JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

7+1 tipp otthonra az egészséges, tökéletesen hófehér mosolyért: a szakértő tanácsai

Borítókép: 7+1 tipp otthonra az egészséges, tökéletesen hófehér mosolyért: a szakértő tanácsai Forrás: Getty Images/CoffeeandMilk
Az egészséges fogazat és a ragyogó mosoly mindannyiunk vágya, hiszen a megjelenésünket, magabiztosságunkat nagyban meghatározza. Te is hollywoodi mosolyt villantanál? Vas Henriett dentálhigiénikus, iTOP specialista, szakértő most ehhez ad hasznos tippeket!

A fogselyem a barátunk

Bizonyára számodra már nem újdonság, hogy a szájhigiénia alapja a rendszeres és alapos fogmosás, valamint a mindennapos fogköztisztítás. De miért is van erre szükség és miért mondják a szakemberek, hogy ez az egészséges szájhigiénia alfája és omegája?

„A fogak egészséges állapotának megőrzéséhez nélkülözhetetlen a rendszeres fogmosás legalább naponta kétszer, fluoridos fogkrémmel. Szerencsére ezt a legtöbben betartják. Ám sokan a mai napig nem használnak fogköztisztítót – fogselymet, fogköztisztító kefét –, hogy eltávolítsák a fogak közötti ételmaradékokat és ezzel megelőzzék a fogszuvasodást.” – magyarázza Vas Henriett.

Pedig a fogkő elleni védelem és a fogkő rendszeres időközönkénti eltávolítása nagyon fontos:

„Aki egészséges fogakat szeretne, annak a fogmosás mellett bizony kötelező a rendszeres rendelői fogkőeltávolítás is, amit szakképzett dentálhigiénikus végezhet. Ezt azért nem érdemes elhanyagolni, mert az időben elvégzett fogkőeltávolítás megőrzi a fogak egészségét és csökkenti a fogínygyulladás kockázatát.”

Forrás: Getty Images/CoffeandMilk
A szép mosolyhoz a napi kétszeri fogmosás és a fogköztiszítás is elengedhetetlen.

A száj mikrobiomja

Rengeteget olvashatunk arról, hogy emésztőrendszerünknek saját mikrobiomja van, amire oda kell figyelnünk, mert ha felborul az egyensúly, elszaporodnak a káros, gyulladást okozó baktériumok, a jók pedig akár teljesen el is pusztulhatnak.

„A szájüregnek is megvan a saját mikrobiomja, ami épp olyan sérülékeny, mint az emésztőrendszerünké. Persze az egészséges mikrobiom fenntartásához az egészséges életmód, a helyes táplálkozás nélkülözhetetlen, de ezen felül is sokat tehetünk azért, hogy ne boruljon fel az egyensúly a rossz baktériumok irányába. A jelenleg elérhető legmodernebb eljárás erre az úgynevezett Irányított Biofilm Terápia. A biofilmek baktériumokból és más mikroorganizmusokból álló rétegek, amelyek lerakódnak nemcsak a fogakon, de az ínyen, valamint a nyelv felszínén is. Ennek eltávolítására alkalmas ez a speciális eljárás, amivel fenntartható az egészséges szájflóra, megelőzhető a fogszuvasodás és az ínybetegségek. Sokan kérdezik, hogy ez a technológia mennyiben más, mint a hagyományos fogkőeltávolítás. Míg az utóbbi főként a csak a fogak felszínéről távolítja el a plakkot és a fogkövet, addig az előbbi a káros szájüregi baktériumokat is kitakarítja, másrészt a biofilm terápia egy kifejezetten kellemes, dental wellness érzést adó kezelés, ami mellett már számtalan hazai híresség – többek között Debreczeni Zita, Lilu és Mádai Vivien – is letette a voksát. ” – mondja a szakértő.

Forrás: Pexels/Shiny Diamond

Ez a hialuronsav nem az a hialuronsav!

Bizony, a hialuronsavat nem csak töltésre lehet használni! A hialuronsav egy természetes anyag, mely fő alkotórésze a szövetek alapállományának. A hialuronsav gyógyászati alkalmazása a fogászat területén még új dolognak számít, de gyógyulást elősegítő és a gyulladást csökkentő tulajdonságai jól ismertek és kihasználhatóak.

„A hialuronsavat gél formájában a gyulladt területekre visszük be. Hatóanyaga csökkenti az ínyvérzést, serkenti a fogíny regenerációját, védi a nyálkahártyát a fertőzésektől.” – magyarázza a szakember.

Hófehér mosoly, de nem bármi áron

Az egészséges, hófehér fogak fiatalosabbá teszik a megjelenést és hatalmas önbizalmat adnak tulajdonosuknak. Sokan mégis tartanak a fogfehérítéstől. Nem is alaptalanul, ugyanis ha nem szakember végzi a fogfehérítést és/vagy már elavult technológiával dolgozik, akkor annak káros következményei lehetnek fogaink épségére nézve.

„Nagyon meg kell nézni, milyen módszerrel fehéríttetjük a fogunkat, mert ma már léteznek teljesen biztonságos és fájdalommentes, ugyanakkor nagyon látványos eredményt nyújtó eljárások is. Fontos, hogy mindig konzultáljunk fogorvosunkkal, dentálhigiénikusunkkal, mielőtt alávetnénk magunkat bármilyen fogfehérítési eljárásnak, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az adott módszer megfelelő és biztonságos számunkra.”

7+1 tipp a szép és egészséges szájüregért és fogakért
  1. Látogass el rendszeresen – optimális esetben félévente- fogászati rendelőbe, hogy a fogaidat és ínyed állapotát szakember ellenőrizze és szükség esetén időben biztosíthassa a megfelelő kezelést.
  2. Mondj le a káros szenvedélyekről! Ne dohányozz és kerüld a túlzott koffein- és alkoholfogyasztást, mivel ezek negatív hatással lehetnek a fogaidra, az ínyedre és a szájüregi pH-ra.
  3. Fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt és tejterméket, amelyek hozzájárulnak a fogaid és az ínyed egészségéhez. Tudtad, hogy a sajtban lévő kazein és savó gátolja a fogzománcot megtámadó savak képződését? Ráadásul rengeteg kalcium van benne, amely szintén segít fogaid épségének megőrzésében.
  4. Kerüld a túlzott cukorfogyasztást és az édes, ragacsos ételeket, a szénsavas italokat – különösen a kólát –, mivel ezek kedvezhetnek a fogszuvasodásnak. Ha pedig gyakran van gyomorégésed, különösen figyelj oda, mit eszel, mert a savas reflux nagy mértékben károsítja a fogzománcot. A csokoládé, az alkohol, a szénsavas italok, a kávé, a tea, a paradicsom, a citrusfélék, a fűszeres, zsíros ételek mind-mind provokálják a refluxos tüneteket, így érdemes ezeket az ételeket és italokat kerülni.
  5. Mindig legyen nálad – lehetőleg cukormentes, xilit – rágó! Egyrészt azért, mert jó a szájszag ellen, másrészt azért, mert beindítja a nyáltermelést, ami segít a száj pH-jának szabályozásában és a fogak természetes tisztításában. Emellett a rágógumizás masszírozza az ínyt, ami javítja a vérkeringést és erősíti az ínyt.
  6. Rendszeresen cseréld a fogkeféd! A fogkefe sörtéi ugyanis egy idő után teljesen elkopnak és így már nem képesek ellátni a feladatukat. A legjobb, ha maximum háromhavonta lecseréled és akkor is érdemes újat vásárolni, ha betegségen estél át.
  7. Az általános egészségi állapotod hatással van a szájüregedre, az ínyedre és a fogaidra is. Fontos, hogy egészségtudatosan élj, változatosan táplálkozz, rendszeresen mozogj és elsajátíts néhány hatékony stresszkezelési technikát is.

+1 tipp: Kerüld a fogaidra káros szokásokat, mint amilyen a fogszorítás vagy a fogcsikorgatás, ezek ugyanis károsíthatják a fogakat, a fogínyt és az állkapcsot. Ha ilyen szokásaid vannak, konzultálj szakemberrel és ha szükséges, vedd igénybe az általa javasolt kezelést!

Ha szép mosolyt szeretnél, a következő ételeket és italokat nem árt kerülnöd!