Miért “kell” hanyatt fekve szülni? Egy férfi fétise miatt

Borítókép: Miért “kell” hanyatt fekve szülni? Egy férfi fétise miatt Forrás: pexels
Ha szülésre gondolunk a legtöbb embernek a hanyatt fekvő, széttett lábú nő jut az eszébe, aki ordibál, kiabál és csapkod. Sok filmben drámaian és medikalizálva van ábrázolva maga a szülés. De ha levetkőzzük a hollywoodi kliséket, igazából ott a kérdés: honnan ered ez a szülési póz? Megdöbentő a válasz.

Most, hogy harmadjára is kismama vagyok, sokat olvasgatok a szülésről, felkészülésről stb. stb. Mivel eddig császármetszésekkel születtek a fiaim, de most hüvelyi szülésre, azaz VBA”C-re készülök, ezért igyekszem mindent elolvasni, ami érdekes lehet számomra és hozzá ad a felkészülésemhez. Na de nem tudtam nem rákattintani erre az angol nyelvű cikkre, ami azt ecseteli, hogy miért is szülnek a nők többségben a már “megszokott” pózban.

Bizonyos források alapján a szülés hanyattfekvő, széttett lábú póz választása egy férfi különös fétiséhez köthető. Ez a férfi pedig nem más, mint a 17. századi XIV.Lajos francia király. Összesen 22 gyermeke született és hobbijai közé tartozott az, hogy szülő nőket szeretett nézni. Természetesen mindezt nem elbújva, kukkolva tette, hanem minél jobb rálátással, ezért udvatartásában élő nőknek el kellett térniük az addig megszokott ösztönös szülési pózoktól és kénytelenek voltak olyan pózban szülni, hogy Lajos királyuk ezt kényelmesen látni tudja. És bizony ez a póz, a ma már “megszokottá” vált, ám a biológiának és az ösztönöknek teljesen szembemenő fekvő póz.

A tudomány mai állása szerint a legegészségesebb szülő pozíciók közé tartozik a négykézláb, gugolva vagy félig térdelve történő kitolási szakasz, hiszen ilyenkor a gravitáció is segíti a csecsemők előrejutását. Nem beszélve arról, hogy testünk annyira fantasztikusan lett kialakítva, hogy a medencék apróbb csontjai alkalmazkodni tudnak a babánk kijutásához, amik viszont nem működnek úgy, ha rajtuk fekszünk. Így igyekezni kell babánkat minél inkább a gravitáció segítségével világra hoznunk. A legfrissebb kutatások kimutatták, hogy a nem helyesen megválasztott szülési póz akár császármetszéshez is vezethet, de szinte 100%, hogy lassítja a kitolási szakaszt.

Az eredeti angol nyelvű cikk IDE KATTINTVA olvasható.

Maga a várandósság egy csoda. ezeket a bámulatos tényeket gyűjtöttük össze arról a bizonyos 9 hónapról!