Akinek a garbót köszönhetjük: ezen a napon született Greta Garbo

Borítókép: Akinek a garbót köszönhetjük: ezen a napon született Greta Garbo Forrás: Getty Images / Bettmann
A színésznő Greta Lovisa Gustafsson néven látta meg a napvilágot 1905. szeptember 18-án, azaz pontosan 118 éve. A visszahúzódó, sokszor introvertáltnak aposztrofált sztár nemcsak a filmtörténelemben alkotott maradandót, hanem a női divat terén is újítónak számított. Bár filmjei alapján az elegáns nő alakjaként terjedt el a köztudatban, magánéletében inkább a kényelem és a praktikum mentén választotta ruháit.

A hosszúnyakú pulóver, azaz garbó, melyet korábban kifejezetten férfiak, főképp matrózok viseltek munkaruha gyanánt, Greta Garbóról kapta magyar nevét, aki előszeretettel viselte ezt a ruhadarabot.

Míg az 1920-as években a nők körében inkább a nőies darabok, a terjedelmes ruhák, alsószoknyák és erősen meghúzott fűzők voltak jellemzőek, ezzel szemben Garbo inkább a praktikumot kereste öltözékében. Így teremtette meg saját androgün stílusát: ő volt az, aki a kényelmes és bővebb szabású ruhadarabokat beemelte a nők ruhatárába, melyek ma is nagy népszerűségnek örvendenek.

Magasnyakú pulóver, azaz a garbó

Marlene Dietrich mellett Greta Garbo volt az, aki szembeszállva a trendekkel, férfi ruhákat viselt, például a magasnyakú pulóvert nadrággal kombinálta, amely ugyan zárt hatást keltett, mivel takarta a nyakat, viszont testre simuló fazonjával mégis kiemelte a csinos női testet. A garbó mai napig népszerű viselet a nők körében, sőt több olyan híres férfi sztár is kifejezetten kedvelte, mint Steve Jobs vagy Sean Connery.

Lapos sarkú cipők

Mai napig él a köztudatban az a tény, hogy a magassarkú cipők teszik a nőket igazán nőiessé, pedig egy balerinacipő is ugyanolyan csinossá teheti viselőjét. Garbo a cipők terén is ragaszkodott a kényelemhez, de a megfelelő nadrágokkal kombinálva tudta, hogyan érhet el elegáns hatást, megőrizve nőiességét. A balerina cipővel ma sem lőhetsz mellé, ha szeretnél csinos összhatást elérni, de elkerülnéd a lábfájdalmakat.

Könnyed elegancia: trench coat, azaz ballonkabát

Garboról elhíresült egy idézet, miszerint „Egyedül akarok lenni”, amelyet valójában úgy értett, hogy azt szerette volna, ha hagyják egyedül lenni. Ezt a gondolatot tökéletesen tükrözi a trench coat, azaz ballonkabát, mely mögé magánéletében el tudott rejtőzni, és melyet filmjeiben is gyakran viselt. Ennek ékes példája az 1931-es Mata Hariban nyújtott alakítása, melyben egy kémet játszott. A ballonkabát ma is kifejezetten népszerű ruhadarab, főleg az átmeneti időszakban, amikor akár ruhával, szoknyával vagy nadrággal is kombinálhatod.

Kosztümök és blézerek

A lezser eleganciához nemcsak a ballonkabát járult hozzá: a színésznő gyakran viselt blézert vagy kosztümöt, amely manapság is gyakori kiegészítője az elegáns, üzleti viseletnek – tökéletesen kiegészítve férfi alternatíváját, az öltönyt.

Bő nadrágok és hosszú szoknyák

Nadrágok terén a bővebb, szoknyák esetében pedig a hosszabb fazonokat kedvelte, szintén praktikussági okokból, melyeket kiegészítőkkel tett még különlegessebbé. Napjaink trendjében is megfigyelhető, hogy az eddigi, szorosan a testre simuló fazonok helyett a kényelmesebb, bővebb nadrágok és az egészen retrónak számító trapéz szárú farmerek kerülnek előtérbe.

Inspirálódj Greta Garbo stílusából!

Ha tetszettek a fenti ruhadarabok, kombináld őket és alakítsd ki a saját Greta Garbo outfited: mindössze egy pár csinos balerinacipőre, bőszárú nadrágra és garbóra van szükséged, amit dobj fel egy lezser ballonkabáttal... plusz egy stílusos napszemüveggel még egyedibbé teheted a szettet!

Ha kíváncsi vagy Greta Garbo életének legérdekesebb részleteire, nézd végig a galériánkat!