9 gyakori tünet, ami pajzsmirigy-alulműködésre utal: nem csak a testsúlyban okoz változást

Borítókép: 9 gyakori tünet, ami pajzsmirigy-alulműködésre utal: nem csak a testsúlyban okoz változást Forrás: Getty Images
Pajzsmirigy-alulműködés esetében számos tünet lehet jellemző, cikkünkben pedig bemutatjuk a leggyakoribbakat. Sokan azt gondolják, hogy csak a testsúlygyarapodás a ráutaló jel, de ezen kívül még jóval több is lehet. Mutatjuk, mely tünetekkel érdemes felkeresned orvosodat!

A szervezet egyik központi szerepet játszó belső elválasztású mirigye a pajzsmirigy, ami a nyakon, közvetlenül a bőr alatt található. Elváltozása olykor szabad szemmel is jól látható, kitapintható. Mivel az általa termelt hormonok minden szervrendszer működésére hatással vannak, így a tünetek is igen sokfélék lehetnek.

A pajzsmirigy alulműködése lehet veleszületett probléma, de bármely életkorban kialakulhat szerzett módon. Leggyakrabban azonban serdülőkorban, terhesség alatt, szülés után néhány hónappal, valamint 60 év felett jellemző. A betegek többsége nő, és a probléma a hazai lakosság 10-15 százalékát érint. Napjainkban már a csecsemőkön szűrővizsgálatokat végeznek, hogy időben megelőzhető legyen a szellemi és a testi fejlődés visszamaradása, ha veleszületett problémáról van szó. Ez leggyakrabban sárgaság, nem megfelelően fejlődő végtagok, köldöksérv és táplálási problémák formájában jelenik meg. Az ilyen betegeket nevezték régen kreténeknek.

Sokan akkor kezdenek el problémára gyanakodni, amikor hiába diétáznak, sportolnak, a kilók mégis megmaradnak. Bár ez is lehet az egyik tünet, azért érdemes sorra venni, milyen szimptómák utalnak még arra, hogy pajzsmirigy-alulműködéssel küzdesz. Amennyiben több tünetet is észlelsz magadon, érdemes orvoshoz fordulnod, aki általában vérvételt javasol. Amennyiben valóban probléma húzódik meg a háttérben, akkor hormonpótlással javítható az állapot. Így, habár a pajzsmirigy-alulműködés nem gyógyítható, a beteg tünetmentes marad.

A következőkben megmutatjuk a pajzsmirigy-alulműködés 9 leggyakoribb tünetét: