Tudtad, hogy a túl sok vízivás akár életveszélyes is lehet?

Borítókép: Tudtad, hogy a túl sok vízivás akár életveszélyes is lehet? Forrás: Unsplash / Engin Akyurt
Víz. Az éltető folyadék, amelyről úton-útfélen azt hallhatjuk, hogy fogyasszunk belőle minél többet, mert hidratálttá teszi a bőrünket, kiüriti a méreganyagokat, segít a fogyásban és még a koncentrációt is javíthatja. De azt talán már kevesebben tudják a vízzel kapcsolatban, hogyha túl sokat fogyasztunk belőle, a nem megfelelő körülmények között, akár bele is halhatunk.

Pontosan ez történt Ashley Summers-el, akinek halála az egész világsajtót bejárta: a kétgyermekes anyuka egy kirándulás során a kiszáradás jeleit mutatta, majd egyben megivott két liter vizet, amibe belehalt. A 35 éves nő mindössze húsz perc alatt négy üveg, azaz két litert vizet ivott meg, majd nem sokkal később szédülni kezdett, és mikor hazaértek, elájult. A nő életét már nem tudták megmenteni a kórházban.

Mikor és miért fordulhat elő vízmérgezés?

A mérgezés oka, hogy egyszerre olyan sok vizet fogyasztunk, hogy a tápanyagok, amelyek a szervezetünkben vannak, felhígulnak. Ebben az esetben a nátriumháztartás egész egyszerűen felborul, és amikor a vér nátriumtartalma túl alacsony lesz, a sejtek nem tudnak megfelelően működni.

Krónikus vízmérgezésről akkor beszélünk, ha a szervezetünkben lévő nátriumszint fokozatosan csökken. Ez a folyamat akár napokig eltarthat, így a tünetek sem mutatkoznak meg olyan hirtelen és erősen. Gyakran előfordul sportolóknál, illetve azoknál, akik edzenek, és a testedzést követően több vizet isznak meg, mint amennyit kiizzadtak a szervezetükből. De az is előfordulhat, hogy valamilyen betegség vagy egyéb egészségügyi probléma (rák, hormonális változások, veseproblémák) áll a háttérben.

Akut vízmérgezés esete akkor áll fent, ha a nátriumszint túl hirtelen esik le, mely komoly tünetekkel járhat. A legnagyobb veszélyt az okozza, hogy ez az állapot agykárosodást, kómát vagy akár halált is okozhat.

Forrás: Unsplash / Manki Kim
Nem is hinnéd, hogy az éltető folyadék milyen veszélyeket rejthet.
Nátrium:

Elektrolit, a szervezet egyik fő alkotóeleme, amelynek feladata, hogy a sejtek közötti üzeneteket szállítsa, és a sejtek folyadékmennyiségét is szabályozza.

Normális esetben a vérplazma 136 és 145 mEg/L nátriumot tartalmaz, akut vérmérgezés esetén ez az érték 135 alá esik. Ilyenkor a sejtek a testfolyadék nátriumszintjét úgy próbálják növelni, hogy nagy mennyiségű vizet vesznek fel, és ezáltal óriásira duzzadnak. Úgy képzeld el, mint egy hatalmas lufit. Ez azonban nem pukkad ki, és akkor különösen veszélyes, ha az adott folyamat az agyban történik, mert a csontok miatt nem fog tudni a sejt tovább tágulni, ezért megnő benne a víz miatt a nyomás, amely könnyen agykárosodáshoz vezethet.

Melyek a vízmérgezés tünetei?

Sok esetben a tünetek megegyeznek egyéb egészségügyi problémák tüneteivel, de nem árt tisztában lenned azzal, hogy ha hirtelen túl sok vizet fogyasztasz egyszerre, és a következő tüneteket tapasztalod, akkor előfordulhat, hogy vízmérgezésed van:

 • Fejfájás
 • Zavarodottság
 • Kimerültség
 • Szédülés
 • Hányás
 • Étványtalanság
 • Izomgyengeség
 • Eszméletvesztés

Kikre nézve különösen veszélyes a vízmérgezés?

Vannak bizonyos rizikófaktorok, amelyek hajlamosító tényezőnek számítanak a vízmérgezés kialakulásával kapcsolatban. Ide tartozik az illető:

 • Életkora: mivel az idősebbeknél az alacsony nátriumszint gyakoribb.
 • Neme: mert nőknél gyakrabban alakul ki ez a betegség.
 • Életformája: az olyan diéták, amely alacsony nátriumtartalmat írnak elő, szintén növelhetik a kockázatot.
 • Egyéb betegségei: amelyek összefüggnek a szervezet vízháztartásával.

Forrás: Unsplash / Engin Akyurt

Fontos, hogy sok vizet fogyassz, de nem mindegy milyen gyorsan viszed be a megfelelő mennyiséget!

Hogyan lehet kezelni a vízmérgezést?

Ha betegség vagy esetleg valamilyen gyógyszer váltotta ki a mérgezést, csökkenteni kell a folyadékbevitelt, hogy a vérben található nátrium mennyisége emelkedjen.

Akut vízmérgezés esetén sürgősen infúzió szükséges, amely elektrolitokat tartalmaz, melyet a tüneteket csillapító/megszüntető gyógyszeres kezelés követhet.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Továbbra is fontos, hogy minél több vizet fogyasszunk, de arra mindig ügyeljünk, hogy ne egyszerre igyunk meg nagyobb mennyiséget, hanem a szükséges mennyiséget többször, kisebb adagokban jutassuk a szervezetünkbe.

Ha sokat edzünk, és izzadunk, fogyasszunk elektrolitokkal dúsított sportitalt testedzés közben, vagy igyunk vizet, de ekkor is ügyeljünk a mennyiségre!

A lenti galériában további érdekes tényeket tudhatsz meg a vízzel kapcsolatban!