JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

15 egyértelmű jel arra, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

Borítókép: 15 egyértelmű jel arra, hogy túl sok cukrot fogyasztasz Forrás: Getty Images
Az ingerlékenység, a levertség és a gyomorproblémák mind arra figyelmeztetnek, hogy vélhetően túlzásba viszed a cukorfogyasztást.

Sokunkat elöntene a hideg veríték, hogy látnánk egyes élvezeti termékekben (csoki, édesített müzli, cukorkák, fagyi) mennyi hozzáadott cukor van. Hidegrázós a szembesítés, amikor kockacukrokkal illusztrált fotókon látjuk a valóságot. Ám azt mindenképp érdemes leszögezni, hogy a cukor egyike azon alap energiaforrásoknak, amire szervezetünknek szüksége van. Nélküle nem tudnánk működni.

Persze - és most jön a lényeg - nem mindegy milyen formában vesszük magunkhoz azt a bizonyos cukrot. Ugyanis van a "jó’ cukor", mely egyik változata a gyümölcsökben és zöldségekben található fruktóz. De a tejtermékekben gazdag élelmiszerekben található laktóz is természetes cukor, mely – mondjuk ezt egy laktóz érzékenynek… – kevesebb problémát general a szervezetben. E két cukorfajta rostokat és kalciumot is tartalmaz.

A probléma azokkal a cukrokkal van, melyeket úgy adnak pluszban hozzá az élelmiszerekhez. Ezek a feldolgozott élelmiszerekben találhatóak meg.

Melyik ezek az élelmiszerek? Lényegében egy ABC árukészletének jelentős hányadát teszik ki ezek.

A tejespultban a joghurtitalok, az ízesített, édes joghurtok, a tejdesszertek sorolhatók ide. A nasi szekcióból kár is bármelyik fajta édes rágcsát, csokiszeletet kiemelni, mind-mind feldolgozott élelmiszer, ami csurig van töltve hozzáadott cukorral.

Az édes ízt adó hozzáadott cukor persze lehet természetes is, ilyen a méz vagy a juharszirup. Bár egészségesebbek, mint az asztali cukor, ám mégis több kalóriát adnak és nem sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.

A cukor kis mértékben fogyasztva nélkülözhetetlen szervezetünk számára, hisz létfontosságú energiaforrás, ám túlzott fogyasztása már komoly problémákat is okozhat.

Alattomos dolog a cukor, tartós gyulladásokat tarthat fenn, súlygyarapodást okozhat, az elhízás katalizátora lehet, cukorbetegség alakulhat ki általa, növelheti a szívbetegségek megjelenésének esélyét, májproblémákhoz vezethet a túlzott hozzáadott cukor fogyasztása és nem utolsó sorban a rák kialakulásának egyik okozója is lehet.

forrás: ITT ITT ITT

Lássuk mi az a 15 jel, mely utalhat arra, hogy túl sok cukrot fogyasztasz