JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

3 alig ismert szokás a rák ellen, amiről mindenkinek tudnia kéne

Borítókép: 3 alig ismert szokás a rák ellen, amiről mindenkinek tudnia kéne Forrás: Getty Images (jacoblund)
Jöjjön 3 szokás, amiről még talán te sem hallottál, pedig a kutatók szerint fontos szerepet játszhatnak abban, hogy kivédhess bizonyos rákos betegségeket.

Azon túl, hogy próbálsz egészségesebb szokásokat kialakítani, mint például többet sportolni és csökkenteni a stresszt, az alábbi három kevésbé ismert szokást is érdemes az életed részévé tenni, mert a tudósok szerint összefüggésbe hozhatók a rák kockázatának csökkentésével. Lássuk, melyek ezek.

1. Célzott tápanyagok

A sok vitamin és antioxidáns fogyasztását hozták már összefüggésbe a rák kockázatának csökkenésével, például az alábbiakat:

  • A-vitamin
  • C-vitamin
  • D-vitamin
  • Resveratrol
  • Likopin
  • Lutein
  • Zeaxantin

Fogyassz ezekből is rendszeresen, hogy még sokáig egészséges maradj!

2. Aludj eleget, és aludj jól!

Optimalizáld az alvás minőségét és időtartamát, mert idővel az optimálistól eltérő alvás szív- és érrendszeri betegségekhez, az immunrendszert érintő problémákhoz, és igen, akár rákhoz is vezethet.

Egy 2021-es, a Sleep című folyóiratban közzétett longitudinális vizsgálat szerint azoknál az idősebb felnőtteknél, akiknek rossz volt az alvásminősége, közel 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki rákos megbetegedés, mint a jó alvásminőségűeknél, függetlenül attól, hogy a családjukban előfordult-e rákos megbetegedés vagy sem.

3. Rostokat a tányérra!

Egy 2018-as tanulmány szerint a magas rosttartalmú étrend is védhet a rák ellen. Csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának valószínűségét, különösen a vastagbél- és mellrák esetében.

A férfiaknak naponta legalább 38 gramm rostra van szükségük, a nőknek pedig minimum 25 grammra, írja a Mindbodygreen.com. Ezt gyerekjáték lesz elérni, ha mindig rendesen megpakolod a tányérodat gyümölcsökkel, zöldségekkel, teljes kiőrlésű gabonafélékkel, magvakkal, diófélékkel, hüvelyesekkel.

forrás

A lenti galériában olyan sztárokat mutatunk be, akik megküzdöttek a bőrrákkal.