JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

A monitorszindróma kezdete a viszkető szem, homályos látás: megelőzhető a komolyabb probléma ezzel a 3 gyakorlattal

Borítókép: A monitorszindróma kezdete a viszkető szem, homályos látás: megelőzhető a komolyabb probléma ezzel a 3 gyakorlattal Forrás: Pexels/ThisIsEngineering
Az egésznapos monitorbámulás után estére sokunknak ég, viszket, bevörösödik a szeme: fokozott megerőltetése ma már civilizációs problémának számít. Mutatunk néhány egyszerű trükköt, amivel enyhítheted a kellemetlenségeket.

Ez a cikk az Éva Magazin 2022-es 1. lapszámában jelent meg először „Hogyan pihentesd a szemed?" címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Tornaóra

A szemed pihentetésére a legjobb módszer természetesen az alvás, vagy a csukott szemmel való hosszabb relaxálás. De ezek mellett vannak még olyan egyszerű gyakorlatok, melyeket érdemes több alkalommal is beiktatnod a napjaidba.

1. gyakorlat: Ülj le egy székre, és csukd be a szemed olyan szorosan, amennyire csak tudod. Tartsd ezt a pozíciót néhány másodpercig, majd gyorsan nyisd ki. Ismételd meg ezt a gyakorlatot háromszor-ötször. Ha megvolt, végezetül csukd be még egyszer, utoljára jó szorosan a szemed és maradj így körülbelül egy percig. Közben koncentrálj a légzésedre és próbálj meg minél jobban ellazulni.

Forrás: Unplash/ LinkedIn Sales Solutions

2. gyakorlat: Csukd be a szemed és kezdd el finoman az ujjbegyeiddel dörzsölni, masszírozni a szemhéjadat. Ezután a tenyereiddel takard el a szemeidet úgy, hogy minden fényt kizárj. A szem masszírozása segít az ellazulásban, a teljes sötétség pedig nyugtató hatással lesz rád.

3. gyakorlat: Dörzsöld össze a tenyereidet, hogy azok kicsit felmelegedjenek, majd a meleg tenyereidet helyezd a csukott szemeidre. A melegnek szintén nyugtató hatása van.

Hasznos

Tarts szünetet a monitor előtt: különösen, ha számítógépes munkát végzel nap mint nap.

Próbáld ki a 20-20-20 szabályt: 20 percenként vedd le a szemed a monitorról és nézz 20 másodpercen át egy 20 méterre lévő tárgyat. De ha teheted, rendszeresen állj fel a gép elől, sétálj egy kicsit és adj a szemeidnek esélyt arra, hogy a képernyőn kívül más dolgokra is összpontosíthassanak.

Képernyő helyett papír: ha már a munkád miatt folyton a képernyőt kell bámulnod, legalább a szabadidőben próbálj kicsit elszakadni a monitortól. Ahelyett, hogy a neten pörgetnéd a híreket, fogj a kezedbe egy újságot, de a kedvenc regényedet is inkább könyv formájában lapozgasd, és pihentesd kicsit az e-olvasód.

Hűsítsd a szemed: A hideg víznek nyugtató hatása van és elősegíti a szemek ellazulását. Ha a szemeid különösen fájnak és feszülnek, próbálj beiktatni a napjaidba egy hideg vizes arcmosást reggelente és esténként – de akár napközben is