JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

10 évvel meghosszabbítja az életed ez a 8 hétköznapi dolog: a kávéról is megváltozott az orvosok véleménye

Borítókép: 10 évvel meghosszabbítja az életed ez a 8 hétköznapi dolog: a kávéról is megváltozott az orvosok véleménye Forrás: Pexels/Pixabay
A hosszú élet titka évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget. Egyesek a legendákról elhíresült élet vizét kutatták, mások a Szent Grált próbálták megtalálni annak érdekében, hogy végre az örök fiatalság kulcsára leljenek. Azonban az örök élet titkát még nem sikerült leleplezni, ám a tudománynak köszönhetően immár lehet sejteni, hogy mely szokások azok, melyek ugyan örök fiatalságot nem ígérnek, ám jelentősen meghosszabbíthatják a Földön töltött időnket.

A tápláló étrend és a rendszeres testmozgás egyértelműen elősegíti a várható élettartam növekedését. Hosszú ideig gondolták úgy, hogy az élettartamot elsősorban a genetika határozza meg. Azonban a legújabb kutatások úgy vélik, hogy a környezeti tényezők, az étrend és az életmód legalább olyan fontos szerepet játszik az élethosszban, mint a genetika. Sőt, a tudósok azt is megfigyelték, hogy vannak olyan szokások, melyeket ha beépítünk az életmódunkba, akkor megnő annak az esélye, hogy hosszú életet éljünk a Földön.

Íme 8 szokás, melyek betartásával jelentősen megnövelheted annak az esélyét, hogy hosszú és egészséges életed legyen.

1. Kerüld a túlevést

Elképesztő, de számos állatkíséret arra utal, hogy normál kalóriabevitel 10-50%-os csökkentése megnövelheti a maximális élettartamot. Az alacsony kalóriabevitel és a hosszabb élettartam, illetve a betegségek alacsonyabb valószínűsége közötti összefüggésre lettek figyelmesek. Ez annak köszönhető, hogy a kalóriakorlátozás segíthet csökkenteni a túlsúlyt és a hasi zsírt, melyek sok esetben rövidebb élettartamot okoznak.

Azonban a balansz megtalálása ebben az esetben is elengedhetetlen, hiszen a hosszú távú és radikális kalóriaváltozás gyakran olyan huzamosabb ideig fenntarthatatlan negatív mellékhatásokkal jár, mint a fokozott éhségérzet vagy éppen a csökkent szexuális vágy.

Forrás: Pexels/ Andrea Piacquadio
A hosszú élet titka tulajdonképpen az egészséges életmód megőrzése.

2. Fogyassz sok növényi táplálékot

A kutatások azt támasztják alá, hogy a sokféle növényi élelmiszer fogyasztása, mint a gyümölcsök, zöldségek, diófélék, magvak vagy éppen a teljes kiőrlésű gabonák és a hüvelyesek, elősegítheti a várható élettartam megnövekedését. Nem véletlen, hogy számos tanulmány hozta összefüggésbe a növényekben gazdag étrendet a korai halálozás alacsonyabb kockázatával, illetve a rák, a metabolikus szindróma, a szívbetegség, a depresszió és az agykárosodás kockázatának csökkenésével.

Valószínűsíthetően ezek a hatások a növényi élelmiszerek tápanyagainak és antioxidánsainak tulajdoníthatók. Több tanulmány úgy véli, hogy a vegetáriánus és a vegán étrend 12-15 százalékkal csökkenti a korai halálozás kockázatát, sőt esetükben a rák vagy a szív-, vese- vagy hormonális betegségek miatti halálozás kockázata 29.52%-kal alacsonyabb. Ez többek között azért is lehet, mivel a korai halálozás kockázata nő a nagy mennyiségű húsfogyasztás mellett, bár ezek valószínűsíthetően inkább a feldolgozott húsokra vonatkoznak. Illetve azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a vegetáriánusok általában sokkal egészségtudatosabbak, mint a húsevő társaik, így nem bizonyos, hogy kizárólag a húsevés elhagyása miatt egészségesebb a szervezetük.

Különösen érdemes kiemelni a diót és a diófélék fogyasztását, ugyanis rendkívül gazdagok fehérjékben, rostokban és antioxidánsokban, illetve hasznos növényi vegyületekben, ezentúl pedig rengeteg vitamin található meg bennük. Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy azok esetében, akik hetente legalább 3 adag diót fogyasztottak, azoknál 39%-kal alacsonyabb volt a korai halálozás kockázata.

Szintén kiemelkedő hatása van a kurkumának, mely antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt, segít fenntartani az agy, a szív és a tüdő működését, sőt segít a rák kialakulásának kockázatának a minimalizálásában.

Forrás: Pexels/ cottonbro studio
Érdemes olyan tápanyagokat fogyasztani, melyek tele vannak antioxidánsokkal.

3. Fizikai aktivitás

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a folyamatos fizikai aktivitás, mely képes akár évekkel is megnövelni az élettartamot. Ugyanis már mindössze napi 15 perc mozgás is csökkentheti a korai halálozás kockázatát. Egy közelmúltban végzett felmérés szerint, 22%-kal alacsonyabb a korai halálozás kockázata azoknál az egyénekénél, akik sportoltak.

4. Ne dohányozz és ne fogyassz alkoholt

Szinte várható, hogy egy ilyen jellegű felsorolásban kitérünk arra, hogy az olyan káros szenvedélyektől, mint a dohányzás, vagy éppen az alkoholfogyasztás, tartózkodni érdemes. Ugyanis azok az emberek, akik dohányoznak, megközelítőleg akár 10 évvel is megrövidíthetik az életüket. Sőt, egy tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy azok, akik 35 éves korukig abbahagyják a dohányzást, akár 8,5 évvel is meghosszabbíthatják az életüket. De később is érdemes letenni a cigarettát, ugyanis egy 60-as éveiben járó dohányzó is, amennyiben leszokik, akár 3 évvel is meghosszabbíthatja az életét.

Az alkoholfogyasztás mérséklése szintén számos pozitív hatással jár, így annak elhagyása ugyancsak ajánlott. Fontos tudni, hogy az alkoholfogyasztás szoros összefüggésben áll a máj-, a szív- és a hasnyálmirigy-betegségek kockázatával.

Azonban, például a bor mértékletes fogyasztása még előnyökkel is járhat. Egy kutatás szerint a mértékletesen bort fogyasztó férfiak akár 34%-kal is kisebb valószínűséggel haltak meg fiatalon, ellentétben azokkal, akik inkább a sört vagy éppen a röviditalokat részesítették előnyben. Ezentúl a bor mértékletes fogyasztása véd a szívbetegségekkel, a cukorbetegségekkel és a neurológiai rendellenességekkel szemben.

5. Törekedj a boldogságra

Klisének hangzik, de a boldogság érzése bizony jelentősen megnövelheti az élettartamot. Ez pedig olyannyira igaz, hogy a magukat boldognak tartó embereknél 3,7%-kal csökkent a korai halálozás. Valószínűsíthetően a boldogság érzése nemcsak a hangulatodra, hanem az életedre is rendkívül pozitív hatással van. 35 tanulmány áttekintése kimutatta, hogy a boldog emberek akár 18%-kal tovább élhetnek, mint kevésbé boldog társaik.

6. Kerüld a krónikus stresszt és legyél lelkiismeretes

Köztudott tény, hogy a szorongás és a stressz jelentősen lerövidítheti az élettartamot, ugyanis az ezen tényezőktől szenvedő nők akár kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg olyan súlyos betegségekben, mint a tüdőrák vagy a szívbetegség. Ez pedig a férfiakra is igaz, akik esetében háromszor akkora az idő előtti elhalálozás esélye, ha stresszes életmódot folytattak. Így érdemes törekedni a krónikus stressz és a szorongás csökkentésének a minimalizálásra.

Rendkívüli érdekes, de a kutatók a lelkiismeretesség, az önfegyelem mértéke és a hosszú élet között is komoly összefüggéseket figyeltek meg. Ez valószínűsíthetően abban rejlik, hogy azok, akik szétszórtabbak, kevésbé lelkiismeretesek, sokkal több olyan stresszhelyzetbe kerülnek bele, melyet célorientált társaik könnyedén elkerülnek azzal, hogy alaposan végzik a munkájukat vagy betartják a határidőket. A kutatások szerint a lelkiismeretes embereknek alacsonyabb a vérnyomásuk és stabilabb a mentális egészségük, mint azoknak, akik inkább bevállalnak kockázatokat. Ezentúl alacsonyabb a cukorbetegség és a szív- vagy ízületi problémák kockázata.

Ezekből adódóan pedig a lelkiismeretes emberek kevésbé valószínű, hogy veszélyes kockázatokat vállalnának, vagy negatívan reagálnának a stresszre, hiszen nem teremtenek magunknak folyamatosan olyan helyzetet, ami folytán idegeskedniük kellene. Így ezek az emberek nagyobb valószínűséggel élnek sikeres életet, illetve általában jobban odafigyelnek az egészségükre is.

Forrás: Pexels / Askar Abayev

7. Igyál kávét vagy teát

Megdöbbentő, de mind a kávé, mind a tea fogyasztása összefüggésbe hozható a krónikus betegségek kockázatának csökkentésével. Ugyanis a zöld teában található összetevők csökkenthetik a rák és a cukorbetegség, illetve a szívbetegség kockázatát.

Ehhez hasonló módon a kávéról csakugyan elmondható, hogy rendszeres fogyasztása képes csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség, és a szívbetegség, illetve bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. Azonban ebben az esetben is szükséges ügyelni a mérsékelt fogyasztásra, hiszen a túlzott koffeinbevitel nem egészséges.

8. Aludj eleget

Az alvás kulcsfontosságú a sejtműködés szabályozásában és a szervezet gyógyulási, regenerálódási folyamatait tekintve. Így az elegendő alvás elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez hosszú távon. Kutatások azt is kiemelik, hogy a rendszeres alvási szokások beiktatása kiemelkedően fontos. Tehát fontos, hogy az ébredés és az elalvás megközelítőleg ugyanabban az idősávban történjen meg minden egyes nap. Ezentúl maga az alvás hosszúsága is meghatározó, hiszen sem a túl sok, sem a túl kevés nem ideális. A túl kevés alvás gyulladást okozhat, valamint növeli a cukorbetegség és a szívbetegség, illetve az elhízás kockázatát, ami mind közvetlenül a rövidebb élettartamhoz kapcsolódik. A túl sok alvás pedig a depresszióval és az alacsony fizikai aktivitással hozható összefüggésbe, melyek egyértelműen befolyásolják az élettartamot, így érdemes az alvási időt 7-8 órára időzíteni, ugyanis ez a lehető legideálisabb.

Összegesképpen, bár az örök élet receptjét még mindig nem találtuk meg, mégis, amennyiben elsajátítod a fent említett szokásokat, és azokat beépíted a mindennapjaidba, akkor mindenképpen nagyobb esélyed van arra, hogy hosszú és egészséges életet élj.

Forrás