JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

7 kedvenc akciófilmünk, ahol a nőké a főszerep: meghódították a férfias műfajt

Borítókép: 7 kedvenc akciófilmünk, ahol a nőké a főszerep: meghódították a férfias műfajt Forrás: Photo by Kurt Vinion/Getty Images
Az akciófilmet nem kifejezetten tartják női műfajnak. A zsáner mindig inkább a hímek felségterületének számított, sokáig csak a férfinemből kerültek ki azok a hősök, akik száguldottak, ugrottak, gurultak, verekedtek és lövöldöztek első vagy többedik vérig, megmentve ezzel a párjukat, a családjukat, esetleg az egész világot.

Egy idő után azonban egyre több hollywoodi sztárszínésznő mondta ki, hogy köszöni szépen, de nem kér többé a nyálas, romantikus komédiákból, annál inkább vágyik viszont egy virtigli véres-izmos-tocsogós akciószerepre. És sokaknak sikerült is megkaparintani egy-egy ikonikus karaktert, bár sajnos máig ritkán találkozunk igazán összetett és izgalmas női akcióhősökkel a filmvásznon. Néhányat azért válogattunk.

Tomb Raider

Az egyik legnépszerűbb játékkarakter mindenképpen Lara Croft volt, aki 2001-ben a Tomb Raiderrel és Angelina Jolie-val rakta át székhelyét a mozivászonra. A színésznő a legtöbbek szerint nem is hozott komoly szégyent a popkulturális női ikonra, 2018-ban azonban egy feldolgozásban Alicia Vikander vette át Jolie-tól a stafétabotot. Vikander – azaz inkább a készítők – értelmezésében Lara már jóval hétköznapibb, kevésbé szexi és hősies figura, mint túlfűtött elődje. Döntse el mindenki, melyiket szereti jobban.

Charlie angyalai

A Charlie angyalai című tévésorozat hatalmas sikert aratott a hetvenes években, nem kis részben éppen annak köszönve diadalmenetét, hogy tömve volt szebbnél szebb nőkkel – a legismertebb angyal Farrah Fawcett volt. Aztán az ezredfordulón megjelent a keményebb és könyörtelenebb Cameron Diaz-Drew Barrymore-Lucy Liu trió, akik két filmen át szórakoztatták a moziba járókat Bill Murray hathatós támogatásával. Ezt a két nagyjátékfilmet szerettük a leginkább, s bár 2019-ben Kristen Stewarttal készült még egy próbálkozás, az erőltetett, papírízű feminista vonal már a kutyát nem érdekelte.

Forrás: Columbia Pictures/Getty Images