Nem csak 40 felett veszélyeztet a mellrák: egyre több fiatal küzd a betegséggel

Borítókép: Nem csak 40 felett veszélyeztet a mellrák: egyre több fiatal küzd a betegséggel Forrás: Getty Images
Egy augusztus elején megjelent amerikai tanulmány szerint a rákos megbetegedések egyre növekvő tendenciát mutatnak a 40 év alattiak körében is. Ez különösen igaz a nőkre, akiknél a mellrák okoz jelentős problémát. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy rendkívül fontos a folyamatos szűrés, ugyanis sajnos egyre inkább érintett a fiatalabb korosztály is.

Az adott tanulmány szerint a 2010 és 2019-es időintervallumban, a 30 és 39 éves hölgyek között 19,4 százalékkal nőtt a rákdiagnózisok száma. Azonban nem ez az egyetlen korosztály, akiknél jelentős növekedést mutatott a rákos esetek kialakulása az elmúlt időszakban. Ugyanis 5,3 százalékkal nőtt a 20 és 29 év közöttiek korosztályában is. Illetve szintén érdekes eredmény, hogy a 2010 és 2017 közötti mért, idősebb generációba tartozó, mellrákkal küzdő nők halálozási aránya csökkent, míg a fiataloké stagnált.

Fiatal vagyok, akkor nem lehetek rákos?

Szintén érdekes, hogy az adott kutatás folytán interjúkat készítettek azokkal a fiatal hölgyekkel, akiknél mellrákot diagnosztizáltak. Megdöbbentő, de a beszélgetések során kiderült, hogy a páciensek bizony gyakran érezték azt, hogy az orvosok nem veszik komolyan a panaszaikat, hiszen úgy vélik, hogy túl fiatalok még egy ilyen komoly betegséghez. Azonban sajnálatos módon ez nem igaz. Ezek a betegségek – minden tévhit ellenére – igenis érintik a fiatalabb generációt is, így nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy menyire fontos, hogy akár már a 20-as éveink elején is rendszeresen járjunk rákszűrésre.

Mivel a fiatal hölgyek ritkábban járnak rákszűrésre, sokkal gyakoribb eset, hogy kései stádiumú, agresszív mellrákot diagnosztizáltak esetükben. Ennek az oka abban rejlik, hogy valószínűsíthetően már akkor fordultak orvoshoz, amikor komoly panaszok jelentkeztek. A súlyos panaszok jelentkezése pedig sok esetben csak a sokadik stádiumban olyan jelentős, hogy azzal orvoshoz forduljanak a betegek. Előrehaladott állapotban pedig az esetek jelentős százalékában már szinte esélytelen a gyógyulás.

Forrás: Getty Images
Gyakori, hogy hiába gyógyult fel a fiatal beteg, idővel visszaesik.

Szintén elszomorító, hogy még akkor is, ha a szervezetnek sikerül felépülnie a rákból (ami már önmagában sokkal kockázatosabb, hiszen a fiatal szervezetben könnyebben és gyorsabban szaporodnak el a rákos sejtek), bizony sokkal nagyobb annak kockázata, hogy újra kialakul a betegség.

Debra Monticcolo, a Dartmouth-Hitchcock Medical Center emlőképalkotás szakosztályának vezetője leszögezte, hogy el kell felejteni azt a hosszú idők óta fennálló tévhitet, mely szerint lehet túl fiatalnak lenni a mellrákhoz. A szakember véleménye szerint ez abszolút téves hozzáállás, és emellett roppant káros is, ugyanis nagyban rontja a túlélési esélyeket.

Szintén óriási probléma, hogy a mammongráfiát csak 40-45 éves kor felett javasolják, mikor már sokkal korábban is szükség van a rendszeres szűrésre, erre pedig a háziorvosoknak is rendszeresen fel kellene hívniuk a pácienseik figyelmét.

Nagyon fontos a rendszeres rákszűrés

Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy mennyire fontos lenne az, hogy már fiatalon is rendszeres jelleggel járjunk rákszűrésre. Ezentúl minden nőnek szükséges lenne egy speciális kockázati felmérést végeznie, melynek eredményei kimutatják, hogy az illető mennyire hajlamos a mellrákra. Azok esetében, akiknél magasabb kockázata van annak, hogy kialakuljon mellrák, érdemes rendszeresen, akár évente többször is szűrésre járni, ugyanis minél előbb derül ki a betegség, annál nagyobb esély van a gyógyulásra! Ezentúl fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy attól még, hogy genetikailag nem vagy hajlamos a betegségre, ugyanúgy elengedhetetlen az állapotod ellenőrzése, ugyanis ez semmiképpen sem garancia arra, hogy nem fog esetedben kialakulni rák.

Forrás: Getty Images

Mitől alakul ki a mellrák?

Sajnálatos módon egyelőre nem lehet tudni, hogy konkrétan mitől alakul ki a mellrák. A szakemberek azon az állásponton vannak a jelenlegi kutatási eredmények tekintetében, hogy több lehetséges tényező játszik szerepet ebben a tendenciában. Elizabeth Suh-Burgmann szakértő véleménye szerint az életmód, étrend és környezeti hatásokon túl a sűrű mellállomány, a korai nemi érés és a kései menopauza játszhat szerepet, ugyanis ezek folytán hosszabb ideig magas az ösztrogén szint.

Magyarországon minden hetedik nő rákos

De, hogy ne csak külföldi kutatásra és eredményekre alapozzunk, nézzük meg, hogy Magyarországon mikét alakulnak a rákos megbetegedések. A Semmelweis Egyetem közleménye szerint Magyaroszágon minden 7. nőnél várható, hogy az élete folyamán mellrákos lesz. Mint kiderült, évente 8000 új beteget regisztrálnak. Ami pedig még ennél is sokkal szomorúbb, hogy az egyetem radiológiai és onkológiai klinikájára a nők majd 70%-a már előrehaladott mellrákkal érkezik. Továbbá a szűrésre a meghívott nők – vagyis a 45 év felettiek – mindössze 40% megy el.

Hazánkban egyelőre nem kiugró a fiatalok rákos megbetegedése

Fontos tudni, hogy amikor a fiatalkori rák kialakulásáról beszélünk, akkor ez alatt a 35 év alatti nőket értjük. Ez megközelítőleg az összes eset mintegy 1%-a. Számokban ez évente 75-80 új beteget jelent. Azonban folyamatos növekedés figyelhető meg, mely folytán arra a következtetésre jutottak a szakértők, hogy a genetikai adottságok mellett a környezeti hatásoknak is hatalmas szerepe lehet.