Hajhullás ellen 40 felett: mit tehetsz?

hajhullás ellen 40 felett Forrás: Getty Images
Ha úgy érzed, semmi sem segít, most eláruljuk, mit érdemes kipróbálni a hajhullás ellen 40 felett, illetve mikor érdemes orvoshoz fordulni.

Már a harmincas éveinkben elkezdődik a hajhullás – van, akinél korábban, másoknál kicsit később. Ennek számos oka lehet, a génektől valamilyen betegségen (például pajzsmirigyproblémák) vagy a stresszen át a hormonokig, illetve a szüléssel vagy a menopauzával kapcsolatos hormonváltozásokig. A tudósok szerint negyvenes éveinkre akár a hajkoronánk 40-50 százalékát is elveszíthetjük. Ijesztően hangzik? Nagyon is. De szerencsére ebbe nem kell beletörődni, van segítség a hajhullás ellen 40 felett. Lássuk, mit tehetsz, ha enyhébb a helyzet (és valószínűleg nem betegség okozza), és mikor érdemes orvoshoz fordulni.

4 tipp a hajhullás ellen 40 felett

1. Erősítsd belülről is a hajad. Figyelj arra, hogy a megfelelő vitaminokat, ásványi anyagot juttasd be a szervezetedbe. Az étrendedben szerepeljen sok fehérje, például csirkemell, tenger gyümölcsei, lencse, bab, zöld leveles zöldségek. De mondj igent az édesburgonyára, az Omega-3-ban gazdag lazacra és a C-vitamin bomba eperre is. Az étrendkiegészítők összetevői közt pedig keresd például az ashwagandhát, az immunrendszert erősítő kurkumint vagy az astaxantint, ami egy erős antioxidáns.

2. A szép haj az egészséges fejbőrrel kezdődik. Hogy mit tehetsz ezért? Kerüld a gyakori hajmosást és festést, ezen kívül néha masszírozd át a fejbőröd, de soha ne dörzsöld túl erősen. Ez mind-mind segíthet serkenteni a hajnövekedést.

3. Mondj igent a gazdagon tápláló hajápolókra, mint például egy biotinos szérum, legyél viszont óvatos a szárító hatású termékekkel, mint a tisztító samponok. Ezen kívül ne tedd ki a hajad extrém hőhatásnak, és ne formázd minden nap. Ami pedig a hajhosszabbításokat és túl szoros copfokat illeti, nos, ha tenni akarsz a hajhullás ellen 40 felett, akkor ezeket is el kell felejteni.

Mikor fordulj orvoshoz?

Egyesek szerint napi 40-60 hajszál elvesztése még normális. Másik szerint a napi 100 is belefér, megint mások szerint viszont ilyen esetben már érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, aki segíthet megtalálni a probléma gyökerét. Ha hormonális gondok okozzák a hajhullást, a kezelést az előírt időtartamig folytatni kell. Sokan abbahagyják a gyógyszer szedését, mert egy-két hónap alatt nem érzékelnek javulást. De ez hiba, mert a kezelés sok esetben csak ennél jóval később hoz látható eredményt.

Csökkentsd a stresszt. Közhely, de igaz, hogy ha sikerül csökkentened a mindennapok feszültségét, az a hajadon is meglátszik majd. A krónikus stressz hosszú idő alatt járul hozzá a hajhullás alattomos folyamatához, míg az egy-egy élethelyzet által okozott akut stressz hirtelen változást hozhat a hormonális és neurokémiai egyensúlyban. Ez pedig jelezheti a hajhagymáknak, hogy a növekedési fázisból (anagén) váltsanak nyugalmi fázisba (telogén). Ennek eredményeképp egy stresszes esemény (mint például költözés, haláleset, elbocsátás, stb.) után három-hat hónappal jóval erősebb hajhullást, illetve a halánték környékén ritkulást tapasztalhatsz.

Forrás1
Forrás2
Forrás3