koronavírus,albérlet Forrás: Getty Images

Mit művelt a koronavírus az albérletpiaccal?

A koronavírus-járvány természetesen az albérleti piacra is nagy hatással volt: miközben sokan elvesztették a munkájukat és ezáltal a lakhatásuk is veszélybe került, a távoktatás miatt is rengeteg vidéki egyetemista mondta fel az albérletét, hogy otthon vészelje át ezt a bizonytalan időszakot. A korlátozások feloldásával azonban mostanra mindenütt kezd hasonlítani az élet a járvány előtti időkre. De vajon mi a helyzet most és mire számíthatunk ezután?

A magyar nagyvárosokban, és különösen Budapesten lakhatási válság van: az ingatlan- és az albérletárak növekedése az elmúlt tíz évben folyamatos volt és az Airbnb is nagyban csökkentette az elérhető kínálatot. Egy átlagos budapesti a fizetése felét költi lakhatásra. De vajon hogyan hatott a világjárvány és ezzel összefüggésben a turizmus radikális visszaesése az albérleti piacra? Ezzel kapcsolatban mesélte el nekem a tapasztalatait Angéla, aki éppen a karantén idején kényszerült arra, hogy új albérlet után nézzen.

“Még a karantén bevezetése előtt szólt a főbérlőm, hogy eladta a lakást, amit béreltem, így költöznöm kellett - meséli Angéla, aki digitális marketinggel foglalkozik. - Mivel nem tudtam, pontosan milyen hatással lesz majd a járvány az életemre, úgy döntöttem, hogy hazaköltözöm vidékre és kivárok.” A helyzet tehát úgy hozta, hogy Angéla végigkövette az albérleti piac alakulását az elmúlt hónapokban. “Az elmúlt három évben háromszor költöztem, ezért eddig is világos képem volt arról, mi történik az ingatlanpiacon" -, majd Angéla hozzáteszi:

Az albérletek terén eddig kiszámíthatóan rossz volt a helyzet - most pedig teljes káosz van.

A kérdésemre, hogy miben is áll ez a káosz, ezt válaszolja: “Több tényező is van. Az egyik az, hogy a karantén első heteiben csak úgy ömlött a sok szépen felújított, igényes, jó lokációval rendelkező Airbnb-lakás a piacra. Ennek először örültem, mert tényleg sokkal nagyobb lett a kínálat - csakhogy kiderült, hogy a legtöbb tulaj csak néhány hónapra keres bérlőt, ráadásul garzon jellegű lakásokért egy 2-2,5 szobás lakás átlagárát elkérve. Egészen gyomorforgató történetekbe is belefutottam a különféle albérletes csoportokban: volt, aki hosszú távra hirdette meg a lakást, mert így tudott könnyen bérlőt találni, aztán egy hónap múlva felmondott a szerződésbe foglalt kéthónapos felmondási idővel - vagyis már eleve rövidtávban gondolkodott. Az érintettek jogi segítség miatt írtak a csoportba, de igazából nem sok lehetőségük volt ellenkezni.”

A káosz másik oka, hogy a bizonytalanság, illetve a lassan meginduló enyhítések miatt nagyon ingadoztak az árak. “Sajnos az elmúlt hetekben nemhogy csökkenne a kiadó lakások ára, de folyamatosan nő. Rendszeresen mentek el egy ingatlanos applikációban lakásokat, és 3-4 naponta érkeznek az értesítések, hogy a megjelölt ingatlan ára 30-60 (!) ezer forinttal megemelkedett - pedig sem újabb és jobb bútorok, sem plusz szoba, sem erkély nem lett hozzá” - mondja Angéla.

Nagy kérdés persze, hogy a világjárvány nyomán bekövetkező gazdasági visszaesés középtávon mennyiben fog kihatni az ingatlanpiacra. A GKI és a Masterplast áprilisi felmérése az átlagos albérletkeresők nézőpontjából nézve reménykeltő: ők Budapesten 9-10, vidéken 7-13%-os árcsökkenésre számítanak a következő egy évben. “Remélem, így lesz - mondja erre Angéla -, de én alapvetően azért megmaradok pesszimistának. Fontos lenne, hogy a politika szabályozza valahogy a piacot, hogy odafigyeljen az emberek igényeire. Sajnos nem látok ilyen törekvést, pedig amíg ez így marad, addig a rövidtávú kiadás továbbra is felfelé fogja nyomni az árakat és a közepes fizetésből élők egyre inkább ki fognak szorulni a külvárosokba.”

Miközben a legtöbb európai nagyvárosban a budapestihez hasonló lakhatási válság van, azért pozitív példa is akad: a berlini képviselőház idén januárban fogadta el azt a szabályozást, ami alapján 2025-ig befagyasztják az albérletárakat.

és ha kíváncsi vagy, hogyan teheted otthonossá az albérletedet, klikk a galériára!