9+1 aranyszabály, ha hőségben is edzel

Borítókép: 9+1 aranyszabály, ha hőségben is edzel Forrás: Pixabay/roxanawilliams1920
Crossfit a parkban, úszás a Balatonban, futás a természetben – mindegy, milyen edzésformát űzöl, egy bizonyos: a nagy melegben sokkal hamarabb megizzadsz, mint máskor. Íme a summer workout aranyszabályai!

Napszúrás, térd- és bokafájás, ízületi problémák, kiszáradás, szédülés vagy akár ájulás – csak néhány a problémák közül, melyeket a hőségben edzés okozhat. Mert ilyenkor a szervezeted komoly próbatételnek van kitéve és keményen küzd.

Sorra vettük, melyek a legfontosabb szabályok, ha hőségben is folytatnád a szabadtéri edzéseidet!

Hidratálj!

Az elveszített folyadékmennyiséget nagy melegben fokozottan pótolni kell. Egy kutatás szerint 30 fok felett, intenzív fizikai munka vagy sport mellett akár tíz litert is izzadhatsz egy nap. És ezt bizony nem árt pótolni, ha nem akarsz kiszáradni. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség szakemberei azt javasolják, hogy edzés előtt 1 órával érdemes legalább fél liter vizet elfogyasztanod, majd sportolás közben 10-20 percenként 2-3 dl folyadékot magadhoz venni.

Délben ne eddz!

Nyáron 11-15 óra között a nap eléri pályája legmagasabb pontját. Ilyenkor van a legnagyobb hőség és a legperzselőbbek a napsugarak, így akár már pár perc alatt is leéghetsz. Érdemes tehát a kinti edzéseket – futást, kerékpározást- kora reggelre vagy késő délutánra időzíteni. „Olyankor nem csak frissebb a levegő, de a bőröd sincs olyan extrém sugárzásnak kitéve, mint délben”- mondják a bőrgyógyászok.

Ha máskor nem tudsz szabadtéri edzést beiktatni, csak napközben, keress árnyas edzőhelyet, erdei futópályát, ahol kevésbé érnek az égető sugarak.

Ne feledkezz el a fényvédelemről!

A szakértők szerint szabadtéri sportoláshoz legalább 30 faktoros fényvédőt érdemes használnod, amelyből golflabdányi mennyiséget kenj magadra. Ez nagyjából másfél-két órára ad védelmet. Ha ennél tovább tartózkodsz napon, akkor meg kell ismételned a műveletet. Kinti edzésekhez javasolt a sapka, ami nem csak a leégéstől, de a napszúrástól is megvéd.

Viselj napszemüveget!

Sokan megfeledkeznek róla, hogy a szemünk éppúgy ki van téve az erős sugárzásnak, mint a bőrünk. Ráadásul, aki nem visel napszemüveget nem csak a szemét károsítja, de az állandó hunyorgás miatt még ráncos is lesz. Válassz szakember által ajánlott, igazoltan UV-szűrős napszemüveget, melyek között már vannak kifejezetten sportoláshoz tervezettek is.

Figyeld a levegőminőséget!

A hőség és a magas páratartalom jelentősen ronthatják a levegő minőségét. Ha például pollen- és porallergiád van vagy asztmával küzdesz; mielőtt nekiindulsz, ellenőrizd a levegőszennyezettségi mutatókat és ha nagyon rossz a helyzet, akkor válaszd inkább a beltéri edzést. A rossz levegő egyébként a teljesen egészséges sportolókra is negatívan hat, ezt bizonyítja a brit Duke University egy kutatása is.

Tartsd be a fokozatosság elvét!

Évente többezren halnak meg a hőség miatt. És edzett sportolók körében sem ritka jelenség a hirtelen szívleállás vagy a keringés összeomlása. A hőség alattomos dolog, megviseli a szervezetet, éppen ezért aki 30 fok felett sem akar lemondani a kinti edzésekről, csak lassan és fokozatosan terhelje a testét, hogy az akklimatizálódni tudjon, és ne kapjon sokkot.

Figyelj oda az elektrolit háztartásod egyensúlyára is!

Amikor izzadsz, nem csak víz távozik a testedből, de értékes ásványi anyagok is, melyeket ugyancsak pótolni kell, hogy az elektrolit háztartásod ne boruljon fel. A legegyszerűbb, ha olyan sportitalt veszel magadnak, amely a víz mellett a szükséges elektrolitokat is tartalmazza.

Viselj megfelelő ruházatot!

Nagy melegben a laza, jól szellőző ruha az, amely a testedet edzés közben hűti és szárazon tartja. Érdemes beruházni pár ilyen darabra, mert például a hétköznapokban viselt pamut holmik nem tudják ezt biztosítani.

Ha beteg vagy, sose eddz!

Az év minden időszakára érvényes alapszabály, hogy ha beteg vagy (akár csak a torkod fáj vagy hőemelkedésed van, megy a hasad), nincs edzés! Pár nap szünetet ki kell bírnod! A nagy meleg egyébként is megviseli a szervezetet, s ha ez még betegséggel is párosul, az már extrém módon igénybe veszi a tested, amelynek a gyógyulásra kellene összpontosítania.

+1: Ne spórold le a levezetést!

A stretching, azaz a nyújtó gyakorlatok éppúgy részei kell legyenek az edzéseidnek, mint maga a futás vagy az erőgyakorlatok. Az alapos nyújtás segít az edzés közben megrövidült, leterhelt és megkeményedett izmokat visszanyújtani, újra rugalmassá tenni, ellazítani és általa megelőzhető a savasodás miatt fellépő izomláz is.

Ha nem tudod, hogyan nyújts edzés után, mutatjuk, mik azok a gyakorlatok, melyeket sose hagyj ki!