JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Az újságírás a legmenőbb munka? A kedvenc filmjeinkben gyakran visszaköszön

Borítókép: Az újságírás a legmenőbb munka? A kedvenc filmjeinkben gyakran visszaköszön Forrás: Unsplash / Glenn Carstens Peters
Mi leszel, ha nagy leszel? Gyakran kaptuk meg a kérdést kisgyerekként, és legtöbben azt feleltük, hogy orvos, állatorvos, esetleg tűzoltó, de voltak akik híres sportolók vagy műsorvezetők szerettek volna lenni. A média világa, a tévében vagy újságban való szereplés sok gyerek számára vonzó célkitűzésnek tűnt, még ha akkor nem is sejtettük, mit is jelent valójában.

Mára kicsit megváltozott a forgatókönyv, de talán sokkal egyértelműbb válasz érkezik a fiatalok többségétől. Az utóbbi években több felmérés is alátámasztotta, köztük ez is, hogy a Z generáció többsége szinte biztos abban, hogy influencer vagy YouTuber akar lenni. Nem valaki mástól várják a megoldást, nem szeretnének szerkesztőségekbe vagy tévétársaságokhoz bekerülni, szimplán saját maguk szeretnék felépíteni a csatornájukat és brandjüket. De persze mindig akadnak olyan válaszadók is, akik gyerekként még nem látják olyan tisztán, hogy mivel szeretnének foglalkozni felnőtt korukban.

Én egy ideg pontosan tudtam a választ: újságíró szeretnék lenni.

Ennek fő oka, hogy már gyerekkoromban is imádtam írni. Igazi grafomán vagyok, akinek egy papír-írószerbolt a mai napig felér egy Kánaánnal. Csak akkoriban még Ápisznak hívták. Én voltam az, aki imádta a tollbamondást, vagy amikor fogalmazást kellett írni, és valahogy sosem kellett erőlködnöm a nyelvtani szabályok megtanulásán, mert úgy éreztem, ösztönösen érzem, mi a helyes.

Az álommelóból nem mindig lesz valóság… vagy sokat kell várni rá

Aztán valahogy más irányba indultam el, és az újságírás feledésbe merült. De sokszor elgondolkozom azon, vajon miért vonzott mindig annyira az írás, hogy végül tényleg ebben a hivatásban találtam meg magam, igaz évtizedekkel később.

Pár éve, amikor elkezdtem visszanézni tinikorom kedvenc sorozatait, megkaptam a választ. Vagy legalábbis egy részét. Az újságírás mint munka szinte az összes kedvenc sorozatomból visszaköszön, van, hogy csak mellékágon, de a legtöbb esetben főszerepben. Ezek a minták biztosan inspirációkánt szolgáltak nekem és sok más fiatalnak abban, hogy tudat alatt beleszeressen az írás és az újságírás világába.

Az igazi úttörő: Carrie Bradshaw

A Szex és New York 1998-ban jelent meg a képernyőn, és mai napig tisztán emlékszem arra, milyen érzés volt minden héten az új részre várni. 6 évad, négy barátnő, számtalan vicces, és sokszor igen komoly helyzet. A sorozatot lehet szeretni vagy nagyon nem szeretni, de az kifogásolhatatlan tény, hogy tabudöntögető témákat dolgozott fel és mondott ki gátlások nélkül. Bár az mai napig kérdéseket vet fel, vajon hogy tudna egy újságíró, aki mindössze egy lapnak ad le heti egy cikket, fenntartani egy New York-i albérletet, a barátnőivel éttermekbe járni, bulizni, mindezt úgy, hogy közben mindenhova taxival közlekedik. A valóságban valószínűleg sehogy, de talán nem is ez a lényeg. Carrie álomszerű munkája és élete sokakat ámulatba ejtett akkoriban.

Forrás: Imdb.com
A sorozat népszerűsége a mai napig töretlen: két film készült belőle és már folytatást is kapott.

Gossip Girl – A pletykafészek

A New York-i elitiskola tanulóit bemutató tinisorozat 2007-ben debütált, melyben hat évadon keresztül követhettük nyomon, hogyan befolyásolhatja csupán egy szereplő és az általa megfogalmazott gondolatok több társa életét. A sorozatban, melyben többek között Blake Lively nevét is megismerhettük, a Gossip Girl nevű blog kerül reflektorfénybe, de később a Specator Magazin is szerepet kap, ahol többen, köztük Nate és Serena is munkát kapnak. Bár a Gossip Girl nevéből adódóan inkább a bulvár és a pletykák világába kalauzol, nem egy tinédzser kedvencévé vált akkoriban – és azóta is. Olyannyira, hogy még folytatás is készült belőle, amely már az Instagramra építi fel a történetet, de kevésbé lett népszerű, mint elődje.

Az újságírás viszont nemcsak a tévéképernyőkön tűnik fel, gyakran a mozivásznon is főszerephez jut. Kíváncsi vagy, mely filmekben láthatod viszont? Nézd végig a galériában!