Minden hónapban a menstruációs véremmel készítek festményt

Borítókép: Minden hónapban a menstruációs véremmel készítek festményt Forrás: Canva (Alena Shekhovtsova)
A művészetek világában néhány alkotó azért választhatja a vér használatát, mert az egyedi és provokatív hatást kelt. Ezzel a módszerrel a művész egyedi és mélyebb érzelmi kifejezést próbál közvetíteni az alkotásain keresztül. De vajon miért festenek hétköznapi nők hónapról hónapra a menstruációs vérükkel? Mutatjuk!

Amikor elhagyjuk az eldobható egészségügyi betéteket és tamponokat, és áttérünk az intimkehely, a menstruációs bugyi vagy a mosható betét alternatívájára, akkor hónapról-hónapra kézzelfogható módon találkozunk a menstruációs vérünkkel. Azzal a vérrel, ami egészen addig rejtett volt számunkra is, amivel csak pár másodperc erejéig találkozunk, míg a használt eszközöket eljuttattuk a szemetesig. A környezettudatos egészségügyi eszközök tisztítása során van módunk a nőiességükhöz kapcsolódni oly módon, hogy saját kezünkkel öblítjük, mossuk, tisztítjuk őket.

Forrás: Getty Images (Margaryta Shevchyshena)

Ki az, aki menstruációs vérrel fest?

A 32 éves Jasmine Alicia Carter úgy készíti alkotásait, hogy a hagyományos festékeket, menstruációs vérre cserélte. Úgy véli, hogy szokatlan technikája világszerte segít a nőknek megszeretni testüket, és ezzel együtt a menstruációs ciklusukat is. "A vér szerves, és mint minden szerves dolog, ez is olyan életérzést ad, amit a hagyományos festék nem tud adni" - meséli Jasmine Alicia Carter.

„Ez egy részem, a DNS-em átvitele papírra. Művészileg minden bizonnyal egy nagyon egyedi kifejezési forma. Az igazi előnye inkább mentális, érzelmi, spirituális. Amikor először tudtam ártatlan gyermekszemmel ránézni a saját véremre, emlékszem, hogy annyi szeretetet, meghitt melegséget és szépséget éreztem, mint korábban soha.”

Artist Creates Paintings Using Menstrual Blood

This artist uses her own period blood as paint to inspire those who menstruate to love their bodies

Posted by NowThis on Monday, October 5, 2020

A korábban menstruációs görcsöktől szenvedő kétgyermekes édesanya élete egyik legmeghatározóbb terápiás élménye volt, mikor először festett a vérével. „Azt kívánom, hogy a művészetem minél több nőt inspiráljon arra, hogy közelebb kerüljön önmagához, és pontosan érezze azt, amit én. Optimista szívvel hiszek abban, hogy ez képes megváltoztatni a világot."

Ismered a saját menstruációdat?

Tedd a szívedre kedves Olvasó a kezed! Tudod, hogy egy hónapban mennyi vér távozik a testedből? (Kedves férfi olvasók a párotok, édesanyátok, testvéretek menzeszét is vizualizálhatjátok.) Tudod, melyik nap milyen színű? Milyen állagú? Milyen textúrájú? Milyen szagú? Kislánykorunk óta a menstruáció az elrejtéséről és álcázásáról szól. Pontosan ezért döbben meg mindenki a menstruációs vérrel való festészeten. Hiszen abban a pillanatban, ahogy a vér művészetté válik, az emberek elkezdenek tudatosan foglalkozni a saját menstruációjukkal.

Vérrel való festészet

Néhány kultúrában és vallási csoportban a vérrel való festészet szimbolikus vagy rituális cselekedet. Például bizonyos ősi vagy törzsi kultúrákban a vér olyan jelentéssel bír, mint az erő, a kötődés vagy a vallási tisztaság kifejezése. Ritka esetekben a vérrel való festés része lehetett valamilyen rítusos ceremóniának is.

De miért fest valaki vérrel 2023-ban?

A művészetek területén néhány alkotó azért választhatja a vér használatát, mert az egyedi és provokatív hatást kelt. Ezzel a módszerrel a művész egyedi és mélyebb érzelmi kifejezést próbál elérni alkotásain keresztül. Ehhez erősen kapcsolódhat még a feminizmus is. A menstruáció a testi változások fizikai megjelenítője. Azt mutatja, hogy a testünk jól működik, minden rendben van! Egészségesek vagyunk. Így hát szimbolikus jelentősége van annak, hogy a nők a saját testi tapasztalataikat és nőiségüket egyedi módon fejezik ki. Spirituális szemszögből tekintve a menstruációs vérrel festő nők rátekintenek a méhük üzenetére. Arra, hogy ciklusuk elmúlt egy hónapjának mi volt a fő témája, amit a vér hordozhat. Ez lehet egy szó, egy kép vagy akár egy impulzus is.

Mit éreznek a nők egy-egy festményük iránt? Öt nő egy-egy vérrel készült festményét és a hozzáfűződő gondolatát mutatjuk meg.