Az őszi hajhullás: milyen mértékben normális és mikor kell aggódnod?

Borítókép: Az őszi hajhullás: milyen mértékben normális és mikor kell aggódnod? Forrás: Pixabay/slavoljubovski
Az ősz a változás és az átalakulás időszaka. Az időjárás hűvösre fordul, a levelek színesre váltanak, és a nappalok egyre rövidebbek lesznek. Az ősz azonban nemcsak a természetben, hanem a szervezetünkben is képes változásokat hozni. Az egyik jelenség, amit sokan észlelnek ebben az időszakban, a hajhullás. De mikor tekinthető normálisnak az őszi hajhullás, és mikor kell aggódni?

Az őszi hajhullás alapvetően egy teljesen természetes folyamat, mely során a hajkoronánk megújul. Azonban fontos, hogy meg tudjuk határozni, hogy meddig egészséges a hajhullás, és mikortól beszélhetünk már abnormális jelenségről.

Problémáról abban az esetben beszélünk, ha a kihullott hajszálak helyén nem nő újabb, és folyamatosan veszítjük el a hajunk dússágát. Tehát, ha csomókban hullik a hajunk, és érezhetően egyre kevesebb, érdemes elgondolkodni azon, hogy valamilyen komolyabb indok áll a háttérben.

Miért pont ősszel hullik a hajunk?

Valószínűsíthetően a nyár káros hatásai állnak az őszi hajhullás hátterében. Ugyanis ilyenkor három hónapon keresztül szinte kibírhatatlan melegnek és káros, erős napsugárzásnak van kitéve a hajkoronánk. Arról nem is szólva, hogy amennyiben víz közelében tartózkodunk, akkor a klóros vagy éppen sós víz sem feltétlen a legjobb dolog, ami érheti a hajunkat. Ennek következményeit pedig ősszel érezzük meg igazán, hiszen a hajunk szárazabbá válik, gyorsabban törik, így pedig nem csoda, hogy sokkal nagyobb mennyiségben hullik is.

Ezentúl szintén megfigyelhetted, hogy nyáron bizony gyorsabban nő a hajad. Ennek oka pedig abban keresendő, hogy szervezetünk prolaktin- és melatoninszintje is sokat számít a hajunk növekedésében. Ennek fényében pedig a napsugarak intenzitása egyértelműen hatással van arra, hogy mennyi melatonint termel a szervezetünk. Amikor pedig kevesebbet termel, akkor kevésbé nő a hajunk és emellett határozottan jobban is hullik.

Mikor normális az őszi hajhullás?

Szakemberek szerint napi 60-100 szál még a normális kategóriába tartozik, mivel ezeknek a lecserélődése a hajhagymák természetes életciklusának tudható be. Azonban, ha ennél jóval nagyobb mennyiségről van szó, ráadásul nem is időszakosan, hanem tartósan, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

Forrás: Pixabay/slavoljubovski
Az őszi hajhullás csak bizonyos fokig normális!

Mi állhat a jelentős hajhullás hátterében?

  • Elsősorban fontos leszögezni, hogy a hajhullást nagy mértékben meghatározza a genetika, így mindig ahhoz mérten vizsgáljuk a hajunk állapotát, amilyen az eredetileg.
  • Ezentúl az életkor is jelentős szerepet játszik, ugyanis például menopauza időszakában igen gyakori jelenség a hajszálak elvékonyodása, így ilyenkor előfordulhat, hogy még a dús, vastagszálú haj is jelentősen elvékonyodik.
  • Fontos tudni, hogy a hajvesztés gyógyszer mellékhatásaként is jelentkezhet. Azonban a gyulladásos folyamatok, sőt akár a fogászati betegségek is okozhatnak hajhullást.
  • Természetesen a legkézenfekvőbb probléma, mely hajhullást okozhat, az a vitaminhiány, azon belül is kiváltképpen a vashiány. Ezentúl probléma lehet a fejbőr gombás fertőzése is.
  • A hosszantartó, tartós stressz és szorongás szintén okozhat nagyobb mértékű hajhullást.
  • Intenzív fogyókúra esetében is jellemző, hogy a szervezet hajvesztéssel reagál az életmódbeli változásokra.
  • A hormonális betegségek, mint a pajzsmirigy-alulműködés vagy a PCOS szintén gyakorta okoznak hajhullást, így elképzelhető, hogy valójában ez áll a háttérben.
Forrás: Pixabay/ RyanMcGuire

Hogyan lehet kezelni a hajhullást?

A hajhullás sikeres kezeléséhez elsősorban a kiváltó betegséget, állapotot szükséges megtalálni és orvosolni, így mindenképpen ajánlott egy kivizsgálás vagy orvosi konzultáció. Ugyanis hosszú távon kizárólag az elsődleges probléma kezelése fog megoldást nyújtani. Fontos tudni, hogy bármilyen kezelésről is legyen szó, ezeknek a hatása a haj növekedési ciklusa okán minimum 3-6 hónap, mire képes majd változást hozni.

Ezentúl érdemes odafigyelned a táplálkozásra is, törekedve arra, hogy minél több tápanyagban dús táplálékhoz juttasd a szervezetedet. Hidd el, hajad kifejezetten hálás lesz érte!

Végezetül érdemes lehet ebben az időszakban mellőzni a hajvasaló vagy más hajformázók használatát, hiszen ezek meglehetősen károsítják a hajat.

Ha aggódsz a hajhullás miatt, mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni, hogy kiderítsék az okát és megtalálják a megfelelő kezelést, ha szükséges.

Az alábbi galériában pedig összegyűjtöttük a legjobb frizurákat vékonyszálú hajra!