Normafa rejtett gyöngyszemei: 3 hely, amit ki ne hagyj, ha a Svábhegyen jársz

Normafa, a legendás öreg bükk maradványa, 1900. Forrás: Fortepan / Fortepan
A budapestiek egyik kedvenc kirándulóhelye a Normafa, amely megannyi programot nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Nem telhet el úgy tavasz, nyár, ősz vagy tél, hogy fel ne látogassunk az ikonikus kilátóhelyhez. Ebben a cikkben kedvenc programjainkat mutatjuk be.

A Budai-hegység keleti pereme a Svábhegy, mely otthont ad a főváros egyik legnépszerűbb kilátó és kiránduló helyének a Normafának, mely nevét – ahogy a kedves olvasó talán gondolhatja is – egy fáról kapta. Az anekdoták szerint az 1927-ben villámcsapács miatt elpusztult vén tölgyet már Mátyás király is látogatta. A Normafa név 1840-ben ragadt rá, egy piknik alkalmával, mikor is a Nemzeti Színház Schodelné Klein Rozália színésznője úgy vélte, a vaskos fa igencsak hasonlít Bellini Norma című operájának egyik díszletére. A rögtönzötten előadott ária óta a Normafához kirándultak fel a budapestiek. Bár a fa már nem megtekinthető, emlékét egy 1967-ben állított tábla őrzi.

Forrás: Canva (focusstock)

Hogyan jutok fel a Normafára?

A hegyre számtalan módon feljuthatunk: ebben segít a BKV Széll Kálmán térről induló 21-21A autóbusza, a Városmajortól pedig a Fogaskerekű. A Hűvösvölgytől Gyermekvasúttal is eljuthatunk, bár a gőzössel való erdei utazás egy külön programnak sem utolsó. Ha mégis saját gépjárművünkkel jönnénk fel a hegyre, jól kiépített parkoló vár ránk, ami 2023 januárja óta hétvégén és munkaszüneti napon 08:00 és 20:00 óra között fizetős: a parkolási díj összege óránként 440,-Ft.

A Zugligeti Libegő 2024. március 31-ig karbantartás miatt zárva tart.

Gyerekkel a Normafán

Libegő felső állomásánál és az Anna-réten is korszerű játszótereken vezethetik le a legkisebbek a ki nem fogyó energiáikat. Jó hír, hogy ingyenes illemhelyiségek és ivókutak is megkönnyítik a családok életét.

Forrás: Canva (Andrea Batazzi)

A Normafától eljuthatsz a csillagokig!

Budapest legkevésbé fényszennyezett helye a Normafa, ezért csillaghullás idején érdemes egy pokróccal fellátogatni, de égi jelenségek nélkül is megcsodálhatjuk a világűrt. 2019-ben kitárta kapuit a széles látogatóközönség előtt is a Svábhegyi Csillagvizsgáló, mely hétköznap és hétvégén is számos programmal vár. A 100 éves távcsövekkel megvizsgálhatjuk a Hold krátereit, Perseus ikreitől Szaturnusz gyűrűjéig, a Naprendszer bolygókirályával a Jupiterrel is szembenézhetünk.

Ettől a programtól nem csak az űrkutatásért rajongó gyerekek álla esik le!

Télen-nyáron síelhetünk a Normafán!

Bár a klímaváltozásnak köszönhetően az elmúlt években egyre kevesebbszer fedi hó a lankákat, a hóágyúknak köszönhetően a park egy része télen fehérben pompázik. A sífutópálya 18 éves kor alatt és XII. kerületi lakcímkártyával 1000,-Ft, nem kerületi lakos felnőttek számára 2000,-Ft megfizetésével látogatható naponta. A Síoktatásról a Normafa Síiskola, a felszerelések (akár szánkó) bérbeadásáról pedig a Vasas Síház gondoskodik.

Nyáron a János-hegyre vezető közel 2 km hosszú kiváló útja biztosít lehetőséget a sírollerezésnek.

A sport szerelmesei a síelésen túl görkorcsolyázhatnak, kardió sétaútvonalon járhatnak, futhatnak, kerékpározhatnak.

Forrás: Fortepan / Lőrinczi Ákos
Anna-rét a Normafa mellett, 1934.

Mit egyek a Normafán?

Ha magunk által készített ételt fogyasztanánk, a park területén 10 db kijelölt épített tűzrakóhely található. A János-hegyi Erzsébet-kilátó lábánál kávézó várja a kitikkadt túrázókat. A régi parkoló területén az ikonikus rétes adja a kiránduláshoz az energiapótlást, de újra nyitva a Normafa Síház Étterem is! Októbertől megújulva, kibővülve, de eredeti jellegzetességeit megtartva várja a látogatókat.

Forrás: Gosztom Gergő

A tradicionális magyar konyha fogásai mellett a pho leves és a nápolyi pizza helyet kapott az étlapon. A sokszínűség hátterében az áll, hogy a Síház szeretne minél gyakoribb szereplő lenni a környéken lakók és a kirándulók életében. Az alkotók bíznak benne, hogy a választék és az izgalmas ízek sokakat visszacsábítanak a hegyre és hamar kiépül a hely törzsközönsége.

Forrás: Gosztom Gergő

Ha további kirándulóhelyet keresel Budapest környékén, nézd meg a lenti galériánkat!