Angliai idénymunka a koronavírus-járvány alatt

Angliai idénymunka a koronavírus-járvány alatt
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A koronavírus-járvány miatt bajban vannak a nyugati mezőgazdaságok: beérett a búza és a takarmánynak való, a fák pedig roskadoznak a gyümölcsöktől – de nincs elég munkaerő az aratáshoz és a szürethez. Ezeket a munkákat ugyanis döntően külföldi, főleg Kelet-Európából idénymunkára érkező vendégmunkások szokták elvégezni, akik közül a legtöbben most nem tudnak vagy akarnak utazni. Egy ismerősöm, Orsi viszont idén is repülőre ül, hogy Angliában dolgozhasson másfél hónapot. Mivel az elmúlt napokat az előkészületek miatt nagy rohanásban töltötte, a reptéri váróból ad interjút hangüzenetekben.

Olvasd el ezt is!

A brit környezetvédelmi és élelmezésügyi miniszter, George Eustice május 19-én megkongatta a vészharangot: a koronavírus járvány miatt ugyanis az ilyenkor szokásoshoz képest csupán harmadannyi kelet-európai idénymunkás van Nagy-Britanniában. Ha nem érkezik több munkás, és a briteket sem sikerül rávenni, hogy a földeken dolgozzanak, félő, hogy a termény megrohad a földeken. Orsi már visszajáró vendég a szigetország különféle farmjain, idén utazik harmadjára. „Egy idénymunkásokra szakosodott munkaközvetítő cégen keresztül jutottam ki először” – meséli. „Éppen nagyon le voltam égve, és az motivált, hogy tudtam, hogy egy ilyen helyen egy hathetes munkaszezon alatt annyi pénzt tudok keresni, mint Magyarországon hat hónap alatt”.

Kép
forrás: Orsi fotója

De mi is pontosan a munka? „Ahogy eddig mindig, most is búzaföldeken fogok dolgozni: kiszedjük a búza közül azokat a szálakat, amik valamiért nem oda valók vagy más típusúak, mint a többi. Egy utazós csapatban vagyok, ami azt jelenti, hogy végig sátorban laksz és 3-4 naponta költözöl tovább a következő farmra. Kemény munka, ami nem való mindenkinek, de én nagyon szeretem, főleg azért, mert végig a szabad levegőn lehetek – mondja. – A munkaruhát és a naptejet a cég biztosítja, és adnak kempingfőzőket is. Minden mást a csapatoddal szerveztek meg, együtt jártok boltba, magatokra mostok. Igazi nomád élet, ahol egymásra vagytok utalva.”

Orsi szerint a legfontosabb kérdés mindig az, hogy kikkel kell együtt dolgoznod. „Nekem első alkalommal maga volt a mennyország, csodálatos emberekkel találkoztam, ezért olyan volt az egész, mint egy nagy buli vagy egy fesztivál. Heti hat nap munka, napi 12 órában, utána esténként sörözés, gitározás, jóga. Az emberek 90%-a cseh, azon felül pedig innen-onnan vannak emberek Lettországtól Dél-Afrikáig."

A többség 20 és 30 év közötti, de volt már 45 éves csapattársam is és olyat is láttam, amikor egy lány az anyukájával együtt dolgozott.

Orsi szerint ahhoz képest, hogy milyen hirtelen jött a koronavírus, a mezőgazdaság relatíve gyorsan reagált, de persze így is érezhető volt némi kapkodás. „Április 17-én levelet kaptam a munkaközvetítőtől, hogy már május első hetétől kezdve keresik a munkásokat, és hogy tudnak adni olyan papírt, ami igazolja, hogy kiemelten fontos munkaerő vagyok, így szabadon utazhatok a határokon keresztül. Végül május 26-án fogok kezdeni, de már most utazom, hogy legyen néhány napom megérkezni és kicsit nyugizni.”

Megszólal bennem a kisördög, és megkérdezem, mi lesz, ha rossz lesz az idei csapata. „Ha úgy lesz, kibírom. Már túlvagyok ezen, mert elsőre mennyország volt, de másodszorra viszont pokol. Tényleg sok múlik a szerencsén. Ez olyan, mint a kempingek, ahol alszotok: az egyik helyen rendezett és van mosógép, aztán jön egy olyan, ahol még melegvíz sincs.”

apropó, kempingek: nézd meg, mi az az 5 dolog, amit tanulni lehet egy kisbuszos, kempingezős utazásból!

Nézd meg a galériánkat>5 kép
5 dolog, amit megtanultam egy kisbuszos, kempingezős utazásból
Tovább olvasok
Kép
Dobozban altatta újszülött babáját a barátnőm – megkérdeztem, miért

A barátnőm fiai életük első pár hónapjukat egy papírdobozban töltötték. Egy nagyon szép darabban, de mégis egy papírdobozban. Megkérdeztem, hogy miért.

Kép
„Amíg anya ilyen csúnya tablettát szed, neked nem lesz kistestvéred!”

Beszólnak. Kommentálják a legbelsőbb magánügyeidet. Akár a gyerek előtt is.

Kép
Vihetjük az újszülöttet levegőre? Ezt mondja a gyerekorvos:

Jó dolog összebújni egész nap az újszülöttel és a biztonságot nyújtó négy fal között lenni, ismerkedni, kiélvezni az első, közös időszakot. Ám pár nap után az újdonsült anyukáknak is elkezd hiányozni a levegő, hogy elmenjünk valahova otthonról. De vajon ki lehet egy pár napos/hetes újszülöttel már mozdulni?

Kép
7 szobanövény, aminek szinte semmi fényre nincs szüksége

Elfogyott a hely az ablakban? Vagy épp olyan helyiségbe is raknál növényt, ahol nincs ablak, ergo természetes fény sem? Nem baj, mert most mutatunk pár olyan szobanövényt, akik gyakorlatilag fény nélkül is vígan elélnek.

Kép
Meddőnek nyilvánították, pedig egészen hétköznapi módon kezelhető volt a baja

Akár a kivizsgálásnál, akár a sokadik lombiknál tartunk, a babatervezés nehézségei alaposan igénybe veszik testünket és lelkünket egyaránt. Néha reményt és eltökéltséget mozgósítanak bennünk, máskor dühösek leszünk magunkra, a párunkra és az egész világra. A testünkre pedig egyre inkább ellenségként kezdünk tekinteni, amiért nem azt teszi, amit elvárnánk tőle. Így volt ez Barbinál is.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 26.: a Nyilasok az árral sodródnak, a Bakoknak éberségre van szükségük

Hétvégén sem érdemes kihagynod a horoszkópod, izgalmas üzeneteket tartogatnak ugyanis az egyes csillagjegyek!

Kép
Évekig nem szeretkeztünk a feleségemmel… de aztán újra egymásra találtunk

Hosszú és fájdalmas volt a küzdelem, de megérte. István elmeséli, hogyan találták vissza az intimitáshoz hosszú évekig tartó szexmentes időszak után.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem