10 dolog, amit felejts el, ha gyaloglással akarsz fogyni és 5 tipp, hogyan lehet hatékony napi 30 perc séta!

séta, fogyás, Forrás: Unsplash/Arek Adeoye
Ha a sétát, a gyaloglást szemelted ki arra, hogy segítsen megszabadulni pár pluszkilótól, akkor azon felül, hogy megteszel legalább napi 10.000 lépést, a következő dolgokra is nagyon kellene figyelned!

1. Barátkozz meg a lépésszámlálóval!

Ha fogyni akarsz, kezdd azzal, hogy lépésszámlálóval pár napig figyeled, átlagosan hány lépést teszel meg egy nap, és először ezt növeled napi 2000 lépéssel. Ezután folyamatosan figyeld, hogy állsz a lépések megtételével a nap folyamán, és ha simán megy a dolog, növeld még 2000-rel a napi lépések számát.

Ne feledd: a napi 10.000 lépés csak ajánlott, de ha alapvetően egész nap talpon vagy, ezt bátran túl is teljesítheted.

2. Ne keress kifogásokat!

Hidd el, minden nap lehet jobbnál jobb kifogásokat találni, miért ne teljesítsd a napi sétaadagodat. És minden egyes nap ellent kell állnod a kísértésnek, és rávenni magad, hogy igenis csináld! Ha kell, vezess edzésnaplót, hogy feketén-fehéren lásd, mennyi sportolást hagytál ki az elmúlt időszakban.

3. Ne hidd, hogy sokkal több kalóriát égetsz el!

Bár a tempós (!!) séta segít a kalóriák égetésében, egy óra alatt körülbelül 300 kalóriát égetsz el vele – ami azért nem annyira sok, egy kis szelet nasival simán visszaeszel ennyit. Figyelj arra, hogy a séta ne azért legyen, hogy többet ehess – ha valóban fogyni akarsz, kalóriadeficitnek kell létrejönnie!

séta, fogyás,
Forrás: Getty Images

4. Ne aggódj, nem baj, ha nehezen kapsz levegőt!

Ha a tempós séta közben kezdesz fáradni, és kapkodod a levegőt, azzal az égvilágon semmi baj sincs, sőt, egy jó jel, hogy valószínűleg zsírégető zónában vagy. Annyit tehetsz, hogy tényleg alaposan bemelegítesz, és utána iktatod be a 30-60 perces intenzív sétát!

5. Ne minden egyes nap pontosan ugyanazt a tervet kövessd!

Minden egyes nap pont ugyanannyit sétálsz, ugyanolyan tempóval, egyetlen útvonalon? Ha gyaloglással fogynál, variálj az edzéseken: legyenek gyorsabb napok, könnyebb napok, interval gyaloglás – mindnek van előnye. Nem árt, ha az izomépítésre is koncentrálsz, terheled magad, kihívásokat állítasz magad elé – a gyaloglásban is.

6. Ne győzködd magad arról, hogy jól tudod, mennyit eszel

Akárhonnan nézzük, a fogyáshoz bizony figyelni kell az étkezésedre is. De őszintének kell lenned magaddal szemben! Nem árt, ha hetekig étkezési naplót vezetsz, és egy szakemberrel beszéled át a hibákat, de számtalan ilyen applikáció is van már, amik számolják a napi kalóriabevitelt, és ötleteket is adnak.

Forrás: Pexels/Andrea Piacquadio

7. Ne kezdj el annyit enni, mintha maratont futottál volna

Nagyon sok kezdő esik abba a hibába, hogy úgy érzik, megtehetik, mivel edzeni kezdtek, hogy jóval többet esznek. A mozgás hatására lehet, hogy jobban megengednek maguknak köretnek egy sült krumplit vagy több esti nassolást, így azonban elmarad a hatás, amiért valójában belevágtak a mozgásba. Ne feledd: kalóriadeficit kell a fogyáshoz, és ha leadnál pár kilót, egy gyaloglós napon is elég az 1600 kalória. Ezt tartsd szem előtt!

8. Ne „igyál" felesleges kalóriákat!

Nemcsak az ételekre, de az italokra is figyelni kell: a cukros üdítőkkel, édes italokkal, koktélokkal rengeteg, sokszor egy főétkezésnyi pluszkalóriát bevihetsz. Maradj a sima víznél, hiszen, ha több mint 60 percet edzettél és izzadtál, természetes, hogy kellenek a sók – de ezeket ne egészségtelen italok, cukrozott levek formájában vidd be!

9. Ne félj az emelkedőktől, a lépcsőktől!

Ha intenzív részeket adsz a gyaloglásodhoz, jelentősen növelheted az edzettségedet, emelheted a pulzusodat. A dombok és a lépcsők igenis nagyon hasznosak, miattuk érdemes útvonalat változtatni! Ráadásul a farizmokat is nagyon jól formálja, ha emelkedőn mész felfelé!

10. Ne ülj annyit!

Hiába teszed meg hetente párszor a napi 10.000 lépést, ha ezen kívül egész nap ülsz, az anyagcseréd is lelassul. Tegyél róla, hogy nap közben legalább óránként felállj, sétálj, átmozgassd magad – mindennel égethetsz extra kalóriákat, és minden jobb, mint az egésznapos ülés!

Galériánkban 5 tippet mutatunk ahhoz, hogy hogyan lehet fogyni napi 30 perc sétával!