A gyakori vizelési inger nőknél sem normális: 5 ok, ami a háttérben állhat

gyakori vizelesi inger Forrás: Getty Images
Mi, nők hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a mosdó sűrű látogatása amolyan női szokás. Pedig ha túl gyakran kell pisilni, az egyáltalán nem biztos, hogy csupán egy ártalmatlan, rossz beidegződés. Mutatjuk, mire utalhat a túl gyakori vizelési inger!

Talán azért is fogadjuk el viszonylag könnyen a jelenséget, hogy nekünk, nőknek „állandóan” pisilnünk kell, mert nagyon sok nőnél jelentkezik gyakori vizelési inger, ezért a női lét természetes velejárójának tartjuk. Pedig egyáltalán nem az.

Mi számít normálisnak?

Bár nem egyformán működik a testünk, átlagosan napi 6-7 ürítés mondható normálisnak, ami nagyjából 1-1,5 liter vizeletet jelent. A gyakoriságon túl érdemes a vizelet színét is figyelni: ha túl sötét, akkor nem iszunk elég folyadékot, rosszabb esetben a vesénk nem működik megfelelően; ha pedig túl világos, szinte már átlátszó, akkor túl sokat iszunk és emiatt a fontos ásványi anyagok kiürülnek a szervezetünkből.

Amikor túl gyakori a vizelési inger nőknél

A vizelési inger akkor jelentkezik, amikor a hólyag az idegrendszeren keresztül jelez az agynak, hogy lassan megtelik. Gyakori azonban, hogy túl sűrűn jelez. Mi lehet ennek az oka, ha amúgy nem ittunk többet, mint egyébként? Sorra vettük az 5 leggyakoribb okot:

Hiperaktív hólyag

A hiperaktív hólyag egy tünetegyüttest jelent, melyre jellemző a gyakori (naponta nyolcnál több) és a hirtelen jelentkező vizelési inger. Nőknél hólyag- vagy hüvelygyulladás, húgyúti fertőzés, nem megfelelő intimhigiénia – ide sorolható a „túltisztítás”, a gyakori hüvelyöblítés is -, és a menopauza hormonális változásai is előidézhetik kialakulását, de a stressz, a depresszió is közrejátszhat megjelenésében. Gyakran jár együtt akaratlan vizeletcsepegéssel, más néven inkontinenciával. Kezelésére a pszichoterápiától kezdve a gyógyszeres kezelésen át a gáttornáig sokféle módszer létezik.

Folyadékfogyasztási és étkezési szokások

A gyakori vizelésnek lehet egy igen hétköznapi és magától értetődő oka is: a túl sok folyadék egyszerűen fokozott vizelési gyakoriságot okozhat. De bizonyos italok is előidézhetik, hogy gyakrabban kell mosdóba menni. A koffeintartalmú – mint a kávé, a zöldtea vagy az energiaitalok- és az alkoholos italok vízhajtó hatásúak, fokozzák a vese működését és ugyanez igaz bizonyos zöldségekre is, például a spárgára, az uborkára és a fűszerek közül a petrezselyemre is. Ezen kívül a mesterséges édesítőszerek is fokozott vizelési ingert válthatnak ki azáltal, hogy irritálják a húgyhólyag falát.

vizelethajtó italok
Forrás: Pixabay/Engin Akyurt

Húgyúti fertőzések

A nőknél – a női test anatómiája miatt – a húgyúti fertőzések, például a hólyaghurut vagy a szexuális együttlét okozta gyulladás sokkal gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál. A nők azért vannak nagyobb kockázatnak kitéve, mert a női húgycső rövidebb, így a fertőzésekért felelős baktériumok könnyebben megfertőzhetik a húgyutakat. S hogy milyen kockázati tényezők járulhatnak hozzá a tünetek kialakulásához? A nem megfelelő személyes higiénia, a helytelen törlés – hátulról előre – következtében kialakult E. coli fertőzés, a baktériumok húgyutakba jutása szexuális együttlét során, terhesség vagy a menopauzával együttjáró alacsony ösztrogénszint. A húgyúti fertőzés jellemzője a gyakori, de kis mennyiségű, fájdalmas pisilés.

Fájdalmas hólyag szindróma

A fájdalmas hólyag szindróma egy krónikus állapot, ami a 20-40 év közötti nők körében a leggyakoribb. A betegség legjellemzőbb tünetei a tartós, sürgető vizelési inger, a gyakori vizelés, gyakran kis mennyiségben – súlyos esetben akár naponta 60-szor is –, a medencetáji fájdalom, vagy a hüvely és végbélnyílás közötti terület fájdalma, kismedencei fájdalom szexuális együttlét során. Gyakran társul olyan betegségekhez, mint az endometriózis, a fibromyalgia vagy az irritábilis bélszindróma.

Betegségek kísérő tünete

Vannak olyan betegségek: a cukorbetegség, a veseműködés elégtelensége, illetve a szívelégtelenség, amelyek megnövelik a vizelet mennyiségét. Cukorbetegség esetén a megemelkedett vércukorszint miatt a veséknek keményebben kell dolgozniuk. A felesleges cukor – a szövetekből származó folyadékkal együtt – a vizeletbe kerül, így a húgyhólyag hamarabb megtelik. A gyakori vizelési inger és vizelés hátterében egyes esetekben székrekedés is állhat, hiszen a még ki nem ürült széklet nyomást gyakorolhat a húgyhólyagra.

Forrás1; Forrás2