Nem vagy egyedül! - A közösséghez tartozás 5 pozitív hatása

Borítókép: Nem vagy egyedül! - A közösséghez tartozás 5 pozitív hatása Forrás: dm
Vajon mi köti össze a nőket 2023-ban? Anyaság, karrier, hobbi, esetleg a hasonló életkor és élethelyzet, netán egy krízis, egy betegség? Ezek bármelyike lehetséges és mára már az is bebizonyosodott, hogy nincs még egy olyan hatékony eszköz mentális és lelki egészségünk megőrzésében, mint egy jó közösség, amelyben megoszthatjuk az örömünket, a bánatunkat, a problémáinkat és legfőképpen kapcsolódhatunk másokhoz.

Az, hogy meg tudjuk másokkal osztani az érzéseinket, élményeinket, alapszükségletünk. Mint ahogy az is, hogy egy közösség részei legyünk. A közösséghez tartozás igényét még a törzsi kultúrából hoztuk magunkkal, ösztönösen belénk van kódolva, hiszen több ezer éve ez volt életben maradásunk záloga. És ugyan ma már erről fizikális értelemben nincs szó, lelki értelemben viszont nagyon is. Sőt, soha nem volt még ekkora jelentősége a közösséghez tartozásnak, mint a 21. században, amikor a digitális világ térhódítása következtében egyre inkább elmagányosodunk.

Nők és közösségek

Egy 2021-ben készült online felmérés szerint - melyet 840 nő megkérdezésével készített az egyik nagy telekommunikációs cég -, a kitöltők több mint fele tagja olyan (online vagy személyes) csoportnak, amely kifejezetten nőknek szól. A legtöbben azért vesznek részt benne aktívan, mert tanácsot és segítséget kaphatnak (60%), de emellett sokan csatlakoznak inspirálódás céljából (42%) vagy mert kapcsolatba léphetnek olyan személyekkel, akik hasonló élethelyzetben vannak, mint ők (40%). A válaszadók 39 százalékának az is kifejezetten fontos, hogy könnyen és gyorsan kaphatnak információt az őket érintő témákról – tehát ha bármilyen kérdés felmerül, elég előkapni a zsebből a telefont és megkérdezni a közösséget. A válaszadók közel kétharmada 2-5 női csoport tagja, de az esetek negyedében hatnál is több ilyen körben vesznek részt. A legnépszerűbb női közösségek közé tartoznak a barátnői (39%) és az egészség/életmód/sport témájú női csoportok (37%), de emellett kedveltek a háztartási praktikával, hobbikkal, nőket érintő problémákkal, divat-szépséggel, anyai feladatkörökkel és eladással foglalkozó klubok.

Forrás: dm
A nők közel kétharmada 2-5 női csoport tagja

Az, hogy mi, nők ennyi közösség aktív résztvevői vagyunk, nem véletlen, hiszen a közösséghez tartozásnak bizonyítottan számtalan előnye van mentális, lelki és testi egészségünkre nézve egyaránt. Lássunk hát párat ezek közül (persze a teljesség igénye nélkül).

A közösséghez tartozás 5 pozitív hatása

Közös élmények átélése

Vannak élmények, melyek sokkal erőteljesebbek, ha megoszthatjuk őket másokkal. Biztosan érezted már úgy egy koncerten, együtt énekelve több ezer emberrel vagy egy sportversenyen, másokkal ugyanazért a csapatért szurkolva, milyen felemelő érzés egy közösséghez tartozni, annak része lenni (még akkor is, ha az a közösség nem is olyan közeli ismerősökből áll). Az ilyen kollektív pillanatok átélése, sokkal erőteljesebb élményt nyújt és bizonyítottan boldogabbá tesz bennünket, mint akár egy vágyott tárgy megvásárlása.

Érzelmi támasz nyújtása

Hogy egy jó csapattal mennyivel eredményesebbek lehetünk, mintha a csapat tagjai egyedül tevékenykednének, sokszorosan bizonyított. A közösséghez tartozás azonban az eredményeken túl óriási érzelmi támaszt is adhat a tagjai számára, különösen, ha az a közösség el – és befogadó. Bár a csoportban megélt és a velük megosztott öröm sokat emel életünk minőségén, a közösség legfelemelőbb küldetése a nehéz, főként a krízis helyzetek során nyújtott támasz biztosítása. A csoport, különösen a sorsközösség által nyújtott biztonság, semmihez sem hasonlítható módon megerősít életünk legnehezebb történéseinek elviselésében, feldolgozásában és a továbblépéshez szükséges erő összegyűjtésében.

Forrás: dm
A hasonló élethelyzet, például az anyaság is közösségformáló erővel bír.

Boldogság és elégedettség

Mára több kutatás is igazolta, hogy azok az emberek, akiknek legalább egy vagy több közeli barátjuk van, sokkal boldogabbak, mint azok, akik csupán felületes ismeretségekkel rendelkeznek. Az elégedettségi szintünk pedig nagy mértékben függ attól, hogy milyen gyakran találkozunk és veszünk részt közös tevékenységekben a barátainkkal, meg tudjuk-e velük osztani a gondolatainkat, érzéseinket és támaszkodhatunk-e rájuk.

2002-ben a pozitív pszichológia két úttörője, Ed Diener és Martin Seligman végzett egy kutatást az Illinois Egyetemen a hallgatók azon 10%-a között, akik a legmagasabb pontszámot érték el a boldogságszintet mérő korábbi vizsgálataikban. Diener és Seligman azt találta, hogy a boldog hallgatók legszembetűnőbb közös jellemzői az erős családi és baráti kötelékek, valamint a barátokkal való rendszeres időtöltés igénye volt.

Martin Seligman, a University of Pennsylvania professzora szerint mindössze egyetlen kérdésre adott válaszból megjósolható, hogy boldog emberként éljük-e meg a 80. életévünket. A kérdés így hangzik: „Van-e olyan személy a környezetedben, akit akár hajnali négykor is felhívhatsz a problémáiddal?”

Nem vagyunk egyedül

A mai napig vannak olyan élethelyzetek és betegségek, melyekről nem szoktunk beszélni. Pedig kellene, mert nők millióit érinti. Ilyen a válás, a munkahelyünk elvesztése, az anyagi problémák vagy olyan egészségügyi gondok, mint az endometriózis, a PCOS, a mióma, a meddőség és a menopauza, melyek az életminőséget jelentősen ronthatják és bizonyos esetekben teljesen ellehetetlenítik, tüneteik pedig szégyenérzetet okoznak. Szerencsére már léteznek olyan női közösségek, melyek felkarolták ezeket az ügyeket és olyan fórumot biztosítanak az érintetteknek, ahol azok feltehetik a kérdéseiket és őszintén elmesélhetik a saját élettörténetüket. Mert sokszor annyi is elég, ha megoszthatjuk másokkal a vállunkra nehezedő terheket és beszélhetünk a saját krízishelyzetünkről. Hatalmas ereje van annak, amikor felismerjük, nem vagyunk egyedül.

Forrás: dm
Egy jó közösség érzelmi támaszt nyújt

Ismerkedési lehetőség

A hasonló érdeklődési kör vagy hobbi köré szerveződött közösségek kiváló terepet nyújtanak ismerkedéshez is. A 21. század egyik legnagyobb kihívása a párkeresés, hiszen a kommunikációnk nagy része az online térben zajlik. És ugyan rengeteg internetes társkereső platform között válogathatunk, sokan mégis idegenkednek az ismerkedés ezen formájától, mert hiányolják belőle a személyességet és az intimitást. Egy futókör, egy kórus vagy egy túracsoport azonban már a közös hobbi által is felkínálja a kapcsolódás lehetőségét, amiből ugyan lehet, hogy nem lesz szerelem, de minden esélye megvan, hogy akár egy életre szóló barátság születhessen.

A dm a 30. születésnapját ünnepli, a jubileum alkalmából egy 30 millió forintos civil pályázatot hirdet „Test.Lélek.Közösség.” címmel. Ennek keretében olyan projekteket keresnek, amelyek támogatásával és segítségével hozzájárulhatnak a női egészség megőrzéséhez. A pályázat időszaka: 2023. szeptember 1-29.

Bővebb információt a pályázatról az alábbi linken találsz:

https://www.dm-egyuttegymasert.hu/hu/test.lelek.kozosseg/

Forrás: dm