Foltokat látsz, fáj a fejed és beszélni is alig tudsz? Akkor neked aurás migréned van!

Borítókép: Foltokat látsz, fáj a fejed és beszélni is alig tudsz? Akkor neked aurás migréned van! Forrás: Unsplash / Carolina Haza
Látótérkiesés, beszédzavar, fényérzékenység és hányinger – csak pár tünet, amelyeket az aurás migrén okozhat. De vajon megelőzhetőek a tünetek, vagy ha elkerülni nem, de legalább enyhíteni tudjuk őket? Utánajártunk, hogy melyek a legfontosabb tudnivalók az aurás migrénnel kapcsolatban.

Migrén, a régi ismerős

Tizenéves koromban sokat fájt a fejem, amelynek eleinte nem tulajdonítottunk túl nagy jelentőséget, aztán egyszer a suliban óra közben hirtelen azt vettem észre, hogy vibrál a szemem, alig látok, és annyira fáj a fejem, hogy úgy érzem, elájulok.

Ezt követően persze édesanyám minden létező vizsgálatra elvitt: háziorvos, teljes labor, szemészet, végül még MR-re is kaptunk beutalót, és a számtalan vizsgálat után elhangzott a diagnózis: migrén. Mit lehet tenni ellene? Vegyek be fejfájás-csillapító gyógyszert, nagyjából még azelőtt, hogy elkezdődnének a tünetek.

Segítség, stroke-ot kaptam?!

A fejfájás a későbbiekben is olykor-olykor az életem része volt, de szerencsére a gyógyszer mindig segített, és mire felnőttem, egyre kevesebbszer jelentkeztek a tünetek. Egészen addig, amíg a munkahelyemen – egy kicsit stresszesebb időszakban –, egyszer csak azt vettem észre, hogy alig látom a monitort, mert annyira cikázik és vibrál a szemem, és újra rám tört a pulzáló fejfájás. A legijesztőbb viszont az volt, hogy azt vettem észre, hogy nem tudok rendesen beszélni, mert összeakadnak a szavak. Konkrétan attól féltem, hogy stroke-ot kaptam.

Pár héttel később újra éreztem a tüneteket, amely mindig látászavarral indult, és ilyenkor szinte már bepánikoltam, hogy nem fogok tudni beszélni. Szerencsére ez a jelenség egyszer csak megszűnt, de mai napig bennem van a félelem, hogy bármikor előjöhet újra, és hogy pontosan mi ez, arra sosem kaptam választ.

A felismerés

Aztán pár hete a Balázsék című rádióműsorban Sebestyén Balázs pont arról panaszkodott, hogy nem lát rendesen és fáj a feje, mire az egyik szerkesztő a saját tapasztalatai alapján felvilágosította, hogy ez bizony aurás migrén. Felsorolták az összes tünetet, amelyet én is átéltem már többször korábban, és hirtelen megvilágosodtam: nekem is aurás migrénem van.

Forrás: Unsplash / Anthony Tran
A kínzó aurás migrén akár a mindennapjainkat is megkeserítheti.

De pontosan milyen is az aurás migrén?

A definíció szerint az aurás migrén egy visszatérő fejfájásfajta, amely jellegzetes érzékszervi, úgynevezett aurás érzés után jelentkezik. A migrénnek ez a fajtája sokkal hevesebb, erős, lüktető fejfájással és többnyire rohamokban jelentkezik. A tünetei nagyon hasonlítanak az átmeneti agyi keringészavarra, ezért ha gyakran jelentkezik, mindenképpen szükség van neurológiai kivizsgálásra. Különösen fiatal nőknél, akiknél gyakran tapasztalható aurás migrén, mert ilyen esetben sokkal magasabb a stroke kockázata, főleg ha az illető dohányzik és szájon át szedhető fogamzásgátló készítményeket is szed.

Lássuk melyek az aurás migrén legfőbb tünetei:

  • Vizuális tünet (látászavar): többféle lehet, akár fényvillanás, vagy olyan, mintha csillagokat látnánk, fekete-fehér, vibráló cikk-cakk vonalak megjelenése a látótérben, amely akár be is szűkülhet és csőszerűvé válhat.
  • Érzészavar (érzéketlenség és zsibbadás): az egyik oldalon vagy akár mindkét oldalon a végtagokban vagy az arcon jelentkezhet zsibbadás, vagy pont az ellenkezője, az érzéskiesés, amikor nem érezzük a tapintást és a fájdalmat.
  • Beszédzavar (afázia): talán az egyik legijesztőbb tünet, amikor fejben pontosan tudjuk, mit szeretnénk mondani, de kimondva össze-vissza beszélünk, mert nem vagyunk képesek megformálni és kiejteni a szavakat.
  • Izomgyengeség (parézis): ritkább tünet, amely akár a zsibbadással egy időben jelentkezhet.
  • Agytörzsi tünetek: ide tartozik az egyensúlyzavar és a szédülés, amelyek akár a többi tünettel együtt, de maximum egy órán belül jelentkeznek.
Forrás: Unsplash / Christian Erfurt
Az aurás migrén sok esetben látás- és beszédzavarral is társul.

Mi lehet a migrénes roham oka?

A migrénes roham havonta többször is jelentkezhet és általában fél-egy napig tart. A pontos okokat sajnos nehéz feltárni, kialakulhat öröklött hajlam következtében, de az életmódunknak is fontos szerepe lehet a megjelenésében. Egyes ételek és italok, például az érlelt sajtok, a vörösbor és a pezsgő előhívhatják a tüneteket, amelyekből nem kell nagy mennyiséget fogyasztanotok, akár egy deci vörösbor is kiválthat rohamot. A sonkák, a füstölt húsok, a szójaszósz, a banán és a hagyma is azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyek elősegíthetik a migrén megjelenését az arra hajlamos embereknél. Sőt, túl sok kávé fogyasztása sem ajánlott, ha gyakran fáj a fejed, hiszen a koffein is provokálhat rohamot.

Mit tehetsz ellene?

  1. Csökkentsd a stresszt, mivel ez az egyik legjelentősebb kiváltó tényező, illetve ha érzékeny vagy a frontokra, vagy épp menstruálsz, próbáld meg elhalasztani a legfontosabb teendőket és ezzel a terhelést csökkenteni.
  2. Kerüld a szájon át szedhető hormonális fogamzásgátló szerek használatát és a dohányzást!
  3. Figyelj arra, hogy milyen párnán alszol, mert a nem megfelelő párna izomfeszülést, nyaki panaszokat válthat ki, ezáltal fejfájást és migrént is okozhat.
  4. Csökkentsd az olyan zavaró ingereket, mint a túl erős illatok vagy erős fény!
  5. Pihend ki magad és figyelj az étkezésre, mert a rendszertelen alvás és étkezés is kiválthat rohamot. Kerüld a korábban említett rohamra hajlamosító ételek és italok fogyasztását.

Ha nem múlik, a gyógyszer lehet a megoldás

A gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók általában hatékonynak bizonyulnak a közönséges migrén ellen, de ha nagyon súlyos a helyzet, akkor orvossal való konzultáció során kifejezetten migrénre alkalmazandó gyógyszereket is felírhatnak és segíthetnek a tünetek enyhítésében.