Menstruációs bugyival a fenntarthatóbb jövőért?

Borítókép: Menstruációs bugyival a fenntarthatóbb jövőért? Forrás: thisisredy
Hallottál már a menstruációs bugyiról? Nem használsz betétet, tampont. Nincs eszköz, amit fel kellene helyezned a menstruáció alatt. Csak felveszel egy alsó fehérneműt és már indulhat is a nap. Ja, és hogy még a Földet se árasztod el a tonnányi egészségügyi szeméttel, csak bónusz.

Molnár Dóra a this is redy kigondolója és alapítója nem egy textiltervező szakon álmodta meg a menstruációs bugyi terveit. Ifjúságsegítőként végzett, majd sokféle alkalmazotti munkában dolgozott, beleásta magát a marketingbe és csak mindezek után született meg benne a gondolat, hogy készíteni kellene egy olyan alsó fehérneműt, amelyik kiváltja a betétet. Igen a betétet, mellyel a Földet az egészségügyi szeméttől lehet megmenteni.

Egy menstruációs bugyi kivitelezése igen innovatív tervnek mondható. Jellemző volt rád gyereknek is az újító gondolkodás?

Erre a redy iroda csak annyit mondana, hogy “persze, hiszen vízöntő”!
Az újító gondolkodás, a megreformálás jellemző volt rám. Mindig is ez vitt előre. Bármiről is legyen szó, mindig sok szempontból vizsgálok meg egy helyzetet, és szívesen hozok rá hatékonyabb, újító ötletet. Gyerekkoromban sem volt ez másképp, megvoltak már akkor is a saját kis 'bizniszeim'.

Kezdjük a számokkal. Európában kb. 590.000 tonna hulladék keletkezik tamponból és betétből egy év alatt. Van-e statisztikád arra, hogy egy menstruációs bugyi mennyivel kevesebb szeméttől kíméli meg a bolygónkat?

Úgy számoltuk, hogy 20 000 menstruációs bugyi egy hónap alatt 100 000 tampontól, 1 év alatt pedig 1 200.000 tampontól menti meg a Földet. Örömmel nyugtázzuk, hogy ennyi bugyi a this is redynél már gazdára is talált.

Forrás: thisisredy

Akkor viszont elmondható, hogy megvan a nyitottság az ilyen új dolgokra is.

A kereslet nő, organikusan is. Sokan egymásnak mondják, hogy milyen jók a tapasztalataik, de azt érezni, hogy a fiatalabbaknál nagyobb a kedv az új dolgok kipróbálására, az idősebbek kicsit nehezebben váltanak.

Befolyásolhatja ezt a menstruáció tabusítása? Sokan még a saját lányukat sem világosítják fel a havi vérzés fogalmáról.

Minden attól függ, kit kérdezel erről. A redyt követők szerintem már jól állnak a témával, de egy random kisváros, random iskolájában egy random osztályának lány tanulója kap-e hasznos és elégséges információt a menstruációról, azt kétlem. Amíg nincs megfelelő edukáció, könnyen a tabusításnál maradunk, és ez baj.

Ti viszont határozottan döntögetitek a falakat. Valós, hús-vér nőkkel mutatjátok be a darabjaitokat. Nincs slankítás, retusálás. Nem ért kritika titeket emiatt a valódiság miatt, ebben a pixelenként tökéletesre igazított világban?

Összességében örömmel fogadták a nők a bugyit.

Támogatóak voltak és pozitívumként kötik a márkához a testpozitív képeket is.

Egy-két negatív megjegyzés érkezett, de messze nem annyi, amennyitől én tartottam és ezek a hangok csak az indulásunkkor voltak jelen.

Mennyi idő volt mire elkészült az első darab?

2017-ben jött az ötlet, hogy legyen egy ilyen bugyi, 2019 májusában mondtuk azt, hogy így már rendben lesz. Jó két évig tartott a kísérletezés és a tökéletesítés.

Milyen akadályokat kellett elgörgetned a kivitelezés során?

Kicsit hiányzott a tervezői, textiles, varrótudásom, merthogy ilyen előképzettségem nem volt. De kerestem varrodát, aki hajladó volt a vakmerő ötletemet meghallgatni és megpróbálták azokat kivitelezni. De valójában ezeket sem tartottam igazán akadálynak, mert tudatában voltam annak, hogy egyedül nem fogom tudni ezt megcsinálni, így inkább azzal foglalkoztam, hogy megtaláljam azokat az embereket, akik tudnak segíteni a kivitelezésben.

Ha hátráltató tényezőről kérdezel, akkor az anyagok megtalálása nem volt egyszerű. Én az elejétől úgy álltam ehhez az ötlethez, hogy ha évekbe telik akár az anyag felkutatása, akkor sem adom fel.

Nőként tudja az ember miről szól a menstruáció. Mi volt a vezérfonal a tervezésben?

A világban csak öt menstruációs termék létezik, miközben minden nő menstruál. Én ezt tartottam az egyik leginspirálóbb ténynek a bugyi létrejötténél. Egyébként pedig a lehető legvékonyabb anyagot szerettem volna megtalálni, hogy kényelmes legyen a viselet, észrevétlen és komfortos.

Forrás: thisisredy

Vélem, hogy a megfelelő anyagválasztás sarkalatos pontja volt a fejlesztésnek. A bugyi felépítését nézve, mi adja a biztonság kulcsát?

A cél és az esztétika tekintetében, a jó anyagválasztás kulcsfontosságú volt. A biztonságot egy bevarrt réteg szavatolja, mely a bugyi ülepébe kerül. Ez a réteg magába tudja szívni súlyának többszörösét, folyadék formájában. Pluszban még egy hártyavékony réteg is bavarrásra kerül, mely az átázást akadályozza meg. Legyen szó menstruációs vagy tisztasági bugyiról, a cél mindegyiknél a biztonságos és kényelmes viselet.

Tagjai vagytok a Fashion Revolution-nak. Miért olyan fontos számodra a környezettudatosság?

A környezettudatosság a jövő kulcsa, nem a százmilliomodik applikáció. A femtech ipar, ami nőket célzó fejlesztéseken dolgozik, alig van jelen a világban. Azzal, hogy

a menstruációs bugyi hasznos a jelenben, mert a nők életét is egyszerűbbé tudja tenni, már előrelépés.

A legfontosabb pedig a jövőnkre gyakorolt pozitív hatása, hisz ahogy a számok mutatják, tonnányi szeméttől kímélhetjük meg a környezetet: ha a fenntarthatóságot tűzzük ki célul, a jövőnk is élhetőbb lesz.

Íme néhány természetes fájdalomcsökkentő módszer menstruálás idejére: