Csak 10 ép foga van egy átlagos magyarnak a 32 helyett – Mutatjuk a leggyakoribb szájápolási hibákat

Borítókép: Csak 10 ép foga van egy átlagos magyarnak a 32 helyett – Mutatjuk a leggyakoribb szájápolási hibákat Forrás: Pexels/ Marcus Aurelius
Annak ellenére, hogy sokan úgy vélik, hogy szinte lehetetlen rosszul fogat mosni, hiszen mi sem egyszerűbb cselekedet ennél, ez bizony nem igaz. Sőt, a felmérések azt mutatják, hogy kifejezetten sokan nem tudják, hogy miként kell helyesen fogat mosni. Ennek tökéletes bizonyítéka az is, hogy a magyaroknál a 32 fogból átlagosan 10 ép, 2,7 tömött és 1,5 szuvas, valamint majdnem 10 hiányzik. Ez a lehető legrosszabb statisztika az EU-ban. Így az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a hibákat, melyeket a leggyakrabban elkövethetünk fogmosás közben.

Szeptember a szájápolás hónapja, így fontos, hogy még nagyobb hangsúlyt tegyünk az egészséges szájhigiéniára. Az alábbiakban pedig következzenek azok a hibák, melyeket feltétlen fontos kiküszöbölni akkor, ha megfelelően akarjuk a fogunkat ápolni.

Kihagyod a fogmosást

Az első és legkézenfekvőbb probléma egyértelműen az, ha kihagyod a fogmosást. Ennek a következményei pedig viszonylag hamar láthatóvá is válnak. Ezek a következők lehetnek a teljesség igénye nélkül: szuvasodás, lepedék, rossz lehelet, ínygyulladás – ez csak néhány azok közül a rövid távú tünetek közül, amik előbb-utóbb jelentkezhetnek, ha kihagyod ezt a mérhetetlenül fontos lépést a szájápolásodból. Amennyiben pedig kifejezetten hosszú időn keresztül nem mosol fogat, akkor hosszú távon olyan komoly egészségügyi kockázatokkal nézhetsz majd szembe, mint a cukorbetegség, a vakság vagy akár a stroke – ezen betegségek kialakulása ugyanis kiemelkedő módon összefügg a hanyag fogápolással.

Forrás: Pexels/ Kampus Production
Fontos, hogy már gyermekkorban elsajátítsuk a helyes fogmosási technikát.

Nem cseréled időben a fogkeféd

Nos, erre elképzelhető, hogy sokan nem is gondolunk, de a szakértők szerint a fogkefét évszakonként, azaz 3-4 havonta kell cserélni, ez hasonlóképpen igaz az elektromos fogkefe fejekre is, melyeket ugyancsak 4 havonta érdemes cserélni. Ugyanis, ha törött sörtékkel mosol fogat, az bizony akár még több kárt is okozhat, mint amennyi hasznot. Amennyiben már kopott, elhajlott sörték jellemzik a fogkefédet, akkor ideje lecserélni.

Elfelejtkezel a fogközökről

Nagyon gyakori probléma, hogy elfelejtkezünk a fogselyem használatáról, pedig legalább olyan fontos, mint a megfelelő fogmosás. A fogselyem ugyanis képes megtisztítani azokat a fogak közötti apró zugokat, ahová a fogkefe sörtéi nem érnek el. A fogközök tisztítására egyébként még megfelelő alternatíva lehet a szájzuhany használata is. Sőt, ennek az eszköznek a használata kifejezetten ajánlott, ugyanis megelőzhető vele számos ínybetegség.

Forrás: Pixabay/ slavoljubovski
Alapvetően az elektromos fogkefe jobb választás, mint a hagyományos.

Túl erős sörtét választasz

Amennyiben fogmosás közben rendszeresen vérzik az ínyed, akkor valószínűleg túlságosan kemény sörtéjű fogkefét használsz. Ugyan a közhiedelem szerint minél erősebb a sörte, annál jobban tisztítja a fogat, ez nem igaz. Sokkal inkább ajánlott a puha sörtéjű fogkefe használata.

Nem szánsz rá elég időt

Szintén jellemző, hogy a fogmosásra nem szánunk elég időt, pedig mindössze 2 perc, naponta kétszer: ez minden, amire fogaidnak szüksége van. Érdemes időzítőt is beállítanod annak érdekében, hogy ez a minimális idő meglegyen. Hidd el, fogaid bizonyosan meg fogják köszönni.

Még mindig a hagyományos fogkefét használod

Természetesen nem azt mondjuk, hogy a hagyományos fogkefék kifejezetten rossz alternatívák, de valóban ajánlott az elektromos fogkefék használata, melyek sokkal hatékonyabban képesek eltávolítani a lepedéket, mint a hagyományos fogkefék. Ennek oka abban keresendő, hogy mikromozgást végeznek, mellyel sokkal hatékonyabban képesek felvenni a lepedékekkel a harcot. A felmérések szerint az elektromos fogkefét használóknak egészségesebb az ínyük, kevesebb szuvas foguk van, és a fogaik is tovább megmaradnak, mint a kézi fogkefét használóknak.

Nem tárolod megfelelően a fogkeféd

Talán ez a legkevésbé ismert tény, de a fogmosást követően mindenképpen hagyd a fogkefét a szabad levegőn megszáradni. Ne tedd be egyből a tárolóba vagy a fürdőszobaszekrénybe, mert a nedves fogkefe zárt helyen tartva hamar a kórokozók melegágyává válhat. Így érdemes megvárnod, míg megszárad, majd megfelelő, higiénikus helyre helyezni.

Forrás