A 11 éves mexikói csodagyerek, akinek magasabb az IQ-ja, mint Einsteinnek. Zaklatták az autizmusa miatt, most mérnöki mesterdiplomát szerez. Álma, hogy űrhajós lesz a NASA-nál

Borítókép: A 11 éves mexikói csodagyerek, akinek magasabb az IQ-ja, mint Einsteinnek. Zaklatták az autizmusa miatt, most mérnöki mesterdiplomát szerez. Álma, hogy űrhajós lesz a NASA-nál Forrás: Getty Images (Marilyn Nieves)
Adhara Pérez Sánchez a mexikóvárosi Tláhau alacsony jövedelmű negyedében nőtt fel. Ötéves korában fejezte be az általános iskolát, majd egy évvel később a középiskolát. Jelenleg a Mexikói Űrügynökséggel dolgozik együtt, hogy népszerűsítse az űrkutatást a fiatal lányok körében.

Hároméves korában diagnosztizálták nála a fejlődési rendellenességet, miután beszéde jelentősen visszaesett, az etetőszékében hintázott, és nagyon gyorsan mászni kezdett. Évekig elviselte az apatikus tanárokat és az osztálytársai zaklatását, ami háromszor is iskolaváltáshoz vezetett, Adhara elkezdte elszigetelni magát.

„Elkezdte kizárni magát, nem akart játszani az osztálytársaival, furcsának, másnak érezte magát. Egy ideig járt iskolába, de aztán nem tudott. Nagyon depressziós volt, az emberek nem voltak empatikusak vele szemben, gúnyolódtak rajta" - meséli édesanyja.

Észrevette, hogy a lánya már megtanulta az algebrát, és memorizálta a periódusos rendszert, de azt gondolta, biztosan azért, mert unatkozik. Hogy segítsen lánya depresszióján, beíratta terápiára, és hamarosan azt tanácsolták neki, hogy küldje el a tehetséges gyermekek számára fenntartott központba (CEDAT).

Itt megerősítették, hogy az IQ-ja észbontó: 162. Magasabb, mint Albert Einsteinek és Stephen Hawkingnak, akik mindketten 160-as IQ-val rendelkeztek.

Először akkor ismerkedett meg Hawkinggal, amikor meglátogatta az egyik orvosát, akinek az irodája tele volt műalkotásokkal, amelyek a tudóst ábrázolták, aki híres arról a felfedezéséről, hogy a fekete lyukak sugárzást bocsátanak ki.

"Nagyon intelligens volt, az elméjével a számítógépen keresztül nyilvánult meg" – mondta neki orvosa a mexikói Marie Claire szerint, és így született meg a brit fizikus és az űrkutatás iránti rajongása.

Ötéves korában fejezte be az általános iskolát, majd egy évvel később a középiskolát. A 11 éves lány már rendszermérnöki diplomát is szerzett a CNCI Egyetemen, és jelenleg matematika mesterképzést tanul a Mexikói Műszaki Egyetemen. Reméli, hogy egy nap sikerül a NASA egyik létesítményébe eljutnia, és álma a Mars felfedezése. Instagramján gyakran látható az űrvállalat logójával ellátott felszerelésben, széles mosollyal az arcán.

A nevem egy csillag a Canis Major csillagképből" – mondta. „Wezen közvetlenül Adhara felett van. Aludra közvetlenül Adhara alatt van. Az űrbe akarok menni és kolonizálni a Marsot" – folytatta. "Ha nem tetszik, ahol vagy, képzeld el magad oda, ahol lenni akarsz. Látom magam a NASA-nál, szóval megér egy próbát."

Középiskola utáni tanulmányai azután kezdődtek, hogy édesanyja véletlenül beíratta őt egy versenyre, amelyről azt hitte, hogy gyerekeknek szól. Egy tanár azt tanácsolta Nayelinek, hogy küldje be a lánya jelentkezését, és ott Adhara felfedezte, hogy űrhajós akar lenni.n A fiatal lány reméli, hogy folytatja tanulmányait az Arizonai Egyetemen, ahol asztrofizikát tanulhat. Az iskola ösztöndíjat ajánlott neki, de vízumproblémák miatt elhalasztották.

Amikor Adhara éppen nem keményen tanul, hogy űrhajós legyen, a Mexikói Űrügynökséggel dolgozik, hogy segítsen népszerűsíteni az űrkutatást és a matematikát a fiatal lányok körében. Jelenleg azon is dolgozik, hogy befejezze a G-teszteket, amelyek lehetővé teszik számára, hogy repüléseket hajtson végre egy olyan ügynökségen keresztül, amely kapcsolatban áll a NASA-val, és támogatja a fiatal tudósokat.

Amikor ez legkorábban sikerülhet, körülbelül 17 éves lesz, és ő lesz az első autista személy, aki repül.

forrás

A lenti galériánkban aprónak tűnő vagy épp banális hibákat mutatunk be az űrutazás történetéből.