Tényleg narancsbőröd lesz, ha szűk nadrágot hordasz? A szakértő elmondja!

Borítókép: Tényleg narancsbőröd lesz, ha szűk nadrágot hordasz? A szakértő elmondja! Forrás: Getty Images/PeopleImages
Szinte minden nő gardróbjában lapul legalább egy ún. skinny jeans, azaz szűk szabású farmer vagy sztreccs nadrág. Ám egy friss kutatás szerint rendszeres viseletük akár narancsbőrt és további súlyos problémákat is okozhat.

Bármennyire is kedveled a szűk nadrágokat, mindennapos viseletük semmiképpen sem ajánlott. Legalábbis aszerint az orvosi jelentés szerint, amely többek között a szűk nadrágok és a cellulitisz közötti összefüggést vizsgálta és arra a megállapításra jutott, hogy minél többször és minél gyakrabban hord valaki streccsnadrágot – beleértve a szűk farmereket is-, annál súlyosabb narancsbőrrel kell számolnia.

A Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry című szaklapban publikált tanulmány arra mutatott rá, hogy a szűk nadrág nyomást gyakorol a térdhajlatra – ahol számtalan ideg- és izomrost fut- és ez károsíthatja az idegrendszert, a lábfej izomrostjait és összességében magát a lábat is. A szűk nadrág ugyanis negatívan hat a vérkeringésre – akadályozza azt-, ezáltal az alsó végtagok vér- és oxigénellátása romlik, ez pedig a sok egyéb kedvezőtlen következmény mellett narancsbőrt is okozhat.

A kutatásban részt vevő orvosok egy konkrét esetet is ismertettek: egy éppen költözésben lévő 35 éves hölgyet kórházba kellett szállítani, akinek a sok lépcsőzéstől és cipekedéstől megdagadtak a lábai. A lábdagadás mellett a hölgy arra is panaszkodott, hogy olyannyira nem érzi a lábait, hogy a járás is nehézségeket okoz neki. A betegfelvételnél az orvosok megállapították, hogy annyira szűk nadrág volt rajta (ami a lábdagadás miatt még szűkebbé vált), hogy végül csak úgy tudták levenni róla, hogy levágták.

A túlságosan szűk farmer ún. izomkompresszió-szindrómát váltott ki nála, ami annyit jelent, hogy a vérkeringés a lábaiban és az idegekben szinte teljesen leállt. És ez okozta a lábdagadást is.

Ha gyakran hordunk szűk nadrágot, a vérkeringést akadályozzuk vele, ez pedig kifejezetten kedvez a cellulitisz kialakulásának. Ennek oka, hogy az elégtelen vérkeringés miatt sem az oxigén, sem a fontos tápanyagok, de még a víz sem jut el oda, ahová kellene. Ennek egyértelmű jele a szövet megduzzadása és a combon, popsi tájékon megjelenő hepehupák.

A túl szűk nadrágok mindennapos hordásának azonban további káros következménye, hogy az állandó kompresszió miatt az izmok és az idegek is károsodnak, és megjelennek a visszerek.

Szerencsére a nem kívánt következmények kiküszöbölhetők azzal, hogy mindig kényelmes nadrágot vásárolunk, ami lehet ugyan szűk, de ne annyira, hogy levegőt se tudjunk benne venni. A másik fontos szempont pedig, hogy térdben soha ne szorítson.

Ha már kialakult nálad is a narancsbőr, íme a lista, hogy milyen ételeket érdemes kerülnöd és melyeket rendszeresen fogyasztanod!