Gyógyítható a stressz inkontinencia

Borítókép: Gyógyítható a stressz inkontinencia Forrás: Dr. Rose Magánkórház
Sok nőt érint, mégis kevesen beszélnek róla, hiszen egy olyan intim betegségről van szó, amit gyakran még a hozzátartozóiknak sem mondanak el az érintettek. „Tudom, hogy az inkontinencia kínos, kellemetlen téma, de ha valaki nyíltan, őszintén meg tudja beszélni az orvosával a problémát, rájön, van megoldás. Állapottól függően konzervatív, vagy műtétes kezeléssel elérhető a visszatérés az eredeti állapothoz!” – vallja Dr. Dubecz Dániel a Dr. Rose Magánkórház szülész-nőgyógyásza.

A stressz inkontinencia – akaratlan vizeletvesztés - főleg fizikai megerőltetésnél jelentkezik, például tüsszentésnél, köhögésnél, súlyosabb tárgyak emelésénél. A probléma adódhat anatómiai eltérésből, de a húgycső, a hüvelyfalak illetve a méh süllyedése miatt is.

A stressz inkontinencia enyhébb formáinál nagyon hatékony lehet a gát-, és a hüvelyizom-torna, vagy eredményes lehet a hüvely lézeres kezelése. A középsúlyos eseteknél már nem elég a konzervatív kezelés, szükség lehet műtétre is. A stressz inkontinenciánál többféle műtétes kezelés közül lehet választani, de az alapvető cél, hogy a húgycsövet az eredeti állapotába kell visszahelyezni. Az úgynevezett medencefenék rekonstrukciós műtéteknél gyakorta nemcsak a húgycső anatómiai helyzetének visszaállítására van szükség, hanem ugyanakkor más süllyedéses problémákat is kezelni kell egy műtét alatt.

Dr. Dubecz Dániel, szülész-nőgyógyász, Dr. Rose Magánkórház

A stressz inkontinencia műtétei a hazai és a nemzetközi tapasztalatok alapján több mint 90-95 százalékban eredményesek. Ráadásul, ha a stressz inkontinencia műtét a hüvely és a méh rekonstrukciójával társul, jelentős életminőség javulás érhető el. Hiszen a vizeletvesztéses panaszok megszűnése mellett, a páciens sokkal terhelhetőbb lesz, jóval aktívabb életet élhet és a korábbi süllyedésből fakadó szexuális gondok is eltűnhetnek.

Dubecz doktor egyik betegénél, Kláránál a probléma 19 évvel ezelőtt kezdődött az első gyermeke születése után.

Nagyon elégedett vagyok, csak egyet bánok, hogy nem előbb szántam rá magam a műtétre. Bár tudom, hogy nem az én hibám, de mint a legtöbb nő én is szégyelltem ezt a problémát, ezért vártam ilyen sokáig. Minden hasonló cipőben járó nőt arra buzdítok, hogy ne halogasson, ha észleli a problémát azonnal forduljon orvoshoz, mert a stressz inkontinencia fájdalommentesen gyógyítható!

Nézze meg videónkat amelyben Dr. Dubecz Dániel és páciense nyilatkozik a stressz inkontinencia műtéti kezelésével kapcsolatban:

A Dr. Rose Magánkórház kapcsolódó oldalai ITT érhetőek el.