jelent az életpálya-modell. Jobb, ha felkészülsz rá, hogy néhány évente valószínűleg váltani fogsz. Már most is fontolgatod? Akkor ez a cikk neked szól.

Vida Ági, alias Gazdagmami tanácsai (aki maga is volt szolfézstanár, pszichológus, pedagógus és banki alkalmazott):

• Sohasem késő! A nők jellemzően két életszakaszban gondolkodnak el a karrierváltáson: először, amikor a szülés után visszamennének dolgozni, és rádöbbennek, hogy nem is azt szeretnék csinálni, amit korábban. Másodszor, amikor nyugdíjba vonulnak, de még elég energikusnak érzik magukat. Ismerek olyan takarékszövetkezeti könyvelőt, aki a hatvanas éveiben bábelőadásokat kezdett vezetni.

• Ha még fiatal vagy, lehet, hogy sokféle korlátozással találkozol, például ilyennel: „A mi családunkban nem szokás szakácsnak menni.” Hallgass a szívedre, és indulj el a saját utadon!

• Pályakezdőként vagy végzős egyetemistaként ne riadj vissza a gyakornoki állásoktól. Ha nyitott vagy, a kávéfőzésen túl egy csomó mindent megtanulhatsz, értékes kapcsolatokra tehetsz szert, gazdagíthatod az önéletrajzodat, és ha bizonyítod a rátermettségedet, előbb-utóbb még akár egy komolyabb állást is kaphatsz a cégnél.

• Ne csak teljes állásban gondolkodj – az időszakos projektmunkákban is sok lehetőség rejlik: új szakmai kihívások, új munkakapcsolatok, új megbízások.

• A gyerekeid olyan szakmákban fognak dolgozni, amelyek ma még nem is léteznek. Neveld őket úgy, hogy megőrizzék a kreativitásukat, a rugalmasságukat, a kíváncsiságukat, hogy merjenek önálló gondolatok alapján cselekedni.

Összegyűjtöttük azt a tíz kérdést, amit sorvezetőnek használva megtervezheted, hogyan csináld.