Elkezdenél túrázni? Három útvonal, amit egy tavaszi hétvégén könnyedén teljesíthetsz

Szent György-hegy, Magyarország Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség
Az utóbbi évek egyik legfelkapottabb bakancslistás tétele az ősi El Camino zarándokút teljesítése lett. Tudtad, hogy nem szükséges külföldre utaznod azért, hogy egy életre szóló túrát tegyél? Magyarországon 2583 kilométer hosszan, 296 megállóhely érintésével, 715 óra alatt teljesíthető az Országos Kékkör. Ebben a cikkben három útvonalat mutatunk be, amelyeket egy tavaszi hétvégén könnyedén teljesíthetsz.

Az Országos Kékkör három részre oszlik: északon a Kőszegi-hegységben található Írott-kőtől a Zempléni-hegységben fekvő Hollóházáig az Országos Kéktúra, aztán Kisvárdától az Alföldön át Szekszárdig az Alföldi Kéktúra, majd a Dél-Dunántúlon Tolna vármegye székhelyétől a kiinduló Írott-kőig túrázhatunk a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrán. A három önálló túraútvonal összeszen 2583 kilométer hosszú, és ha erőnk engedné, megállás nélkül 29 napot kellene sétálnunk ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk.

Ebben a cikkben három olyan útvonalat kerestünk az északi vonalon, az Országos Kéktúrán, amelyet egy tavaszi hétvégén teljesíthetünk.

1. Országos Kéktúra: 15. szakasz

Gondoltad volna, hogy Óbudától Dobogókőig gyalogszerrel 7,5 óra alatt eljuthatsz? Magyarország északi területén húzódó Országos Kéktúra vonalának 15. szakasza Budapest III. kerületéből indul és a vulkanizmus szülte Dobogó-kő végpontra jutunk, ahonnan pompás dunakanyari panoráma nyílik.

Ezt a távot három megállóval javasolják teljesíteni, és jól is tesszük, ha megállunk, mert csodálatos helyeken piknikezhetünk. Az első pihenő a Kevély-nyereg, amit 6,7 kilométeres sétával érünk el. A nyereg tisztásán fedett asztaloknál, fapadoknál fogyaszthatjuk el az otthonról hozott szendvicseinket tízórai gyanánt.

Miután jóllaktunk, 3,5 óra sétára kell felkészülnünk. A következő megállóhely 12 kilométerre lesz; Pilisszentkereszt az úti cél. Itt megéri letérni a Kékről.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség
Pilisszentkereszt - Boldog Özséb kilátó

A település központjából előbb a piros sáv, majd a zöld sáv és végül a zöld háromszög jelzéseket követve eljuthatunk a Pilis 756 méteres csúcsán a Boldog Özséb kilátóhoz. A Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján áll az a több mint 17 méter magas kilátó, ahonnan a Pilis-tető körpanorámája nyílik meg előttünk.

Bár a látvány csodás, ne feledjük, hogy szűk két óra és 4,2 kilométer vár még ránk Dobogókőig, ami minden évszakban a legszebb arcát tudja mutatni az erre kirándulóknak. A kilátás pazar, éjszaka is nagy élmény letekinteni a Duna kanyargó vonalára! Ha ránk hallgatsz, itt hajtod álomra a fejed.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség
Dobogókő panoráma

Másnap, elindulhatsz az Országos Kéktúra 16. szakaszán, de mivel sok turistajelzés keresztezi egymást Dobogókőn, rövidebb sétát is tehetsz; három kisebb körút is várja a kirándulni vágyókat.

2. Országos Kéktúra: 05. szakasz

A vulkánokról legtöbbször a pusztítás jut az eszünkbe, de nem szabad megfeledkeznünk a vulkanikus folyamatok építő, természetet gazdagító oldaláról sem. Ennek ékes példája a Kéktúra 05. számú szakasza, mely a Tapolca-Badacsonytördemic útvonalat öleli fel. A távolság 17,2 km, de nem kell megijedni, 5 óra alatt teljesíthető a táv, köszönhetően a csupán 395/405 méteres szintkülönbségnek.

Mielőtt elindulunk a Kéken, ha már ott járunk, javallott Tapolca látványosságait meglátogatni. Tapolca alatt 1903-ban felfedeztek egy sok kilométeres barlangrendszert, melynek egy rövidebb szakasza látogatható. A Tapolcai-tavasbarlang 180 méteres szakaszán lehet csónakázni a föld alatti kristálytiszta vízen. Egy tipp: ha újra a felszínre értek, sétáljatok el a közeli, mediterrán hangulatú Malom-tóhoz is, ahol színes halak cikáznak a vízben! A téren isteni fagylaltot ehetünk, ami elég energiát ad a túra megkezdéséhez. Innen aszfaltos úton indulunk, hogy megközelítsük a 6 kilométerre található Szent György-hegyet.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség
Szent György-hegy

Érdekesebbnél érdekesebb formájú hegyeket figyelhetünk meg, közvetlen közelről láthatjuk a többmillió éves vulkáni tevékenység geológiai hatásait, a hatalmas tanúhegyeket és bazaltorgonákat. Egy kis kitérővel a lélegzetelállító panorámát ígérő csúcsot is megmászhatjuk.

Ha szusszantunk egy kicsit, a 7,8 kilométerre található Szigliget lesz a következő állomás. Itt található a Balaton-felvidék egyik legszebb vára, ami 750 éve épült. Feltétlenül keressük fel, megéri a kitérő! Az erőd 2020-ra megújult, több interaktív elemmel, kiállítással és fedett térrel gazdagodott. A tárlatokon egy középkori vár hétköznapjai elevenednek meg, a kovácsműhelytől a tömlöctornyon át a fegyverraktárig.

Ha visszatértünk a Kékre, a következő megálló 3,4 kilométeres könnyed séta után Badacsonytörmedic lesz. Ne felejtsünk el fürdőruhát vinni, és ha az időjárás megengedi, a hétvége további részében megmerítkezni a habokban.

3. Országos Kéktúra: 21. szakasz

Az Országos Kéktúra 21. szakasza az egyik legkeményebb kihívás, de megéri a küzdelmet, mert vadregényes erdőkön, gyönyörű hegygerinceken át természetes kilátóhelyek garmadájával kényeztet a Mátraháza – Sirok közötti 26,1 kilométer. Bármelyik irányból is indulunk, embert próbáló túra lesz a nagy szintkülönbségek miatt.

Mátraháza és Kékestető között a 3,6 kilométeres szakasz nem tűnik soknak, de a fentiek miatt ne számítsunk gyors haladásra. Jutalmunk azonban nem marad el, Magyarország egyik legszebb turistaútját kapjuk cserébe, lélegzetelállító panorámával.

Letérve a Kékről kitérővel, egynapos túra keretében Kékestetőről érdemes ellátogatni Parádfürdőre. A túra során kihagyhatatlan az Ilona-völgyi vízesés, mely minden évszakban csodás látványt nyújt. A zöld jelzést követve 12 kilométeres séta után érhetjük el a gyógyvízzel rendelkező Parádfürdőt. A kénes vegyületet tartalmazó „csevicét” és a vastimsós fürdővizet 1813-tól használják gyógyászati célokra.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség
Ilona-völgyi vízesés

Parádról a Kékestetőre másnap busszal is feljuthatunk, hogy miután megnéztük az ország legmagasabb pontján a kilátót, folytassuk az utunkat; a Hármashatár erdészház 5,7 kilométerre található. A Kékes-tetőtől a Markazi-kapuig vezető ösvényszakaszon a Mátra az ország legszűkebb gerincútjával büszkélkedhet: az andezitfalak tetején néhány helyen épphogy csak a szűk erdei csapásnak jut hely. A Sas-kő meredélyénél egyszerre szemlélhetjük meg az alföldi és a dombvidéki domborzatot.

A Hármashatár erdészháztól bő öt óra sétával, 16,8 kilométert megtéve érjük el a végállomást. Itt a siroki várat érdemes megnézni, bár pusztulásnak indult, azért még annyira épen maradt, hogy ne csak a fantáziánkra kelljen bízni az egykori vár elképzelését. Egyedülálló módon a Siroki várban található állandó kiállítás nem a magyar végvári vitézek mindennapjait mutatja be, hanem a 17. század elején itt élő oszmán várkatonaság emlékeit őrzi.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség
Kékestető

Kéktúra-füzet

Aki egyszer úgy dönt, hogy belevág a Kéktúrába, érdemes beszereznie egy igazolófüzetet, amiben gyűjthető az egyes megállóhelyek pecsétje. Az Országos Kéktúrán összesen 152 helyen nyomhatunk bélyegzőt a füzetünkben, ezzel hitelesítve a teljesített túratávot. Ha megfogadsz egy tanácsot, a hátizsákodban mindig legyen egy bélyegzőpárna és egy jól fogó toll, mert az egyes igazolóhelyeken ebből hiány lehet. Jó hír, hogy a füzet sosem évül el, nincs időkorláthoz kötve az útvonal teljesítése, bármikor ki- és beszállhatunk. A pecsétek mellett pedig garantált, hogy életre szóló élményeket és akár még barátságokat is szerezhetünk.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Útnak indít, megérint, elvarázsol – ezernyi kalanddal várnak a hazai tájak!
További inspirációkért kövessétek a Csodás Magyarország hivatalos weboldalát és Instagram oldalát is!