„Azt hittem, ilyen fiatalon nem lehetek rákos” – Egy 29 éves lány, akit a közösség ereje gyógyított meg

mellrák, emlőrák, daganatos betegség, mellrák elleni küzdelem, női közösség Forrás: Getty Images
A mindig mosolygós fiatal lány, Carolin először nem hitte el, hogy beteg, hiszen mindössze 29 éves volt, amikor kiderült, mellrákja van. Ám a diagnózis igaznak bizonyult és neki keményen meg kellett küzdenie az életben maradásért. Állítja, a szerelme és az őt körülvevő női közösség ereje segített neki a gyógyulásban.

2017-ben, az akkor 29 éves Carolin Kotke azt gondolta, összekeverték valaki mással a leletét, amikor az orvosa közölte vele, mellrákja van. Egy kis csomót vett észre a mellében, de nem gondolt semmi rosszra, hiszen nem volt semmi baja, ezért hónapokig nem törődött vele igazán és el is feledkezett volna róla, ha a barátja nem noszogatja, a biztonság kedvéért menjen el kivizsgálásra. És milyen jól tette! Hiszen a diagnózis szerint mellrákja volt, és ha tovább várt volna, talán már nem tudták volna megmenteni.

A diagnózis sokkolta a fiatal lányt.

„Először nem akartam elhinni, utána pedig mély depresszióba estem és úgy éreztem, mindennek vége. Kemo- és sugárterápiát javasoltak az orvosaim, amit természetesen elfogadtam, hiszen egyébként minimális lett volna a gyógyulásom esélye.”- emlékezik vissza.

Ám hiába volt ez élete egyik legkeményebb időszaka, és hiába érezte úgy, nem bírja tovább a terápiát, valami fontosat mégis kapott a betegségtől:

„Már évekkel a betegségem előtt hoztam létre a ’carolionk” nevű blogot, amelyet divat-, szépség- és életmód bloggerként vezettem, de a diagnózisomat követően képtelen voltam ezekről a témákról írni, olyan lényegtelennek tűntek a betegségemhez képest. Aztán egyik nap leültem és írtam egy őszinte bejegyzést arról, miért tűntem el, mi történt velem pontosan, és annyi kedves, biztató üzenetet kaptam, hogy rájöttem, folytatnom kell az írást. A blogom naplóvá lényegült, amelyben megosztottam az érzéseimet, a kezelésem részleteit és kendőzetlenül beszámoltam a mélypontjaimról is.”

A diagnózis és a betegséggel való küzdelem megváltoztatta Carolint, aki a blogja révén rengeteg fiatal nővel ismerkedett össze, akik ugyanazzal a betegséggel küzdöttek, mint ő.

„Az érzés, hogy nem vagyok egyedül, és hogy ezen az egész borzalmon nem kell egyedül végigmennem, rengeteget segített. A sorstársaimmal intenzív beszélgetésbe kezdtünk. Mindenki elmesélte a saját történetét és figyelemmel kísértük egymás kezeléseit, tapasztalatait. Akit kellett, vigasztaltunk, aki jobban volt, biztatta a többieket és reményt adott, hogy ennek is vége lesz egyszer és igenis le lehet győzni ezt a betegséget.”

Az összetartó közösség támogatását érezve Carolin is könnyebben vette az akadályokat, mígnem végül megkapta a diagnózist: meggyógyult.

Ám ezzel az ő története még korántsem ért véget. A fiatal nőt saját betegsége és küzdelmei döbbentették rá, hogy neki ez a sorsfeladata: segíteni, támaszt nyújtani mindazoknak, akik hozzá hasonlóan megkapták a borzasztó diagnózist és nem tudják, hogyan tovább.

„A rák bárkit megtámadhat, sem a fiatalságod, sem a szakmai sikereid nem jelentenek garanciát arra, hogy nem betegszel meg.”

Carolin, gyógyulását követően feladta marketing menedzseri állását , és újra iskolapadba ült, hogy táplálkozási- és életmód tanácsadóvá váljon. Mellrák-aktivistaként azóta is működteti „Female Empowerment” nevű segítő csoportját, mert hiszi, hogy az orvosok és szerelme támogatása mellett maga is ennek a csodálatos csoportnak köszönheti gyógyulását.

„Szeretném arra bátorítani minden sorstársamat, hogy higgyen magában és ne egyedül akarja végigcsinálni a terápiát, mert van segítség. Egy összetartó női közösségnek csodálatos és gyógyító ereje van. Ez az én esetemben is bebizonyosodott.”

Carolin Kotke több rákbetegeket segítő alapítvány munkáját is támogatja, és szívügyének tekinti, hogy minden nő, gyerek és férfi, aki megkapja a borzasztó diagnózist, ne érezze magát egyedül és ne veszítse el a reményt, hogy igenis meggyógyulhat. Az általa létrehozott közösség Németországban az egyik legnagyobb csoporttá nőtte ki magát, munkája elismeréseként 2020-ban megkapta a „German Influencer Award” különdíját.

Selma Blair egy másik borzasztó betegség a sclerosis multiplex ellen küzd már évek óta: