JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Hogy a legjobb legyen - hogy kellene innunk a kávét?

Borítókép: Hogy a legjobb legyen - hogy kellene innunk a kávét? Forrás: Getty Images
Azon kívül, hogy nyilván nem jó az egész adagot felhajtani, amit lefőztünk, a szakemberek szerint erre jó még odafigyelni.

A kávé sokunknak olyan, mint a levegő: el sem tudjuk képzelni, hogy létezhetünk nélküle. De az sem mindegy, hogyan fogyasztjuk, hogy előnyös legyen az egészségünkre – és ebben a szakemberek is egyetértenek.

Nyilván nem jó, ha lefőzöl egy adagot reggel, és még kilenc óra sincs, de te már az egészet megiszod egyedül. Így még az ebédszünet előtt akár 1000-1500 mg koffein is bekerülhet a szervezetedbe, ami hatalmas kiugrást jelent a koffeinszintedben. Ehelyett érdemes inkább a kiegyensúlyozottságra törekedni, és a reggeli kávé után inkább teával, vízzel hidratálni a déli kávédig.

Ami legalább ilyen fontos, hogy az őrlés módja sem mindegy. A legjobb, ha a kávészemek minél kisebbre vannak darálva, mert a finomabb őrlés több polifenolt szabadít fel – ezáltal a kávé még egészségesebbé válik.

Emellett az is egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a „papírszűrős”, filteres kávé egészségesebb lehet, mint a fémszűrővel készült verzió. Ezt támasztja alá egy 2020-ban megjelent, félmillió egészséges kávéfogyasztó bevonásával készült tanulmány is.

A lényeg tehát, hogy ha te darálod le a kávét magadnak, őröld minél porszerűbbre, és ha teheted, főzz filteres kávét is. És bár arról megoszlanak a vélemények, hogy napi szinten hány kávét kellene inni, az mindenképp jó ötlet, ha a kávéadagodat nem a reggelivel húzod le, hanem szépen elosztod a nap első felében.

Forrás: https://www.medicaldaily.com/coffee-conundrum-there-ideal-way-drink-it-468115

Miért egészséges a kávé? Megtudod, ha rápillantasz a galériára!