5 étel, amivel késleltethető a demencia: serkentik az agy működését

demencia, agy egészsége, egészséges táplálkozás, Forrás: Pexels / Cottonbro Studio
Tudtad, hogy bizonyos ételek fogyasztása pozitív hatással lehet az agy öregedésére – és még a demencia megelőzésében is segíthetnek? Tanulmányok azt mutatják, hogy ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása serkentheti az agy működését!

Az nem újdonság, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás az egészséges életmód egyik kulcsfontosságú eleme. A gyümölcsökben és zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban és sovány fehérjében gazdag étrend számos egészségügyi előnnyel jár, többek között segíthet megelőzni a szívbetegségeket, a cukorbetegséget és egyes rákos megbetegedéseket is. Bár a demencia vagy az Alzheimer-kór visszafordítására nincs mód, de késleltethető vagy akár megelőzhető a tünetek megjelenése, ha a táplálkozásra tudatos gondot fordítunk, illetve olyan tevékenységeket végzünk, amelyek a mentális állapotra serkentő hatással vannak.

Forrás: Pexels/cottonbro studio

MIND Diéta az agy egészségének fenntartásáért

A MIND diéta olyan étrendet takar, amely a szervezet egésze számára jótékony és fontos tápanyagokat tartalmaz, segít az ideális testsúly elérésében, illetve fenntartásában, valamint az agy számára kifejezetten jótékony, serkentő hatású alkotóelemeket tartalmaz. A MIND diéta – ami angolul a Mediterranean/DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (az idegsejtek degenerációjának lassulását célzó mediterrán táplálkozás) rövidítése – a népszerű mediterrán diéta és a DASH diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension – vérnyomáscsökkentést célzó táplálkozás) elemeit ötvözi.

Ez a táplálkozási megközelítés gyümölcsöket és zöldségeket, halat, baromfit, tojást, teljes kiőrlésű gabonát és egészséges zsírokat, például olívaolajat tartalmaz, amelyek mindegyike gyulladáscsökkentő hatással bír, megelőzi a sejtkárosodást és lassítja az agy öregedésének hatásait.

Melyek azok az ételek, amelyeket érdemes korlátozottan fogyasztani?

Ha a kognitív hanyatlást és a demenciát szeretnénk megelőzni, korlátozni kell azokat az élelmiszereket, amik hozzájárulnak a szervezetben zajló oxidatív stresszel, gyulladással járó folyamatokhoz, melyek komoly károsodásokat, végső soron súlyos betegségeket idézhetnek elő.

Ezek pedig a vörös húsok, a finomított cukor, cukros desszertek, édességek és cukros italok, finomított gabona, feldolgozott, sült és gyorsételek, illetve az alkohol.

Ezeket érdemes nagyon ritkán fogyasztani, de teljesen ki is lehet iktatni az étrendből, és amit lehet, egészséges alternatívákkal helyettesíteni.

Mi az, ami a táplálkozáson kívül még segíti az agy egészséges működését?

Ide tartozik az aktív életmód, a rendszeres testmozgás és a mentális stimuláció, ami lehet olvasás, kézimunka, keresztrejtvény-fejtés és minél több társas tevékenység, például beszélgetés.

Most pedig nézzük meg, hogy melyek azok az alapanyagtípusok, amelyek fontos, hogy szerepeljenek az étrendedben!