Hogyan használd a szájvizet helyesen? A szakértők komoly veszélyekre figyelmeztetnek

Borítókép: Hogyan használd a szájvizet helyesen? A szakértők komoly veszélyekre figyelmeztetnek Forrás: Getty Images
Rendszeres fogmosás, fogselyem és szájvíz: az alapvető szájhigiénia részei. Gondoltuk eddig, de a Semmelweis Egyetem kutatásából kiderült, hogy ha nem rendeltetésszerűen használjuk a szájvizet, azzal valójában inkább ártunk, mint segítjük szájunk egészségét.

A kutatás során az egyetem szakemberei nagy koncentrációban és hosszú ideig vizsgálták, hogy a szájöblítők milyen hatással vannak az egészséges hámsejtekre. Nyolc kereskedelmi forgalomban kapható szájvizet és több alapvegyületet laboratóriumi körülmények között teszteltek és 48 órán tenyésztették bennük az ép hámsejteket.

Megdöbbentő konklúzió született

A hosszú ideig tartó kezelés és a vizsgált magas koncentrációk esetében majdnem mindegyik vegyület toxikus hatású volt.

Miért használunk szájvizeket?

A fogorvosok általában a szájban található káros baktériumok, azaz a patogén flóra eltávolítására ajánlják a szájöblítők használatát, mivel ezek nagyobb mennyiségben betegségeket, fogszuvasodást és ínygyulladást okozhatnak, sőt a rossz szájszag kialakulásában is szerepet játszhatnak.

A tanulmányban azonban, mely a Clinical Oral Investigations nevű szaklapban is megjelent, a kutatók inkább arra voltak kíváncsiak, hogy a szájvizekben található alapvegyületek milyen hatással lehetnek a fogakat körülvevő íny egészséges hámsejtjeire. A problémát leginkább abban látták, hogy a drogériákban és gyógyszertárakban bárki számára elérhető szájöblítőket az emberek szakmai felügyelet nélkül használják, és ha túlzásba viszik, azzal valójában több kárt okoznak, mint hasznot.

Forrás: Getty Images
A szájvíz is az alap szájhigiénia része...vagy mégsem?

Lássuk a kutatás eredményeit!

A kísérlet paraméterei a koncentráció és a használati idő voltak, melyeket a rendeltetésszerű használat ajánlásain túl is vizsgáltak. A folyamat során szájvizekben leggyakrabban előforduló alapvegyületeket, a klórhexidint, a cetilpiridinium-kloridot, a hipertiszta klór-dioxot, és nyolc kereskedelmi forgalomban beszerezhető szájvizet teszteltek kisebb-nagyobb koncentrációkban. A hosszabb ideig tartó tesztelést azért alkalmazták, mert azzal kapcsolatban nem voltak korábbról származó adatok, hogy az egyes szájöblítők milyen gyorsan tisztulnak ki a szájból használat után.

A kutatás végén a tesztelt alapvegyületeket és szájöblítőket biztonsági index alapján sorolták be, melynek eredménye megdöbbentő volt: a legtöbb esetben kisebb vagy nagyobb fokú sérülés következett be az egészséges hámsejtekben a 48 órás vizsgálati időszakban. A legbiztonságosabbnak a hipertiszta klór-dioxid bizonyult, a legnagyobb sejtélettani változásokat pedig azok a szájvizek okozták, melyek klórhexidint és cetilpiridinium-kloridot tartalmaztak.

Forrás: Getty Images
Nem mindegy, hogy milyen mennyiségben használod a szájvizet!

Ezek után marad a kérdés: hogyan használhatjuk helyesen a szájvizeket?

A szakemberek a kiértékelt eredmények alapján mindenképpen azt javasolják, hogy a szájvizeket csak a csomagoláson szereplő ajánlás szerint, tehát a gyártók és a fogorvosok által ajánlott gyakorisággal és mennyiségben használjuk. A kutatás alapján inkább az alkoholmentes szájöblítőket ajánlják, és azt is kiemelték, hogy öblögetéssel legalább fél órát kell várni fogmosás után, mert ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a szájvizek ki tudják fejteni a baktérium elleni hatásukat.

Ha szeretnéd tudni, mely ételek és italok ronthatják el a tökéletes mosolyodat, nézd végig a galériánkat!