Az izomláz nem törvényszerű: öt tipp a megelőzésére és kezelésére

kitörés, izomláz Forrás: pixabay
Még csak fél perce végzel guggolásokat, de már tudod, hogy másnap alig bírsz majd lábra állni – ismerős? De hogyan előzhetnéd meg legközelebb a kialakuló izomfájdalmat edzés után?

Minden edzésnél pontosan tudom előre, hogy lesz-e ebből izomláz vagy nem. Néha minden elővigyázatosságom ellenére is így alakul. Másnap reggel csak sántikálva tudok eljutni a fürdőszobáig. Kutyasétáltatás, lépcsőzés, futás a busz után – mind, mind komoly kihívást jelent számomra még két napig. Nem beszélve a további edzésekről!

Az edzést követő órákban, késleltetve fellépő izomláz oka, hogy edzés közben mikroszakadások keletkeztek az izomzatban, és a test olyan módon regenerálódik, hogy apró gyulladásokat képez a sérült helyeken. Ez ijesztően hangzik, de valójában ez az edzés lényege: az izomszövetet próbatételnek vetjük alá ilyenkor.

Nem lehetne valahogy megelőzni vagy orvosolni az intenzív testmozgást követő izomfájdalmat? Dehogynem: többek közt erre való ugyanis az edzés utáni nyújtás.

Hogy pontosan miképp hat a nyújtás az izomláz ellen és még milyen eszközök vethetők be annak érdekében, hogy a kemény edzés ne legyen akadály a szabad mozgásnak, ahhoz nézd meg ezt a rövid galériát: