3 alig ismert szokás a rák ellen, amiről mindenkinek tudnia kéne

Azon túl, hogy próbálsz egészségesebb szokásokat kialakítani, mint például többet sportolni és csökkenteni a stresszt, az alábbi három kevésbé ismert szokást is érdemes az életed részévé tenni, mert a tudósok szerint összefüggésbe hozhatók a rák kockázatának csökkentésével. Lássuk, melyek ezek.
1. Célzott tápanyagok
A sok vitamin és antioxidáns fogyasztását hozták már összefüggésbe a rák kockázatának csökkenésével, például az alábbiakat:
- A-vitamin
- C-vitamin
- D-vitamin
- Resveratrol
- Likopin
- Lutein
- Zeaxantin
Fogyassz ezekből is rendszeresen, hogy még sokáig egészséges maradj!
2. Aludj eleget, és aludj jól!
Optimalizáld az alvás minőségét és időtartamát, mert idővel az optimálistól eltérő alvás szív- és érrendszeri betegségekhez, az immunrendszert érintő problémákhoz, és igen, akár rákhoz is vezethet.
Egy 2021-es, a Sleep című folyóiratban közzétett longitudinális vizsgálat szerint azoknál az idősebb felnőtteknél, akiknek rossz volt az alvásminősége, közel 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki rákos megbetegedés, mint a jó alvásminőségűeknél, függetlenül attól, hogy a családjukban előfordult-e rákos megbetegedés vagy sem.
3. Rostokat a tányérra!
Egy 2018-as tanulmány szerint a magas rosttartalmú étrend is védhet a rák ellen. Csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának valószínűségét, különösen a vastagbél- és mellrák esetében.
A férfiaknak naponta legalább 38 gramm rostra van szükségük, a nőknek pedig minimum 25 grammra, írja a Mindbodygreen.com. Ezt gyerekjáték lesz elérni, ha mindig rendesen megpakolod a tányérodat gyümölcsökkel, zöldségekkel, teljes kiőrlésű gabonafélékkel, magvakkal, diófélékkel, hüvelyesekkel.